Μόνο το 3% των εργαζομένων στον χώρο της τεχνολογίας, σύμφωνα με την έκθεση της Hired, αναμένει ότι ο μισθός του θα μειωθεί τους επόμενους μήνες, με το 40% να πιστεύει ότι οι μισθός θα παραμείνει ίδιος, ενώ το 57% ότι θα αυξηθεί. Μάλιστα, ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό των εργαζομένων στον κλάδο της τεχνολογίας, που φτάνει το 74%, δηλώνει ότι το να μην πάρει αύξηση είναι επαρκής λόγος για να αναζητήσει άλλη δουλειά.

«Η ανάγκη για ταλέντα αυξάνεται διαρκώς, αλλά ο αριθμός των εργαζομένων δεν επαρκεί για την κάλυψη της συνολικής ζήτησης. Για να επιταχύνουν τις προσλήψεις τους και να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες για επιπλέον προσωπικό, οι εταιρείες προσλαμβάνουν νέους υποψηφίους με λιγότερη εμπειρία και επενδύουν στην ανάπτυξή τους», διαπιστώνει η έκθεση “State of Tech Salaries 2021” της Hired, εταιρείας του ομίλου Adecco.

Όπως προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης, αυτή η πρακτική οδηγεί σε πτώση του μέσου όρου των μισθών, καθώς αυξάνονται οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, που αναλαμβάνουν ρόλους στους οργανισμούς. Ωστόσο, οι μισθοί των εξειδικευμένων και έμπειρων ταλέντων στον τομέα της τεχνολογίας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Διαβάστε επίσης: Ινστιτούτο ΕΝΑ – Η Μεγάλη Παραίτηση, το τετραήμερο και ένα νέο εργασιακό υπόδειγμα

Εξ αποστάσεως εργασία

Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στους μισθούς για εξ αποστάσεως εργασία στον τομέα της τεχνολογίας και στους υποψηφίους από μικρότερες αγορές. «Προσφέροντας την ευκαιρία στα ταλέντα να εργαστούν από απόσταση, οι εταιρείες μπορούν να διευρύνουν και να ενδυναμώσουν τις δεξαμενές ταλέντων τους, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους να βρουν ικανούς υπαλλήλους και να καλύψουν θέσεις εργασίας με τα κατάλληλα στελέχη», σημειώνει η έκθεση, ενώ προσθέτει ότι οι αμοιβές ποικίλλουν ανάλογα με τον κλάδο, την αγορά και τις απαιτήσεις των ρόλων.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Microsoft Work Trend Index, οι αναρτήσεις για εξ αποστάσεως θέσεις εργασίας στο LinkedIn έχουν αυξηθεί κατά 5 φορές από την έναρξη της πανδημίας.

Η «Μεγάλη Παραίτηση»

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι, τους τελευταίους μήνες, οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους εγκαταλείπουν τις δουλειές τους μαζικά, ενώ η ζήτηση για ταλέντα αυξάνεται. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους από κάθε επίπεδο θέσης, σκέφτονται να αλλάξουν εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Αυτό το φαινόμενο της μαζικής εγκατάλειψης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές ως η «Μεγάλη Παραίτηση».

«Οι εργοδότες θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τις στρατηγικές προσλήψεων τους, ώστε να ταιριάζουν με τις ανάγκες, που ορίζει το μέλλον της εργασίας. Η νέα πραγματικότητα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη δουλειά και την επαγγελματική τους ταυτότητα», αναφέρει η έκθεση.

Παροχές

Σε μια αγορά εργασίας, που γίνεται ολοένα και περισσότερο καθοδηγούμενη από την ανάγκη για ταλέντα, η διαφάνεια σε σχέση με τους μισθούς και τα πακέτα αποδοχών και παροχών είναι σημαντική και καθοριστική για την προσέλκυση και διακράτηση των κατάλληλων εργαζομένων.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει η μελέτη, μια εταιρεία για να διατηρήσει τους ταλαντούχους εργαζομένους της θα πρέπει να παρέχει έναν καλό συνδυασμό αποδοχών και πρόσθετων παροχών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των εργαζομένων. Το ευέλικτο ωράριο εργασίας, η άδεια μετ’ αποδοχών και η ασφάλιση υγείας είναι ελκυστικές παροχές για τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, η ηλικία και η εμπειρία επηρεάζουν τις προτεραιότητες. Οι νέοι εργαζόμενοι αξιολογούν θετικά παροχές, όπως η αποζημίωση διδάκτρων, περισσότερο από τους έμπειρους εργαζόμενους, που αξιολογούν θετικά κυρίως παροχές που σχετίζονται με τη φροντίδα των παιδιών και τη γονική άδεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»