Χριστουγεννιάτικο δώρο από την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ελλάδα, η οποία άφησε παράθυρο για ευελιξία στις αγορές ελληνικών ομολόγων εφόσον χρειαστεί μετά τη λήξη του έκτακτου πανδημικού προγράμματος (τον Μάρτιο του 2022).

Αυτό έστειλε ισχυρό σήμα στήριξης στην ελληνική οικονομία και σβήνει την όποια σκια αβεβαιότητας για το 2022 προκαλούσε η έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα. Η συνέχιση στις αγορές ομολόγων δίνει ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση και οικονομία αλλά ταυτόχρονα είναι ότι οι αγορές ανέμεναν να να φτάσει στα αυτιά τους. Το οικονομικό επιτελείο εξάλλου έχει θέσει στόχο η Ελλάδα να επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το αργότερο έως το 2023.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής έδωσε σαφέστατη στήριξη στην χώρα μας με συνέχιση αγοράς ομολόγων και η εν λόγω ειδική μέριμνα – η οποία Ελλάδα δεν συμμετέχει στο «παραδοσιακό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (APP)- αποφεύγονται οι όποιες ενδεχόμενες διαταραχές στις αποδόσεις των ομολόγων και στο κόστος δανεισμού.

Επιβεβαιώνονται εξάλλου οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου ότι η Ελλάδα δεν θα έμενε εκτός προγράμματος και με κάποιο τρόπο θα στηριχθεί ούτως ώστε να αποφύγει η ΕΚΤ τον κατακερματισμό μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγορά ομολόγων (PEPP). Ωθεί περαιτέρω το κλίμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία και αποτελεί έμμεση ψήφος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές τόσο σε δημοσιονομικό και αναπτυξιακό μέτωπο. Όπως είπε κ . Λαγκαρντ στην περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες.

Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελλάδα επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία Η ΕΚΤ αποφάσισε ότι θα περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων από την Ελληνική Δημοκρατία προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την νομισματική πολιτική στην ελληνική οικονομία- όσο αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία. Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, σύμφωνα με τη σταδιακή μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και για να διασφαλίσουμε ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παραμένει συνεπής με τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στον στόχο μας μεσοπρόθεσμα, αποφασίσαμε να μηνιαίο καθαρό ρυθμό αγοράς 40 δισ. δεύτερο τρίμηνο και 30 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP).

Από τον Οκτώβριο του 2022 και μετά, θα διατηρήσουμε τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP με μηνιαίο ρυθμό 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να ενισχύσουμε τον διευκολυντικό αντίκτυπο των επιτοκίων πολιτικής μας. Αναμένουμε ότι οι καθαρές αγορές θα τελειώσουν λίγο πριν αρχίσουμε να αυξάνουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας – Έρχεται νέος νόμος – Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ
Οικονομία |

Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας - Έρχεται νέος νόμος - Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τις εταιρείες να προσαρμοστούν άμεσα – Έλεγχος και για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία - Πλήρης επιβεβαίωση του ΟΤ