Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και δείχνουν μία από τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μέσα σε 12 μήνες, από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή τα ανεπίδεκτα χρέη σκαρφάλωσαν στα 25 δισ. ευρώ από 23,1 δισ. ευρώ με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να διαμορφώνεται τον 10ο μήνα του τρέχοντος έτους σε 84,4 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 83,6 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι φέτος τον Οκτώβριο (βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) οι οφειλέτες προς την εφορία ανέρχονται σε 4.292.632 ενώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν 4.366.874.
Αυτά ως προς τους αριθμούς. Τι γίνεται όμως με τη ρύθμιση των χρεών; Οι απλήρωτες οφειλές την περίοδο της πανδημίας από όσους ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις. Πόσοι από τους 800.000 πληττόμενους έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη τους; Ούτε το 5%.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ενώ υπάρχει μία τόσο ευνοϊκή ρύθμιση δεν μπαίνει κάποιος να πατήσει το κουμπί ένταξης; Απάντηση μπορούν να δώσουν μόνοι οι ίδιοι οι οφειλέτες, ωστόσο η προθεσμία να επιλέξουν τις 36 ή 72 δόσεις λήγει και το υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχει ανακοινώσει κάποια παράταση αν και θα πρέπει να θεωρείται κάτι από παραπάνω βέβαιο ότι θα δοθεί.
Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και συγκεκριμένα:
-Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID.
-Νομικά πρόσωπα /οντότητες πληγέντες/πληγείσες λόγω COVID.
-Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.
– Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.
-Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021.
-Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”.
-Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.
Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν μέρος του χρέους τους να διαγραφεί είτε αυτό αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε επιστρεπτέες προκαταβολές. Από τη μεριά του, το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως τα χρέη δεν μπορούν να διαγραφούν ούτε να χαριστεί το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών. Ωστόσο, αν δεν ενταχθούν οι οφειλέτες στη νέα ρύθμιση, τότε τα ποσά που χρωστούν δύσκολα θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν στο μέλλον και κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Ίσως, λοιπόν, οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να σκεφτούν ότι πολλοί από τους οφειλέτες ανήκουν στην κατηγορία του «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» και άρα πρέπει να προχωρήσουν σε γενναίες αποφάσεις όπως είναι για παράδειγμα η διαγραφή μέρους της οφειλής σε μία προσπάθεια να εισπραχθεί τουλάχιστον μέρος έστω του χρέους. Διαφορετικά, του χρόνου τέτοια εποχή, θα αναλύουμε και πάλι τα στατιστικά των χρεών προς την εφορία και θα λέμε ότι τα χρέη αντί να πέσουν ανεβαίνουν. Γι’ αυτό λοιπόν σε πολίτες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής πρέπει να δοθούν πρόσθετα κίνητρα και όχι ασπιρίνες.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση