
Αυτές οι δύο τελευταίες εβδομάδες του 2021 θα μπορούσαν να επιφυλάξουν εκπλήξεις για τους επενδυτές στη Wall Street που ήλπιζαν σε ένα ήσυχο και θετικό τέλος της χρονιάς.
Η αγορά κυριεύτηκε από έντονη αστάθεια την περασμένη εβδομάδα, η οποία δεν αποκλείεται να διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν το σχέδιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά και την εξάπλωση της Όμικρον.
Αν και η εβδομάδα δεν είναι ολόκληρη, ενόψει των Χριστουγέννων, υπάρχουν ορισμένες οικονομικές εκθέσεις που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου.
Πάντως, κοινός τόπος είναι ότι ο μικρός όγκος συναλλαγών που προβλέπεται ενόψει των εορτών, καθιστά την αγορά ευάλωτη τόσο σε έντονα ανοδικές όσο και σε έντονα καθοδικές κινήσεις.
Διαβάστε επίσης: Wall Street – Τι σκιάζει τις αγορές – Πού στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η αγορά υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα, με τον Nasdaq να χάνει περίπου 2,9% από τη Δευτέρα. Οι τεχνολογικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των μεγάλων διακυμάνσεων της αγοράς, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρονκαι στην επιθετική στροφή της Federal Reserve.
«Καθώς οδεύουμε προς τις δύο τελευταίες εβδομάδες του έτους, γνωρίζουμε ότι ο όγκος είναι μικρός και η αστάθεια μπορεί επίσης να αυξηθεί», δήλωσε στο CNBC ο Jeff Kleintop, αναλυτής της Charles Schwab. «Υπάρχει η πιθανότητα ενός ράλι του Άγιου Βασίλη, αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα η έλλειψη όγκου να οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές προς τα κάτω».
Ενώ ο Δεκέμβριος είναι συνήθως θετικός για τις μετοχές, το παραδοσιακό ράλι του Άγιου Βασίλη είναι η ιστορικά θετική απόδοση της αγοράς που έρχεται συχνά τις τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης του έτους και τις πρώτες δύο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Stock Trader’s Almanac. Όπως λέει όμως και παροιμία: αν ο Άγιος Βασίλης δεν φανεί, οι αρκούδες μπορεί να έρθουν στο Broad and Wall — τη διεύθυνση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Μέχρι στιγμής, ο S&P 500 εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο 1,2% για τον Δεκέμβριο, αλλά έχει υποχωρήσει σχεδόν 1,9% για την εβδομάδα. Ο δείκτης έχει κέρδος περίπου 23% για το έτος.
Η αγορά είναι κλειστή για τις διακοπές των Χριστουγέννων την Παρασκευή.


Latest News

Ανοδικό γύρισμα για S&P 500 - Αναμένει την «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Τραμπ η Wall Street
Η Wall Street παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των δασμολογικών πολιτικών της νέας κυβέρνησης

Συντηρείται η αβεβαιότητα στη Wall Street με το βλέμμα στις ανακοινώσεις Τραμπ
Η Wall Street αναμένει από τον Λευκό Οίκο να αποκαλύψει τους αμοιβαίους δασμούς σε αγαθά από όλες σχεδόν τις χώρες
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Wall Street: Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο, αφού άγγιξε το ιστορικό χαμηλό 6μήνου
Ο S&P 500 στη Wall Street ανέστρεψε τις απώλειες για να διαπραγματευτεί ελαφρώς υψηλότερα - Nευρικότητα φέρνουν στους traders οι δασμοί Τραμπ

Στη Wall Street η σκυτάλη της παγκόσμιας πτώσης
Η προοπτική εφαρμογής δασμών οδηγεί στο «κόκκινο» τις αγορές

Στο «κόκκινο» οι παγκόσμιες αγορές - Οι δασμοί του Τραμπ «έπνιξαν» το ισχυρό ξεκίνημα της εβδομάδας
Από τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ασία, οι αγορές κινήθηκαν αρνητικά στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων - Μεγάλοι χαμένοι οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Ήπια πτωτικά η Wall Street, προσπαθεί να συντηρήσει τα κέρδη της εβδομάδας
Τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών ρίχνει και πάλι τις προσδοκίες για τα περιθώρια χαλάρωσης της πολιτικής της Federal Reserve

Ακόμη μια μέρα απωλειών στη Wall Street - Υποχώρησαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, άντεξε η Tesla
Αρκετοί αναλυτές της Wall Street θεωρούν ότι η Tesla θα επωφεληθεί σχετικά από τους δασμούς του Τραμπ, με τη μετοχή να ανεβαίνει 1,5% σήμερα

Υπό πίεση σήμερα η Wall Street -Απώλειες σε τεχνολογία και αυτοκινητοβιομηχανίες
Νέο κεφάλαιο αβεβαιότητας οι δασμοί Τραμπ στα αυτοκίνητα

Αβεβαιότητας συνέχεια στη Wall Street λόγω Τραμπ - Απότομη πτώση στους τρεις βασικούς δείκτες
Οι μετοχές των μεγάλων κατασκευαστών τσιπ της Wall Street, Nvidia και Broadcom σημείωσαν απότομη πτώση