Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη συζήτηση γύρω από τους όρους κυκλική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη. Οι όροι αυτοί έχουν φτάσει να απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, ενώ παρατηρείται συνεχόμενη αύξηση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και για ένα πιο βιώσιμο μέλλον όπου θα υπάρχει ευημερία σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Πλέον οι πολίτες και οι καταναλωτές αναζητούν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε κάθε μορφή της επιχειρηματικότητας και η ανακύκλωση έρχεται στο επίκεντρο και γίνεται ο βασικός πυλώνας της επιχειρηματικής ευαισθησίας και της στόχευσης για αειφορία. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρήσεις από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους επενδύουν στην ανακύκλωση ως το πρώτο βήμα σε μια βιώσιμη οικονομία.

Μιλώντας λοιπόν για τα οφέλη που μπορούν να έχουν οι επιχειρήσεις από την ανακύκλωση συσκευασιών, η εταιρεία που έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με την έννοια της ανακύκλωσης και να κερδίσει την αποδοχή των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων δεν είναι άλλη από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), οι γνωστοί και αναγνωρίσιμοι σε όλους Μπλε Κάδοι.

Η ΕΕΑΑ, το πρώτο αδειοδοτημένο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα, θεωρείται από τις πρωτοπόρες εταιρείες ανακύκλωσης, αφού με το Σύστημα του Μπλε Κάδου εισήγαγε την πρακτική της Ανακύκλωσης  στη χώρα και τους πολίτες παρέχοντας μία απλή και πρακτική μέθοδο για να ξεκινήσουν όλοι οι πολίτες ανακύκλωση στις γειτονιές τους. Επιπλέον, ως μέλος  της PRO-EUROPE παρέχει στις συμβεβλημένες επιχειρήσεις το δικαίωμα χρήσης του green dot (ευρωπαικής αναγνωρισιμότητας) ενώ με τη συμμετοχή της στην EXPRA (Extended Producers Responsibility) είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τα «αδελφά» ΣΣΕΔ στην Ευρώπη για να αντλεί βέλτιστες πρακτικές και να ανταλλάσσει τεχνογνωσία.

Η ΕΕΑΑ μέσω των αρμοδιοτήτων της μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις ώστε να πετύχουν τους στόχους βιωσιμότητάς τους, να καλύπτουν τη νομική τους υποχρέωση και να διακινούν νόμιμα τα προϊόντα τους στη χώρα με δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς δημοσίων φορέων ή διεκδίκησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην ΕΕΑΑ, οι εισφορές τους έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο, αφού παράγουν την μέγιστη δυνατή ανακύκλωση. Παράλληλα, μέσα από παρουσιάσεις στο προσωπικό των εταιρειών, την παροχή δωρεάν μπλε κάδων και υποστηρικτικού υλικού, ενεργειών συνεργασίας με στόχο ο κόσμος να έρθει πιο κοντά στην ανακύκλωση και να μάθει πως μεταφράζονται οι εισφορές του σε αποτελέσματα ανακύκλωσης, η ΕΕΑΑ συμβάλλει, ώστε οι επιχειρήσεις να πετύχουν τους εταιρικούς στόχους βιωσιμότητας.

Επιπλέον, η ΕΕΑΑ είναι δίπλα στις επιχειρήσεις, και ειδικά στις νέες, ενημερώνοντάς τες από την αρχή για όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τη νομοθεσία. Από τη νομική τους υποχρέωση και την και έπειτα με  καθοδήγηση για την ένταξή τους στην ΕΕΑΑ μέχρι και την εγγραφή τους στο ΕΜΠΑ (Εθνικό Μητρώο Παραγωγών).  Όμως η υποστήριξή της δε σταματάει εκεί. Ενημερώνει τις επιχειρήσεις ώστε να πετύχουν τους νέους στόχους τους προχωρώντας στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης, μέσα από παρουσιάσεις για τα οφέλη ανακύκλωσης συσκευασιών γενικότερα αλλά και των αποτελεσμάτων της ΕΕΑΑ σε αποφυγή εκπομπών CO2, σε εξοικονόμηση ενέργειας, σε εξοικονόμηση χώρου από ΧΥΤΑ κ.λπ.

Σε επίπεδο συνολικής δραστηριότητας , η ΕΕΑΑ καλύπτει από μόνη της το 96% του εθνικού στόχου της Ελλάδας στην Ανακύκλωση Συσκευασιών (ενώ αντιπροσωπεύει το 46% των υλικών συσκευασίας που κυκλοφορούν στην χώρα), υπερκαλύπτοντας τη νομική της υποχρέωση.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 3000 επιχειρήσεις ανάμεσά τους ο βασικός κορμός της βιομηχανίας και του εμπορίου της Ελλάδας συνεργάζονται  με την ΕΕΑΑ.

Sponsored article

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα