Δεν είναι πλέον ούτε συγκυριακή ούτε παρωδική η κατάσταση όπως εξελίσσεται στο θέμα της ενέργειας, με θύματα και τους έλληνες καταναλωτές. Δεν ξέρω αν καταλάβατε, αλλά έχουμε τουλάχιστον τρία υπαρκτά μπλόκα στην παροχή αερίου προς την Ευρώπη εν μέσω των μεγάλων χειμωνιάτικων αναγκών θέρμανσης και μια απειλή πολεμικής σύρραξης, με φόντο τους αγωγούς του αερίου. Και σε όλα σχεδόν εμπλέκεται μια ευρωπαϊκή υπερδύναμη. Είναι εντυπωσιακό ότι σχεδόν μέσα σε ένα 24ωρο η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μπέρμποκ αποφάνθηκε ότι ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει με το υφιστάμενο πλαίσιο. Ο προϊστάμενος της Μπέρμποκ, καγκελάριος Ολαφ Σολτς, είπε ότι «θα κάνει τα πάντα» για να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει μέσω της Ουκρανίας ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Nord Stream 2 εναντίον της χώρας. Η Ουκρανία, την οποία υπερασπίστηκε ο γερμανός καγκελάριος, επιτέθηκε ανοιχτά στη Γερμανία μέσω «Financial Times» ότι μπλοκάρει την πώληση όπλων σε αυτήν από το ΝΑΤΟ. Και μέσα σε όλα ο πρόεδρος – μιας ακόμα χώρας που περνάει από το έδαφός της αγωγός αερίου – της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο προειδοποίησε εκ νέου ότι θα μπορούσε να αναστείλει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως απάντηση σε νέες κυρώσεις από τη Δύση.

Παράνοια. Αν δεν είμαστε ήδη σε αυτήν τη συνθήκη, βρισκόμαστε σίγουρα προ των πυλών της τέλειας καταιγίδας. Ως εκ τούτου, η πρόσφατη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, πάνω που πιστέψαμε ότι έχουμε περάσει σε ύφεση του φαινομένου, κατά 10%, ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Δεν είναι έτσι απλό το θέμα, ο Nord Stream 2, με τον οποίο ξαφνικά διαφωνούν οι Γερμανοί, δεν ήταν ένα καπρίτσιο των Ρώσων, ήταν ένας αγωγός που δημιουργήθηκε σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση. Αυτή προφανώς άλλαξε γνώμη. Αρχικά λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ και όταν αυτές υπαναχώρησαν, οι Γερμανοί για άλλους λόγους συνέχισαν να αντιδρούν. Ετσι που έχουν εξελιχτεί τα πράγματα είναι σαφές ότι σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει αναζωπυρωθεί είναι οι Γερμανοί. Αυτοί ευθύνονται για την τεχνητή έλλειψη ενέργειας στην Ευρώπη και για την εκτίναξη των τιμών. Πλέον οι πιθανότητες να έχουμε μεγαλύτερη ένταση του φαινομένου είναι περισσότερες από την άμεση εκτόνωσή του. Είναι η στιγμή που όλοι αναζητούν εναλλακτικά σχέδια.

Ακόμα και η Κομισιόν που ούτε συζήτησε πριν από δύο εβδομάδες, έπειτα από γερμανική απαίτηση, την πρόταση πέντε χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, πλέον όχι απλά τη συζητά, αλλά αποτελεί και δική της πρόταση βάσει εγγράφου που διέρρευσε στο Reuters. Για μία ακόμα φορά στο «και ένα» που σκάει ένα πρόβλημα επιχειρεί να το λύσει. Αυτή τη φορά αγνοώντας την αλλοπρόσαλλη γερμανική στάση στο θέμα.

Το ερώτημα είναι αν προλαβαίνει πλέον η Ευρώπη να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί. Τώρα, ετεροχρονισμένα, αναγκαστικά τρέχει… Ενας, υποτίθεται, πανίσχυρος οικονομικός σχηματισμός, η ΕΕ, πιάστηκε απροετοίμαστος να προβλέψει ένα φαινόμενο, ενδεχομένως παρασυρμένος – ενδεχομένως – από την προσωρινή γερμανική ακυβερνησία. Ευθύνες βαραίνουν και την ηγεσία της ΕΕ, καθώς παρά την ενεργειακή της εξάρτηση τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε πετρέλαιο δεν είχε σκεφτεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες εφεδρείες. Τα στρατηγικά αποθέματα που διατηρούν όλες οι υπερδυνάμεις του πλανήτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion