Χρονιά μεγάλων αλλαγών, επανασχεδιασμού και επανεκκίνησης το 2022 για δύο από τους μεγαλύτερων Οργανισμούς του δημοσίου τομέα τον ΟΑΕΔ και του e – ΕΦΚΑ. Οι σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, αλλά και στην επαγγελματική κατάρτιση και το επίδομα ανεργίας, αποτελούν δύο από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Εργασίας, για το νέο έτος, έτσι όπως περιεγράφηκαν από το υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη στην Βουλή κατά την ομιλία του για τον νέο προϋπολογισμό.

Δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας ένα για το e – ΕΦΚΑ – που έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο – και ένα για τον ΟΑΕΔ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του, έχουν ως αντικείμενο τον «επανασχεδιασμό και τον εκσυγχρονισμό» των Οργανισμών αυτών.

ΕΦΚΑ

Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e ΕΦΚΑ επιχειρεί τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας του ταμείου σε νέες «υγιείς βάσεις». Περιλαμβάνει το νέο οργανόγραμμα του ταμείου και αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία του, ευελιξία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων εξυπηρέτησης του πολίτη, πάταξη της γραφειοκρατίας και της δυσκινησίας  και εισαγωγή νέων σύγχρονων μεθόδων management στον ΕΦΚΑ.

Μετά την έγκριση των αλλαγών από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο για τον e – ΕΦΚΑ αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να έλθει στη Βουλή προς ψήφιση εντός του Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Νέα εγκύκλιος – Τα «μυστικά» για σύνταξη με πλασματικά έτη

Οι οκτώ αλλαγές που επέρχονται στο ταμείο  περιλαμβάνουν: Την  επιλογή νέων επιλεγμένων διευθυντικών στελεχών από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τριετείς συμβάσεις και με δυνατότητα ανανέωσης τους άπαξ. Νέο μοντέλο διακυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ,  με νέο Οργανόγραμμα, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού. Καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους. Σύσταση νέας μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών. Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία. Πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών, ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού.

ΟΑΕΔ

Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζει  την μεταρρύθμιση της επαγγελματικές κατάρτισης και της επανακατάρτισης με νομοσχέδιο, το οποίο – πέραν τούτου – θα περιλαμβάνει διατάξεις και για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ. Οι βασικές αρχές του νέου συστήματος, θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση, τόσο των παρόχων της κατάρτισης, όσο και των καταρτιζομένων.

Στόχος είναι η  αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ και Ταμείο ανάκαμψης) προκειμένου να βελτιωθεί το λεγόμενο «skills matching», δηλαδή η αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στον τομέα αυτό, η χώρα μας παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τους κατάλληλους εργαζόμενους, παρότι η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Εργασίας – Αύξηση κοινωνικών δαπανών και νέα μείωση της ανεργίας- Οι 10 στόχοι για το 2022

Πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα μόνο το 51% των εργαζομένων έχει ψηφιακό επίπεδο δεξιοτήτων. Το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ επανασχεδιάζουν τα προγράμματα κατάρτισης με βάση την αρχή ίσων ευκαιριών για όλους. Ένα δισ. ευρώ θα διατεθεί για προγράμματα κατάρτισης με ειδικούς όρους. Μέχρι το τέλος του 2022, 150.000 ωφελούμενοι θα έχουν λάβει πιστοποιητικό προγράμματος, ενώ ο αριθμός αυτός θα φτάνει τους 500.000 στο τέλος του 2025. Εξασφαλίσθηκαν 131 εκατ. ευρώ για προγράμματα  κατάρτισης του ΟΑΕΔ μέχρι το 2025, που θα αφορούν 78.000 άτομα.

Επίδομα ανεργίας

Αλλαγές σχεδιάζονται μέσω του νομοσχεδίου και στο επίδομα ανεργίας έτσι ώστε να συνδεθεί με την υποχρέωση του ανέργου να παρακολουθήσει προγράμματα επανακατάρτισης, ώστε να βελτιώσει τη δυνατότητα επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Έτσι ο άνεργος, που λαμβάνει επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.  Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού του επιδόματος το οποίο ενδέχεται να συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Το ποσό της  επιδότησης  είναι  σταθερό  για  όλους  (400 ευρώ) και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φθάνει μόλις το 10%  των  εγγεγραμμένων ανέργων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΑΑΔΕ: Στην Αθήνα οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ
Tax |

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ

Πρόκειται για διεθνές συνέδριο, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, σε διαφορετική χώρα, και για πρώτη φορά - μετά από πρωτοβουλία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή - διεξάγεται στην Ελλάδα, από τις 13 έως και τις 15 Νοεμβρίου