Νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βλέπουν φουσκωμένους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το πρωί της Πέμπτης.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «στη Σύνοδο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τα θέματα τα οποία αφορούν την Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας υπάρχει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες μία έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου είναι κάτι το οποίο είχαμε συζητήσει και σε προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα ζητήσουμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλες τις επιλογές έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν ενδεχομένως παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου».
«Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση όπως έχει ήδη κάνει εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει στο μετρό του εφικτού της αύξησης των τιμών και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, ενώ θα υπάρξει και θετική πρόνοια για τους αγρότες. Περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνω στη συζήτηση του προϋπολογισμού το Σάββατο» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη ότι «θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα ξεκινώντας από την πανδημία. Προφανώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, η οποία είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι τα πρώτα στοιχεία για την Όμικρον είναι ανησυχητικά.
Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση της επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
Η νέα επιδότηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΟΤ, θα ανέλθει στα επίπεδα των 230 ευρώ/MWh και θα είναι υψηλότερη κατά 77% σε σχέση με την ισχύουσα (130 ευρώ/MWh), η οποία έτρεξε για τον Νοέμβριο αλλά δεν έχει περάσει ακόμη στον τρέχοντα μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι της, όσοι δηλαδή καταναλώνουν μέχρι 300 kWh τον μήνα, θα γλιτώσουν 69 ευρώ από τις αυξήσεις του μήνα έναντι 39 ευρώ με βάση τα όσα είχαν αποφασιστεί πριν από περίπου ένα μήνα.
Πάντως, ακόμη και η προαναφερόμενη επιδότηση δεν αρκεί για να καλύψει τον ορυμαγδό… των αυξήσεων των τιμών της κιλοβατώρας. Νοικοκυριά κι επαγγελματίες λαμβάνουν λογαριασμούς με ανατιμήσεις που κυμαίνονται από 30% έως και 100%. Κάθε μήνα οι τιμές ρεύματος καίνε και πιο πολύ οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και τα ταμεία των μικρών επιχειρήσεων.
Τα ρεκόρ
Η κυβέρνηση, λένε αρμόδιοι παράγοντες, λαμβάνει αυτήν την απόφαση καθώς οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οδεύουν σε νέα ιστορικά επίπεδα. Σπάνε κάθε ρεκόρ.
Η μέση τιμή για σήμερα της «day ahead market – αγοράς επόμενης ημέρας» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας εκτινάχθηκε σε 24 ώρες πάνω από 47%. Ξεπέρασε το φράγμα των 300 ευρώ/MWh και διαμορφώθηκε στα 328,46 ευρώ/MWh. Να σημειωθεί ότι ο μήνας Νοέμβριος έκλεισε με μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 228,87 ευρώ/MWh.
Μεγαλύτερη επιβάρυνση θα γνωρίσουν τους επόμενους μήνες και οι καταναλωτές φυσικού αερίου. Στο ολλανδικό hub το TTF για τα συμβόλαια Ιανουαρίου εκτινάχθηκε μία ανάσα από τα 134 ευρώ/MWh.
Αλλά και πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη η βαριά σκιά της ενεργειακής κρίσης έχει απλωθεί για τα καλά. Και πυκνώνει καίγοντας νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Μεγάλοι όμιλοι παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας νιώθουν ασφυκτικές πιέσεις στη ρευστότητα τους. Βιομηχανίες παραγωγής διαρκών καταναλωτικών αγαθών αναστέλλουν δραστηριότητες τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας κάνουν συναλλαγές σε απίστευτα ύψη: Στην Ελβετία γράφεται η υψηλότερη τιμή της Ε.Ε. ξεπερνώντας τα 368 ευρώ/MWh. Ακολουθεί η Σερβία με 358 ευρώ/MWh, στη Γαλλία η τιμή χονδρεμπορικής είναι πάνω από τα 353 ευρώ/ ΜWh, ενώ σε Αυστρία, Ουγγαρία, Κροατία και Ιταλία οι τιμές είναι πολύ πάνω από τα 347 ευρώ/ΜWh.
Δυσοίωνες εκτιμήσεις
Με αυτά τα δεδομένα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χαρακτηρίζουν την ενεργειακή κρίση ως πιο σοβαρή σε σχέση με την πανδημία της Covid-19, συνδέοντας την με την καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.
Η ενεργειακή μετάβαση της Ε.Ε. και της Ελλάδας προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050, με πρώτο ενδιάμεσο στόχο τη μείωση πανευρωπαϊκά κατά 55% των αέριων ρύπων θερμοκηπίου το 2030, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Την εκτίμηση αυτή που έκαναν μέχρι πρότινος έμπειροι επιχειρηματίες και αναλυτές της αγοράς ενέργειας, έρχεται να συμμεριστεί και η πολιτική ηγεσία της χώρας.
Όπως σημειώνουν ανώτατοι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, «για μία δεκαετία θα εκδηλώνονται σκαμπανεβάσματα στις τιμές ενέργειας και ανά τακτά διαστήματα θα ξεσπούν κρίσεις στην ενέργεια. Αυτό θα ισχύει πανευρωπαϊκά αλλά και στην Ελλάδα».
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία