Η «επανάσταση των ρομπότ» καλά κρατεί στον πλανήτη, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (IFR). Σύμφωνα με αυτά, σήμερα ο μέσος όρος των ρομπότ που είναι ενταγμένα οργανικά στην παραγωγική διαδικασία στον κλάδο της μεταποίησης είναι 126 ανά 10.000 εργαζόμενους, σχεδόν διπλάσιος δηλαδή σε σύγκριση με ό,τι πριν από πέντε χρόνια (66 το 2015).
Όσο για τους παγκόσμιους «πρωταθλητές», δηλαδή τις περιοχές και τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις, τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Ασία και Αυστραλία προηγούνται, με 134 ρομποτικές μονάδες ανά 10.000 εργαζόμενους, ενώ ακολουθούν η Ευρώπη και η Αμερική, με 123 και 111 αντιστοίχως.
Σε επίπεδο δε χωρών, η πρώτη πεντάδα απαρτίζεται από τη Νότιο Κορέα (932 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους), τη Σιγκαπούρη (605), την Ιαπωνία (390), τη Γερμανία (371) και τη Σουηδία (289). Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην έβδομη θέση (255 ανά 10.000 εργαζόμενους), ενώ η Κίνα στην ένατη (246).
Ειδικά η τελευταία, πάντως, καταγράφει τους πιο εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και στον συγκεκριμένο κλάδο. Για του λόγου το αληθές, η «πυκνότητα» των ρομπότ στην δευτερογενή παραγωγή αυξήθηκε από τις 49 μονάδες το 2015 (επίδοση που την έφερνε στην 25η θέση) στις 246 πέρυσι. Με τον ρυθμό δε αυτό, δεν αποκλείεται ως το 2025 η Κίνα να διεκδικήσει και την πρωτιά.
Μεγαλύτερη παραγωγός η Ιαπωνία
Η συνολική πρωτιά της Ασίας και η επίδοση της Κίνας έρχεται να αναδείξει την πρωτοκαθεδρία της Ανατολής στον αγώνα δρόμου της ρομποτικής. Ειδικά εάν η εικόνα συμπληρωθεί και από το γεγονός ότι η Ιαπωνία αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ρομπότ παγκοσμίως – πέρυσι, παρήχθησαν στη χώρα 174.000 μονάδες, που αντιπροσωπεύουν το 45% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.
Όσο για την Ευρώπη, οι επιδόσεις της κρίνονται ικανοποιητικές. Εκτός της Γερμανίας και της Σουηδίας, που συγκαταλέγονται στην πρώτη πεντάδα και είναι οι πιο αυτοματοποιημένες χώρες – η πρώτη, μάλιστα, απορρόφησε πέρυσι το ένα τρίτο των πωλήσεων νέων ρομποτικών μονάδων στην Ευρώπη – στην κορυφαία 20άδα υπάρχουν άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα.
Αντιθέτως, οι ΗΠΑ μοιάζουν να έχουν χάσει έδαφος, καθώς από τις 176 μονάδες ανά 10.000 εργαζόμενους το 2015, η αναλογία είχε αυξηθεί «μόλις» στις 255 μονάδες πέρυσι. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα από την ομάδα των G7 στην οποία η αναλογία είναι χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο – 101 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους.
Latest News
Τι «είδε» στην Αθήνα η Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Iliana Ivanova
«Είναι σαφές ότι για να ευδοκιμήσει η καινοτομία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις χρειάζονται πρόσβαση στους κατάλληλους πόρους» ανέφερε η κ. Ράπτη
Ευρωπαϊκά κεφάλαια 90 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην τεχνολογία
Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία ανακοίνωσε από την Αθήνα τη σύσταση του Trusted Investors Network, το οποίο θα αποτελεί μία προέκταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC)