Επιβράδυνση της ανάπτυξης -σε σχέση με τις εκτιμήσεις- σχεδόν σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, αναμένει η Capital Economics, σε έκεθσή της, την οποία δημοσιοποίησε σήμερα, προβλέποντας πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί κοντά στο 4% το 2022.

Ιδίως, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα φαίνεται ότι θα υποστούν μεγαλύτερες συνέπειες. Ενώ το ΔΝΤ αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επεκταθεί κατά σχεδόν 5% το επόμενο έτος, η Capital Economics σημειώνει ότι η ανάπτυξη θα είναι πιο κοντά στο 4% (έναντι 6% το 2021).

Ταυτόχρονα, ενώ ο  πληθωρισμός αναμένεται να υποστεί απότομη μείωση,  ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει -σε ορισμένες χώρες- υψηλότερος από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι

Αυτό θα δημιουργήσει ένα δίλημμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η Capital Economics αναμένει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα ενισχύσουν την πολιτική τους το επόμενο έτος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις (εκτός των ΗΠΑ) ο ρυθμός της…σύσφιξης της πολιτικής θα είναι λίγο πιο αργός από ό,τι αναμένουν επί του παρόντος οι επενδυτές. Η Κίνα είναι πιθανό να είναι μια από τις λίγες χώρες στις οποίες θα μειωθούντα επιτόκια.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ – Βραδύτερη ανάπτυξη και πληθωρισμός άνω του 2% το 2022

Πανδημία και οικονομικά αποτελέσματα

Η εξέλιξη της πανδημίας θα συνεχίσει να είναι ο σημαντικότερος μοχλός των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η εκτίσηση του οίκουυ προϋποθέτει ότι ο ιός θα συνεχίσει συνεχίζει να κυκλοφορεί, με νέες παραλλαγές να εμφανίζονται και τις κυβερνήσεις να ανταποκρίνονται καταλλήλως, αυστηροποιώντας αρχικά (και στη συνέχεια χαλαρώνοντας) τους περιορισμούς.

Τα παραπάνω αναμένεται να είναι στοχευμένα στις περισσότερες χώρες, αλλά και λιγότερο ανασταλτικά για την οικονομία από ό,τι στην αρχική φάση της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Capital Economics – Η εξέλιξη της πανδημίας είναι ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια

Πάντως, δε μπορούν να αποκλειστούν αλλά αυστηρότερα μέτρα, εφόσον εμφανιστούν πιο επικίνδυνα στελέχη και «πιεστούν» πολύ τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Οι οικονομίες που συνεχίζουν να ακολουθούν στρατηγικές «μηδενικού COVID» (κυρίως η Κίνα) θα ανταποκριθούν με τοπικά lockdown και αυστηρότερους περιορισμούς στα περιφερειακά ταξίδια καθώς θα εμφανίζονται κρούσματα. Αυτό θα δημιουργήσει μια πιο ασταθή πορεία παραγωγής σε αυτές τις χώρες.

Αβεβαιότητα και κίνδυνοι

Η αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία συνεπάγεται ότι οι κίνδυνοι γύρω από τις  προβλέψεις θα συνεχίσουν να είναι ασυνήθιστα μεγάλοι. Πράγματι, ενώ υπάρχει η τάση να εστιάζουμε στους αρνητικούς κινδύνους, από τις νέες παραλλαγές του ιού, σύμφωνα με την Capital Economics, είναι πιθανό τον επόμενο χρόνο να μεταλλαχθεί σε μια λιγότερο θανατηφόρα μορφή που είναι τελικά θετική για την οικονομική ανάπτυξη.

Για αυτό το λόγο, ο οίκος αναφέρει ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά που η οικονομική ανάπτυξη θα φέρει…απογοητεύσεις. Στις ΗΠΑ, αναμένεται ότι η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή, αλλά οι περιορισμοί της προσφοράς θα βάλουν «φρένο» στην παραγωγή από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι. Στην Κίνα, αναμένεται ότι η επιβράδυνση  θα ενταθεί. και στις αναδυόμενες αγορές,  ένας συνδυασμός αυστηρότερης πολιτικής, χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και συνεχιζόμενης διαταραχής λόγω του ιού θα επιβαρύνει την ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, ο  πληθωρισμός θα υποχωρήσει παντού, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλός σε ορισμένες χώρες. Η απότομη αύξηση των τιμών στην ενέργεια, η οποία οδήγησε τη φετινή άνοδο του πληθωρισμού, θα εκτονωθεί το 2022. Αλλά στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, ένας συνδυασμός ισχυρής ζήτησης και παρατεταμένων ελλείψεων προσφοράς συνεπάγεται ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι απίθανο να υποχωρήσει τόσο γρήγορα όσο αναμένουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, για τους οποίους θα συνεχίσει να είναι το βασικό ζήτημα, όπως και για τις αγορές.

Επιτόκια

Ο οίκος αναμένει πως τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα αυξηθούν  το επόμενο έτος (και με ταχύτερο ρυθμό το 2023). Ωστόσο, σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής, η Capital Economics εκτιμά ότι ο ρυθμός…σύσφιξης της πολιτικής θα είναι πιο αργός από ό,τι αναμένουν -επί του παρόντος- οι επενδυτές. «Αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά ρεκόρ στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα Τράπεζα της Κίνας θα μειώσει τα επιτόκια.

Διαβάστε επίσης: Παραλλαγή Όμικρον – Ο άγνωστος «Χ» στην εξίσωση του πληθωρισμού

Ο συνδυασμός ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής φαίνεται πως τροφοδότησε με καλές αποδόσεις πολλούς επενδυτές τους τελευταίους 18 περίπου μήνες, ωστόσο το μακροοικονομικό πλαίσιο γίνεται πλέον πιο δύσκολο. Ένας συνδυασμός σύσφιξης  της νομισματικής με έναν… επίμονα υψηλό πληθωρισμό μπορεί να οδηγήσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε αρνητικό έδαφος, ενώ ελαφρώς θετικές των γερμανικών.

Τέλος, ο οίκος αναμένει ότι οι αποδόσεις από μετοχές και εμπορικά ακίνητα θα είναι υψηλότερες, αλλά ότι οι υψηλές αποτιμήσεις και η πιο αδύναμη ανάκαμψη θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες αποδόσεις από το 2021.

Παράλληλα, η Capital Economics αναμένει πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Τέλος, εκτιμά ότι το δολάριο θα ενισχυθεί λίγο περισσότερο έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων, αλλά λιγότερο από την άνοδο του 7% το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή