Σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης έχει εισέλθει η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, κόντρα στην αβεβαιότητα που προκαλούν οι συνεχείς «αναζωπυρώσεις» της πανδημίας.

Η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας ξαναπήρε μπροστά τα δύο τελευταία χρόνια, ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια… χειμερίας νάρκης.

Κάτι που αποτυπώνεται και στην αριθμό έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 26,8% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2020 (σε απόλυτα νούμερα διαμορφώθηκαν σε 17.353 από 13.685). Υπενθυμίζεται ότι οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψαν συνολική πτώση της τάξης του 95% το διάστημα από το 2007 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016, ενώ η πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας την περίοδο από το 2005 έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 άγγιξε το 93%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, από τις αρχές του 2018 η ελληνική κτηματαγορά άρχισε να αλλάζει σελίδα, αποτελώντας μάλιστα την πρώτη χρονιά που καταγράφηκε αύξηση των τιμών μετά την ένταξη της Ελλάδας σε καθεστώς δημοσιονομικής εποπτείας. Συγκεκριμένα, οι ζητούμενες τιμές πώλησης το 2018 αυξήθηκαν κατά 1,5% ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκαν και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην οικοδομική δραστηριότητα.

«Σήμερα, 36 μήνες από τους πρώτους θετικούς δείκτες, η κτηματαγορά συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα να συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσφέροντας στήριγμα στο ΑΕΠ, που το τρίτο τρίμηνο έτρεξε με 13,4%».

Οπως παρατηρεί ο κ. Μπάκας, η έντονη οικοδομική δραστηριότητα οφείλεται τόσο στα μέτρα τόνωσης που υιοθετήθηκαν από την Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, όπως η αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές όσο και στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται για νεόδμητα διαμερίσματα.

Οι περιοχές

Η μεγαλύτερη ζήτηση εντοπίζεται στο λεκανοπέδιο Αττικής και ειδικότερα στα νότια προάστια λόγω και της ανάπλασης του Ελληνικού.

Ενα έργο που αναμένεται να μεταμορφώσει την ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό της ζήτησης που υπάρχει για την περιοχή είναι η μεγάλη προσφορά σε νεόδμητα, ένας όρος που κόντεψε να εκλείψει από την ελληνική κτηματαγορά τα προηγούμενα χρόνια.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων ακινήτων κατασκευής μετά το 2018, καταγράφεται στα νότια προάστια (Νέα Σμύρνη, Γλυφάδα, Βούλα, Ηλιούπολη, Αλιμο, Παλαιό Φάληρο κ.λπ.), όπου τα νεόδμητα ακίνητα αποτελούν το 52,61% του συνόλου των νεόδμητων προς πώληση ακινήτων στον νομό Αττικής.

Επιπλέον, όλοι όσοι κινούνται στα νότια προάστια  σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια ανεγείρονται νέες οικοδομές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις «ξεφυτρώνουν» σαν μανιτάρια.

Μεγάλη ζήτηση συγκεντρώνουν μετά την Αττική, οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν κατά σειρά το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες