Εγκαταλελειμμένος μπορεί να θεωρηθεί ένας αμπελώνας όταν δεν έχει υποβληθεί Δήλωση Συγκομιδής την τελευταία 5ετία. Το παραπάνω επισημαίνει με ανάρτησή της η ΚΕΟΣΟΕ, αναφέροντας τις μεταβολές που επέρχονται με την τροποποιητική απόφαση σχετική με τη διαχείριση του αμπελουργικού δυναμικού.

Με την έκδοση των ανωτέρω κανονισμών η ΚΕΟΣΟΕ το 2018 είχε επισημάνει τις σημαντικές αλλαγές που επέρχονται για τις εκτάσεις αμπελοκαλλιέργειας για τις οποίες δεν υποβάλλονται Δηλώσεις Συγκομιδής.

Σύμφωνα με τους προαναφερθέντες κανονισμούς θεωρούνται πλέον εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, εφόσον δεν καλλιεργούνται για μια 5ετία, προϋπόθεση που πληρείται από την υποβολή Δηλώσεων Συγκομιδής.

Δεδομένου ότι οι κανονισμοί εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 και εφόσον δεν έχει υποβληθεί Δήλωση Συγκομιδής η έκταση θα θεωρηθεί εγκαταλελειμμένη έως το τέλος του 2022 με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην δύναται να συγκομισθεί από αυτήν σταφυλική παραγωγή, αλλά το σημαντικότερο οι εκτάσεις αυτές να αφαιρεθούν από το εθνικό δυναμικό αμπελώνων της χώρας.

Να τονισθεί ότι βάσει των μειωμένων εκτάσεων θα υπολογίζεται το 1% για την χορήγηση νέων Αδειών Φύτευσης.

Πέραν αυτής της μεταβολής η τροποποιηθείσα υπουργική απόφαση, περιλαμβάνει μεταβολές στις χορηγούμενες Άδειες Αναφύτευσης και μεταβολές για τις περιπτώσεις παράνομων φυτεύσεων.

Τέλος η υπουργική απόφαση προβλέπει την επιβολή προστίμων για τις περιπτώσεις καθυστέρησης υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής για ένα 15νθήμερο, τα οποία αρχίζουν από τα 100 ευρώ όταν η ποσότητα συγκομισθείσας σταφυλικής παραγωγής είναι μικρότερη από ένα τόνο και φθάνει τα 1.500 ευρώ, όταν η ποσότητα συγκομισθείσας παραγωγής υπερβαίνει τους 100 τόνους.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους