Στη ζώνη των 870 μονάδων προσπαθεί να κρατηθεί αυτήν την ώρα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και δέχεται τα ισχυρά κύματα της αποστροφής του κινδύνου, που χτυπούν και τις διεθνείς αγορές, έχει μέχρι τώρα καταφέρει να ελέγξει την πτώση του κοντά στο 2%.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,92% στις 870,45 μονάδες, με τον τζίρο όμως να βαίνει μειούμενος, λίγο πάνω από τα 21 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό που στιγματίζει την τετραήμερη «εβδομάδα» προ των Χριστουγέννων είναι η σκιά της Όμικρον, που αναιρεί στην παρούσα τα οφέλη από την ανάκαμψη της οικονομίας, την επιβεβαίωση της στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις θετικές επιδόσεις των εισηγμένων. Και η πορεία μέχρι το τέλος του έτους παραμένει θολή, διότι ο συνδυασμός χαμηλού όγκου και αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας δεν δίνουν σημαντικές πιθανότητες υπέρ κάποιου σεναρίου, θετικού ή αρνητικού.

Βέβαια, η διαβεβαίωση της Moderna ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου της είναι αποτελεσματική στην Όμικρον παρέχει κάποια στήριξη στις αγορές, οι οποίες έχουν περιορίσει ελαφρώς τις απώλειές τους, ωστόσο θα πρέπει οι επενδυτές να δουν μεγάλο μέρος των περιοριστικών μέτρων των κυβερνήσεων να αίρονται ώστε να μην επιβαρύνουν κι άλλο την οικονομία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι απώλειες των τραπεζών περιορίζονται λίγο πάνω από το 2%, όπως και η πτώση στην πλειονότητα των τίτλων της αγοράς. Αξιοσημείωτη όμως είναι η συμπεριφορά του ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει απορροφήσει πλήρως τις πιέσεις, όπως και ο Ελλάκτωρ, ο οποίος αντέχει με απώλειες 0,75%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών