-«Τώρα που τα θέματα της ενέργειας μονοπωλούν την ειδησιογραφία να θυμάσαι πως η καλύτερη ασπίδα ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι τα υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα. Αυτό να μην το ξεχάσεις ποτέ…»
-Γιατί;
-«Επειδή αποτελούν μια τεράστια φυσική αποθήκη του διοξειδίου του άνθρακα. Και ενώ η φύση έχει προνοήσει να υπάρχουν για το καλό μας, εμείς αυτές τις «αποθήκες» τις καταστρέφουμε και ψάχνουμε για λύσεις αλλού. Α, και να μην ξεχνάς, πως η θάλασσα μας δίνει πάνω από το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε. Ζωή χωρίς υγιείς θάλασσες δεν υπάρχει…»
Την κουβέντα αυτή έκανα πριν από λίγο καιρό με τον διευθυντή του ελληνικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη.
Ομολογώ πως το θέμα τα αυτό έβαλα αρχικά στην άκρη , μέχρι που έπεσε στα χέρια μου, η τελευταία έρευνα που έκανε η περιβαλλοντική οργάνωση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».
Τι έδειξε αυτή η έρευνα: Έδειξε πως εντοπίστηκαν τουλάχιστον τέσσερα είδη κητωδών, μεταξύ των οποίων, φάλαινες-φυσητήρες και τρία διαφορετικά ήδη δελφινιών (σταχτοδέλφινα, ζωνοδέλφινα, στενόρυγχα δελφίνια) εντός της θαλάσσιας περιοχής της Ελληνικής Τάφρου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για μια θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τα Ιόνια νησιά μέχρι νότια της Κρήτης και τη Ρόδο.
Εμένα το μυαλό μου, μόλις διάβασα για φάλαινες –φυσητήρες πήγε στον Moby –Dick (!). Όλοι, νομίζω, είτε έχουμε διαβάσει το βιβλίο, είτε έχουμε δει σε ταινία με την αλμπίνα φάλαινα και τον κυβερνήτη του φαλαινοθηρικού Πίκοουντ Αχαάβ που την κυνηγάει μανιασμένος για να πάρει την εκδίκησή του.
Τώρα, εύλογα θα αναρωτηθείτε: γιατί μπερδεύει την ιστορία του Moby –Dick με τις φάλαινες –φυσητήρες που εντοπίστηκαν από την πρόσφατη έρευνα;
Κοιτάξτε: το 1851 όταν γράφτηκε το μυθιστόρημα από τον Αμερικανό συγγραφέα Χέλμαν Μέλβιλ ,οι φάλαινες κινδύνευαν από τη φαλαινοθηρία ( και δυστυχώς κινδυνεύουν από φαλαινοθηρία σε πολλά μέρη του κόσμου, ακόμη και σήμερα τον 21ο αιώνα). Οι φάλαινες –φυσητήρες που καταγράφηκαν από την τελευταία έρευνα της Greenpeace και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών « Πέλαγος», κινδυνεύουν από τις σεισμικές δοκιμές που πρόκειται να ξεκινήσουν στην περιοχή για τον εντοπισμό κοιτασμάτων (κυρίως αερίου). Απειλή η φαλαινοθηρία, απειλή και οι σεισμικές δοκιμές.
«Τα θηλαστικά κινδυνεύουν από τον εξαιρετικά δυνατό θόρυβο και τη ρύπανση που θα προκληθεί από τις σεισμικές εκρήξεις αν τελικά τα σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών προχωρήσουν», μού επισημαίνει , ο υπεύθυνος εκστρατειών για το κλίμα και την ενέργεια της Greenpeace Κωστής Γριμάνης.
Όπως μου εξηγεί, « τα τέσσερα είδη που εντοπίστηκαν στην Ελληνική Τάφρο είναι ευάλωτα και οι πληθυσμοί τους ήδη απειλούνται. Κατά συνέπεια, είναι πιο επείγον από ποτέ να προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα της περιοχής».
Ποιο είναι το θέμα μας λοιπόν; Στο αν η περιοχή εξακολουθήσει να παραμείνει υγιής. Τόσο απλά. «Υγιής θαλάσσια περιοχή σημαίνει αποτελεσματικότερη φυσική αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα, αποτελεσματικότερη προστασία στην κλιματική κρίση», συμπληρώνει ο Νίκος Χαραλαμπίδης.
Και είναι γνωστό, πως από το 19ο αιώνα, οι θάλασσες έχουν απορροφήσει περίπου το 28% του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και περισσότερο από το 90% της επιπλέον θερμότητας που αυτή προκαλεί.
Επιπλέον, όλοι οι ειδικοί, στέκονται στην ισχυρή σύνδεση μεταξύ κλίματος και ωκεανών. Ήδη, όπως επισημαίνουν, η κλιματική αλλαγή προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στις θάλασσες του πλανήτη, αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, τη θερμοκρασία των νερών και πλήττοντας σοβαρά πολλά είδη ψαριών.
Πάμε τώρα στην ιστορία του Moby-Dick. Ποιος βγήκε …νικητής; Η φάλαινα ή ο μανιακός κυβερνήτης του φαλαινοθηρικού; Την απάντηση την ξέρουμε όλοι. Συμπέρασμα: η φύση εκδικείται όλους αυτούς που νοιώθουν και το παίζουν Θεοί…
Γι’ αυτό σας λέω: oι …απόγονοι του Moby –Dick και η παρέα τους ( να μην ξεχνάμε και τα δελφίνια) είναι εδώ. Ας τους αφήσουμε στην ησυχία τους…
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.