
Περισσότεροι από 13 αρχηγοί αφρικανικών κρατών έφθασαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχουν στην 3η σύνοδο κορυφής Τουρκίας – Αφρικής.
Κεντρικό θέμα της συνόδου είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και του πολιτισμού.
Η σύνοδος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πασχίζει αυτή την περίοδο να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του, διεισδύοντας δυναμικά σε σημαντικές αγορές της Αφρικής.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Le Monde, την ώρα που το ευρωπαϊκό όραμα της Τουρκίας αποτελεί πλέον παρελθόν, η Αφρική προσφέρει στην κυβέρνηση της Αγκυρας ιδανικό πεδίο επιρροής.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει άλλωστε ολοκληρώσει 46 επισκέψεις σε 30 χώρες του εξωτερικού, συνοδευόμενος πάντα από πολυμελή κουστωδία επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων.
Εργα υποδομής
Σύμφωνα με το Reuters, τούρκοι επιχειρηματίες έχουν εξασφαλίσει σημαντικά συμβόλαια για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στην Αφρική, όπως αυτοκινητόδρομοι, στάδια και αεροδρόμια.
Οι εξαγωγές τουρκικών καταναλωτικών προϊόντων, κατά μέσο όρο 30% φθηνότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, ενισχύονται σταθερά, εν μέρει εξαιτίας της δυσπιστίας των Αφρικανών καταναλωτών απέναντι στα κινεζικά είδη.
Αύξηση στις πωλήσεις τουρκικών όπλων και αμυντικού υλικού
Τα κίνητρα της Αγκυρας, όμως, είναι περισσότερο γεωπολιτικά από οικονομικά. Η εμπλοκή του τουρκικού στρατού στη Λιβύη έπεισε τον τούρκο πρόεδρο για τα oφέλη της επέκτασης της τουρκικής επιρροής στην αφρικανική ήπειρο, όπως δείχνουν και οι αυξημένες πωλήσεις τουρκικών όπλων και αμυντικού υλικού.
Μετά το Μαρόκο και την Τυνησία, η Αιθιοπία εξέφρασε ενδιαφέρον για αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones τύπου Bayraktar. Την ίδια ώρα, Αγκόλα, Τσαντ και Μαρόκο αύξησαν φέτος τις παραγγελίες τους από τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες.
Όπως αποκάλυψε προ ημερών η ιστοσελίδα Nordic Monitor, οι πωλήσεις όπλων της Τουρκίας έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2021, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται προς τις αφρικανικές χώρες.
Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως το επιτυχημένο αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν για να κάνει την Αφρική νέα αγορά όπλων για την Τουρκία.
Ειδικότερα, τους πρώτους 11 μήνες του 2021, η Τουρκία εξήγαγε αμυντικά προϊόντα αξίας 2,793 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 39,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, ετοιμάζεται να σημειώσει νέο ρεκόρ κλείνοντας φέτος με εξαγωγές άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Νέα αύξηση – ρεκόρ αναμένεται στις πωλήσεις όπλων προς τις αφρικανικές χώρες. Σε σύγκριση με πέρυσι, η Τουρκία αύξησε τις αμυντικές εξαγωγές της προς την ήπειρο κατά 700% τους πρώτους 11 μήνες του 2021, από 41 εκατομμύρια δολάρια σε 328 εκατομμύρια δολάρια.
Η Αφρική, λοιπόν, κατατάσσεται πέμπτη (327 εκατομμύρια δολάρια) στις αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας, μετά τη Βόρεια Αμερική (1,56 δισεκατομμύρια δολάρια), την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (411 εκατομμύρια δολάρια), τη Μέση Ανατολή (381,1 εκατομμύρια δολάρια) και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (338 εκατομμύρια δολάρια).
Οι ειδικοί, μάλιστα, προβλέπουν ότι η Αφρική μπορεί να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τις πωλήσεις όπλων της Τουρκίας στο εγγύς μέλλον.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς