![ΥΠΕΝ – Το «δίλημμα» για το «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις του ρεύματος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/logariasmos-revma.jpg)
Σε ένα δίλημμα ενόψει της απόφασης της χορήγησης από το νέο έτος του επιδόματος για την ενίσχυση των λογαριασμών ρεύματος με εισοδηματικά κριτήρια φέρεται να βρίσκεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως αναφέρουν πηγές, ο Κώστας Σκρέκας και με δεδομένη την παρέμβαση της Ευρ. Επιτροπής για κατάργηση της οριζόντιας επιχορήγησης των οικιακών καταναλωτών εξετάζει δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά στην επιχορήγηση πολλών νοικοκυριών με λιγότερα χρήματα και το δεύτερο στην ενίσχυση μικρότερου αριθμού διαθέτοντας περισσότερα χρήματα από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων.
Όποια απόφαση κι αν λάβει το σίγουρο είναι πως και στις δύο περιπτώσεις θα μπουν κόφτες: Αυτοί θα είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος της μηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Χωρίς να γίνονται προσώρας περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές, οι πληροφορίες θέλουν με το πρώτο σενάριο να επιχορηγείται περίπου το 80% των σημερινών δικαιούχων της επιδότησης. Δηλαδή περίπου 4,5 με 4,8 εκ οικιακοί καταναλωτές. Στη δεύτερη περίπτωση ο πήχης θα κατέβει στους περίπου 3,8 εκ. καταναλωτές.
Πάντως, την ίδια στιγμή, η εξέλιξη των τιμών της ενέργειας για τον Δεκέμβριο αλλά και το πρώτο δίμηνο του νέου έτους μόνο καθησυχαστική δεν είναι. Χθες η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς ενδοσυνεδριακά εκτινάχθηκε ακόμα και στα 122 ευρώ ανά MWh. Με βάση τα futures ακόμη και τον Μάρτιο του 2022 δεν αναμένεται αποκλιμάκωση με την τιμή να είναι πάνω από τα 117 ευρώ/MWh. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον αγωγό Nord Stream 2 και την Ουκρανία πυροδοτούν την περαιτέρω έκρηξη του κόστους ενέργειας.
Οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. επίσης καταρρίπτουν κάθε ιστορικό προηγούμενο. Σύμφωνα με το energylive για σήμερα η μέση τιμή στη Γαλλία ξεπερνά τα 346 ευρώ/MWh, στην Ιταλία αγγίζει τα 342 ευρώ και στην Ελβετία πλησιάζει τα 328 ευρώ κ.ο.κ. Η Ελλάδα και σήμερα είναι η φθηνότερη αγορά στην Ε.Ε. με την τιμή χονδρεμπορικής να διαμορφώνεται στα 222,75 ευρώ/MWh. Η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με τη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Αγγίζει σχεδόν το 50% του συνολικού ενεργειακού μίγματος.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια
![Βαλτική: Αποσύνδεση από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας – Θα συνδεθούν με την ΕΕ οι 3 χώρες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/california-revma-600x400.jpg)
Αποσυνδέεται από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας η Βαλτική – Θα συνδεθεί με την ΕΕ
Οι τρεις χώρες στη Βαλτική αποσυνδέθηκαν σήμερα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας, ετοιμάζοντας την σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση
![Ηλεκτρική ενέργεια: Οι Βαλτικές χώρες λένε «αντίο» στον Πούτιν – Τι αλλάζει στα ευρωπαϊκά δίκτυα [χάρτης]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/ot_energy_ee333-600x352.png)
Οι Βαλτικές χώρες λένε «αντίο» στην ηλεκτρική ενέργεια του Πούτιν - Τι αλλάζει στα ευρωπαϊκά δίκτυα [χάρτης]
Η ρωσική ηλεκτρική ενέργεια θα πάψει από αύριο να τροφοδοτεί τις χώρες της Βαλτικής - Οι νέες γραμμές διασύνδεσης