
Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη συζήτηση γύρω από τους όρους κυκλική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη. Οι όροι αυτοί έχουν φτάσει να απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, ενώ παρατηρείται συνεχόμενη αύξηση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και για ένα πιο βιώσιμο μέλλον όπου θα υπάρχει ευημερία σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
Πλέον οι πολίτες και οι καταναλωτές αναζητούν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε κάθε μορφή της επιχειρηματικότητας και η ανακύκλωση έρχεται στο επίκεντρο και γίνεται ο βασικός πυλώνας της επιχειρηματικής ευαισθησίας και της στόχευσης για αειφορία. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρήσεις από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους επενδύουν στην ανακύκλωση ως το πρώτο βήμα σε μια βιώσιμη οικονομία.
Μιλώντας λοιπόν για τα οφέλη που μπορούν να έχουν οι επιχειρήσεις από την ανακύκλωση συσκευασιών, η εταιρεία που έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά της με την έννοια της ανακύκλωσης και να κερδίσει την αποδοχή των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων δεν είναι άλλη από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), οι γνωστοί και αναγνωρίσιμοι σε όλους Μπλε Κάδοι.
Η ΕΕΑΑ, το πρώτο αδειοδοτημένο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα, θεωρείται από τις πρωτοπόρες εταιρείες ανακύκλωσης, αφού με το Σύστημα του Μπλε Κάδου εισήγαγε την πρακτική της Ανακύκλωσης στη χώρα και τους πολίτες παρέχοντας μία απλή και πρακτική μέθοδο για να ξεκινήσουν όλοι οι πολίτες ανακύκλωση στις γειτονιές τους. Επιπλέον, ως μέλος της PRO-EUROPE παρέχει στις συμβεβλημένες επιχειρήσεις το δικαίωμα χρήσης του green dot (ευρωπαικής αναγνωρισιμότητας) ενώ με τη συμμετοχή της στην EXPRA (Extended Producers Responsibility) είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τα «αδελφά» ΣΣΕΔ στην Ευρώπη για να αντλεί βέλτιστες πρακτικές και να ανταλλάσσει τεχνογνωσία.
Η ΕΕΑΑ μέσω των αρμοδιοτήτων της μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις ώστε να πετύχουν τους στόχους βιωσιμότητάς τους, να καλύπτουν τη νομική τους υποχρέωση και να διακινούν νόμιμα τα προϊόντα τους στη χώρα με δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς δημοσίων φορέων ή διεκδίκησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην ΕΕΑΑ, οι εισφορές τους έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο, αφού παράγουν την μέγιστη δυνατή ανακύκλωση. Παράλληλα, μέσα από παρουσιάσεις στο προσωπικό των εταιρειών, την παροχή δωρεάν μπλε κάδων και υποστηρικτικού υλικού, ενεργειών συνεργασίας με στόχο ο κόσμος να έρθει πιο κοντά στην ανακύκλωση και να μάθει πως μεταφράζονται οι εισφορές του σε αποτελέσματα ανακύκλωσης, η ΕΕΑΑ συμβάλλει, ώστε οι επιχειρήσεις να πετύχουν τους εταιρικούς στόχους βιωσιμότητας.
Επιπλέον, η ΕΕΑΑ είναι δίπλα στις επιχειρήσεις, και ειδικά στις νέες, ενημερώνοντάς τες από την αρχή για όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τη νομοθεσία. Από τη νομική τους υποχρέωση και την και έπειτα με καθοδήγηση για την ένταξή τους στην ΕΕΑΑ μέχρι και την εγγραφή τους στο ΕΜΠΑ (Εθνικό Μητρώο Παραγωγών). Όμως η υποστήριξή της δε σταματάει εκεί. Ενημερώνει τις επιχειρήσεις ώστε να πετύχουν τους νέους στόχους τους προχωρώντας στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης, μέσα από παρουσιάσεις για τα οφέλη ανακύκλωσης συσκευασιών γενικότερα αλλά και των αποτελεσμάτων της ΕΕΑΑ σε αποφυγή εκπομπών CO2, σε εξοικονόμηση ενέργειας, σε εξοικονόμηση χώρου από ΧΥΤΑ κ.λπ.
Σε επίπεδο συνολικής δραστηριότητας , η ΕΕΑΑ καλύπτει από μόνη της το 96% του εθνικού στόχου της Ελλάδας στην Ανακύκλωση Συσκευασιών (ενώ αντιπροσωπεύει το 46% των υλικών συσκευασίας που κυκλοφορούν στην χώρα), υπερκαλύπτοντας τη νομική της υποχρέωση.
Αυτή τη στιγμή πάνω από 3000 επιχειρήσεις ανάμεσά τους ο βασικός κορμός της βιομηχανίας και του εμπορίου της Ελλάδας συνεργάζονται με την ΕΕΑΑ.
Sponsored article


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X