Τις οκτώ κεντρικές προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική, καθώς και τους έξι στόχους που τίθενται εφεξής, ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του στο 7ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).

Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι οκτώ πυλώνες έχουν ως εξής:

1. Επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα μέτρα στήριξης θα αποσύρονται σταδιακά και όχι απότομα, για να «κουμπώσει» η πλήρης απόσυρσή τους με τη λήξη της υγειονομικής κρίσης.

2. Στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων. Κατ’ αρχάς, έχει δοθεί 1,1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και όσο αυτή διαρκεί, η Πολιτεία θα είναι κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

3. Συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Όπως και στην αύξηση του πλούτου και τη δίκαιη κατανομή του.

4. Συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 39 δισ. ευρώ και μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αναταραχή στις αγορές και κρίσεις. Στις αρχές του 2022, θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή τού ΔΝΤ, ενώ θα πληρωθούν και 5,2 δισ. ευρώ από διμερή δάνεια με κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

5. Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, υλοποιώντας πολιτικές, όπως είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 12,7 δισ. ευρώ και το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

6. Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών (φορολογικά κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, για μεγέθυνση επιχειρήσεων κ.ά.), προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

7. Ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 2,5 χρόνια, στη διάρθρωση νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής. «Θέλουμε δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και ευελιξία που θα εξαρτάται από τον κύκλο της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

8. Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ έως το 2027.

Όσον αφορά στους έξι στόχους που τίθενται για την οικονομική πολιτική, αυτοί είναι οι εξής:

1. Διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης από φέτος. Άνοδος του ΑΕΠ τουλάχιστον 6,9% το 2021 και τουλάχιστον 4,5% το 2022.

2.  Διατηρήσιμη ανάπτυξη από τη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ με τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών επενδύσεων εκτιμάται σε περίπου 11% για το 2021 και σε 23% για το 2022.

3. Έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας εντός του 2022. Από τον Ιανουάριο θα αρχίσουν οι συζητήσεις με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

4. Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντός του 2022. Τουλάχιστον δύο συστημικές τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο ποσοστό από φέτος.

5. Δημοσιονομική προσαρμογή το 2022 και επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023.

6. Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας – Έρχεται νέος νόμος – Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ
Οικονομία |

Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας - Έρχεται νέος νόμος - Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τις εταιρείες να προσαρμοστούν άμεσα – Έλεγχος και για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία - Πλήρης επιβεβαίωση του ΟΤ