
Στον προβληματισμό για την εξέλιξη της αξίας των προϊόντων και την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής έρχεται να απαντήσει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), η οποία εκτιμώντας ότι η επόμενη χρονιά θα είναι κανονική ως προς το ύψος της παραγωγής και με άριστη ποιότητα συμπύρηνου ροδάκινου και γι’ αυτό «τα 0,33-0,35 ευρώ ανά κιλό προϊόντος παραδοτέου στο εργοστάσιο μπορούν να θεωρηθούν ένα δίκαιο επίπεδο τιμής».
Κύριο χαρακτηριστικό του προηγούμενου έτους, όπως επισημαίνει η ΕΚΕ, ήταν η δραματικά μειωμένη παραγωγή, στο μισό περίπου μιας κανονικής χρονιάς. Αυτό είχε ως συνέπεια τη θεαματική αύξηση της τιμής της α’ ύλης κατά 70% περίπου, ενώ παράλληλα και η ποιότητα ήταν ελάχιστα ικανοποιητική.
Το κόστος αυτό, συνδυασμένο και με τις λοιπές αυξήσεις (κουτί, ενέργεια, ζάχαρη, μεταφορικά κλπ.) οδήγησε σε εντυπωσιακή αύξηση του τελικού κόστους τόσο της κομπόστας, όσο και των προϊόντων χυμού και κατάψυξης. Η αύξηση αυτή καλύφθηκε σε σημαντικό βαθμό από την αύξηση των τιμών πώλησης λόγω της συνολικά μειωμένης προσφοράς.
«Αναμένουμε πλέον να επιβεβαιωθεί η πρόθεση των τελικών καταναλωτών για αποδοχή των υψηλών τιμών των προϊόντων μας, ώστε η καινούργια χρονιά να μας βρει χωρίς αποθέματα. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, άλλη μία χρονιά, η λειτουργία απειράριθμων κέντρων παραλαβής ενέτεινε τα προβλήματα στη διαχείριση του προϊόντος.
Όσον αφορά την επόμενη χρονιά, εκτιμάται ότι «το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής θα εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο, αφού θεωρούνται δεδομένες αυξήσεις στα υλικά παραγωγής (κουτιά κλπ.) όπως και στην ενέργεια που θα ξεπεράσουν το 60% σε σχέση με τη χρονιά που πέρασε».
«Γνωρίζουμε ότι και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα (αυξήσεις εφοδίων, εργατικών, ενέργειας κλπ.). Απαιτείται λοιπόν να προσπαθήσουμε για την καλύτερη οργάνωση διαχείρισης του προϊόντος, για τη βελτίωση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας», υπογραμμίζεται.
Από την πλευρά της βιομηχανίας, όπως σημειώνεται – είναι δεδομένη η πρόθεση να προμηθεύεται τα ροδάκινα μόνο από Ομάδες Παραγωγών – Συνεταιρισμούς και όποιους διαθέτουν κέντρα παραλαβής που λειτουργούν σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΥπΑΑΤ.


Latest News

Επιστροφή 15,9 εκατ. ευρώ σε αγρότες του ΕΦΚ από την ΑΑΔΕ
Η νέα απλοποιημένη διαδικασία πληρωμής, τόσο για αυτή τη δόση όσο και για τις επόμενες, πραγματοποιείται αυτόματα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Πληρωμή ενίσχυσης ύψους 15,91 εκατ. ευρώ για τους παράκτιους αλιείς
Συνεχίζεται η αξιολόγηση των υπόλοιπων αιτήσεων, που κατέθεσαν οι παράκτιοι αλιείς και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Ποια ποσά θα δοθούν για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βόειο κρέας - Τι αλλάζει για τον αραβόσιτο
Στο ΦΕΚ οι αποφάσεις για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για το βόειο κρέας και τον αραβόσιτο

Δυσοίωνα τα μηνύματα για τη συγκομιδή 2025 στο αμπέλι – Τι ζημιές άφησε ο παγετός
Την εικόνα που άφησαν πίσω τους οι δύο τελευταίοι παγετοί του Μαρτίου και του Απριλίου στο αμπέλι, μεταφέρει η ΚΕΟΣΟΕ

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς