Τα περισσότερα από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι ακραίες θερμοκρασίες, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία διαχείρισης κινδύνων Verisk Maplecroft.
Η πρόσβαση σε κοιτάσματα 600 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ή ποσοστό 40% της παγκόσμιας ανακτήσιμης ποσότητας των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, απειλούνται από ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Νιγηρία, που έχουν κυρίαρχη θέση μεταξύ των ενεργειακών παραγωγών, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των χωρών που είναι περισσότερο ευάλωτες στα καιρικά φαινόμενα, ανέφερε σε μία ερευνητική επισήμανσή της η Verisk Maplecroft που έχει την έδρα της στη Βρετανία.
Ακραίες καιρικές συνθήκες
Η κλιματική αλλαγή κατά τη φετινή χρονιά έφερε σε δύσκολη θέση τη βιομηχανία παραγωγής καυσίμων, όταν οι ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν το ενεργειακό κέντρο παραγωγής και διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ στην Ακτή του Κόλπου του Μεξικού, προκαλώντας ελλείψεις καυσίμων, αλλά και μείωση της παραγωγής.
«Αυτοί οι τύποι των γεγονότων θα γίνονται όλο και πιο συχνοί και πιο ακραίοι, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα εντός της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ρόρι Κλίσμπι, αναλυτής για το περιβάλλον στην Verisk Maplecroft.
Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 10% των ανακτήσιμων ενεργειακών αποθεμάτων που είναι εκμεταλλεύσιμα, βρίσκονται σε περιοχές ακραίου κινδύνου, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αναφερόμενης συμβουλευτικής εταιρίας, ενώ περίπου το 1/3 των περιοχών κοιτασμάτων χαρακτηρίζονται περιοχές υψηλού κινδύνου για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Για τη Σαουδική Αραβία, η υπερβολική ζέστη, η έλλειψη νερού, αλλά και οι αμμοθύελλες, μπορεί να αποτελέσουν την «Αχίλλειο Πτέρνα», σύμφωνα με την έρευνα.
Για τη δεύτερη σε παραγωγή πετρελαϊκή χώρα της Αφρικής, τη Νιγηρία, όπου τα φυσικά ενεργειακά αποθέματα βρίσκονται γύρω από το σύστημα του Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, η ξηρασία, αλλά και οι πλημμύρες αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές, όπως τονίζεται στην ίδια έρευνα.
Latest News
Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα
Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή
Σε ρότα υλοποίησης η αποθήκη CO2 στον Πρίνο - Αίτηση κοινοτικής χρηματοδότησης 1,1 δισ. ευρώ
Στην υπόγεια αποθήκη θα διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή
Dana vs Daniel - Η σύγκριση των φονικών φαινομένων
Τόσο ο Daniel όσο και η Dana άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές και νεκρούς
Ηλεκτρικό ή υβριδικό ήταν 1 στα 2 εισαγόμενα οχήματα στην ΕΕ το 2023
Οι εξαγωγές της ΕΕ σε ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αυξήθηκαν από 2% επί του συνόλου το 2017 σε 26% 2023
Έκθεση ορόσημο για ΕΕ - Πόσα πρέπει να δαπανά για άμυνα και κλιματική αλλαγή
Η προειδοποίησε του πρώην προέδρου της Φινλανδίας Νιινίστρο σε μια έκθεση ορόσημο για την ασφάλεια της ΕΕ
Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο για την Metlen στην Ιταλία
Στις αρχές του 2022, η Metlen και η Saint-Gobain υπέγραψαν συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μέσω απευθείας γραμμής
Ρεκόρ θανάτων λόγω ζέστης το 2023 – Κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών
Η ένατη έκθεση του Lancet Countdown για την κλιματική κρίση αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές για την υγεία τους από την ταχεία αλλαγή του κλίματος.
Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».
Γιατί η κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη είναι «Made in China» [γραφήματα]
Η άλλοτε πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δέχεται μεγάλα πλήγματα λόγω του ανταγωνισμού με τις κινέζικες εταιρείες
«Πράσινο φως» από Κομισιόν στην ενίσχυση 150 εκατ. για την αποθήκη CO2 στον Πρίνο
Το μέτρο είναι αναγκαίο και κατάλληλο για την επίτευξη τόσο των ενωσιακών κλιματικών στόχων όσο και των εθνικών κλιματικών στόχων της Ελλάδας, επισημαίνει η Κομισιόν