![Oxford Economics – Η ΕΚΤ μειώνει τις αγορές PEPP αλλά διατηρεί την ευελιξία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/αναπτυξη-768x497-1.jpg)
Στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις αποφάσεις αναφορικά με τη νομισματική πολιτική, αναφέρεται η μελέτη της Oxford Economics, η οποία επισημαίνει ότι η «ΕΚΤ έλαβε σημαντικά μέτρα για να συσφίξει την ιδιαίτερα διευκολυντική πολιτική της κατά τη διάρκεια του 2022, με βάση τις ανοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό».
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP θα επιβραδυνθούν το 1ο τρίμηνο και θα λήξουν τον Μάρτιο, ενώ εκείνες στο πλαίσιο του APP θα αυξηθούν προσωρινά σε 40 δισ. ευρώ το μήνα το δεύτερο τρίμηνο και σε 30 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο πριν επιστρέψουν στα 20 δισ. ευρώ στη συνέχεια.
Οι συντάκτες της έκθεσης, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ «έχει γίνει κάπως πιο επιθετική από ό,τι περιμέναμε».
Και εξηγούν: ο πήχης για τον τερματισμό των καθαρών αγορών QE φαίνεται χαμηλότερος τώρα, καθώς η προσωρινή ανανέωση του APP διαρκεί μόνο έξι μήνες και οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τον βασικό πληθωρισμό πλησιάζουν τον στόχο στο 1,8% το 2024.
Έτσι, οι πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων το 2023 έχουν αυξήθηκε σε σύγκριση με το βασικό σενάριο της Oxford Economics.
Ωστόσο, η ΕΚΤ διατηρεί πολλές δυνατότητες επιλογής.
Σύμφωνα με την έκθεση, ελλείψει νέου σοκ, η επόμενη σημαντική πολιτική απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από τα μέσα έως τα τέλη του 2022, καθώς η πορεία του QE έχει οριστεί μέχρι το 3ο τρίμηνο και η πρόβλεψη για υψηλό πληθωρισμό 3,2% για το 2022 περιορίζει τον κίνδυνο περαιτέρω ανοδικών εκπλήξεων, αφήνοντας χρόνο για αξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών πληθωρισμού.
Επιπλέον, και σύμφωνα με την άποψη της ΟΕ, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της APP παραμένουν αδιάλειπτες. Έτσι, εάν επιβεβαιωθεί το πιο αρνητικό σενάριο για τον πληθωρισμό, υπάρχει ένα χαμηλό όριο για τη συνέχιση του QE, καθυστερώντας την πρώτη αύξηση επιτοκίων.
Η ΕΚΤ διατηρεί επίσης την επιλογή να επανεκκινήσει το PEPP, εάν χρειαστεί για την αντιμετώπιση νέων πανδημικών σοκ. Και οι επανεπενδύσεις PEPP έχουν παραταθεί κατά ένα χρόνο έως το 2024.
Συνολικά, οι αποφάσεις πολιτικής φαίνονται να είναι μια καλή πράξη εξισορρόπησης μεταξύ γερακιών και περιστεριών στο συμβούλιο της ΕΚΤ. Υπάρχει αρκετή σύσφιξη βραχυπρόθεσμα για να συγκεντρώσει την υποστήριξη ορισμένων γερακιών που ανησυχούν για τους κινδύνους πληθωρισμού, ενώ η ΕΚΤ διατηρεί επαρκή ευελιξία για να ανταποκριθεί σε περίπτωση που οι διαρθρωτικές δυνάμεις που υπονομεύουν τις προοπτικές πληθωρισμού επιβεβαιωθούν εκ νέου όπως αναμένουν οι αναλυτές τις έκθεσης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου