Τον δρόμο για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας πριν από το 2023 ανοίγει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απλώσει δίχτυ προστασίας στην Ελλάδα και μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) τον προσεχή Μάρτιο.
Η ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η ειδική αναφορά της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ που έδωσε σήμα στις διεθνείς αγορές ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μείνουν κάτω από την «ασπίδα» της ΕΚΤ αλλάζουν τα δεδομένα και θέτουν τις βάσεις για να βγει η Ελλάδα από την κατηγορία «junk». Και να κλείσει οριστικά το «τραύμα» που άνοιξε το 2009.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν αισθητά. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε να σημειώνει απόδοση 1,18%, από 1,30% πριν από τη συνεδρίαση, και το πενταετές ομόλογο βρέθηκε στο 0,390%, από 0,455%. Από το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιαστεί πλέγμα δράσεων με κύριο στόχο την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία ίσως και νωρίτερα από τον Ιούνιο, την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου Μνημονίου – ΔΝΤ (περί τα 7 δισ. ευρώ) και τη σταδιακή επιστροφή σε πλεονάσματα με ταυτόχρονη στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης και σήμα αναγνώρισης της προόδου, επισημαίνοντας ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική και οι θυσίες των πολιτών αποδίδουν καρπούς. «Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, να εφαρμόζουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και να ακολουθούμε μια διορατική εκδοτική στρατηγική», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναλυτές και ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται δημοσίως ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα είχε αναβαθμιστεί ήδη αν δεν είχε τρομοκρατήσει τον πλανήτη η εξάπλωση του δολοφονικού ιού. Βασικό όχημα αποτελεί και η πρόβλεψη για ισχυρή συσσωρευτική ανάπτυξη 11,7% στη διετία 2021-2022, τα υψηλά σχετικά ταμειακά διαθέσιμα που ανέρχονται σε πάνω από 32 δισ. ευρώ και η θετική πορεία του κρατικού προϋπολογισμού με την υπέρβαση των στόχων στα έσοδα.
Εξοδος στις αγορές
Μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP, στο οποίο κατ’ εξαίρεση συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα ελλείψει της επενδυτικής βαθμίδας, η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει τίτλους ύψους 35 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Ελλάδα θα δανειστεί 10-12 δισ. ευρώ από τις αγορές με την έκδοση βραχυπρόθεσμων και μακροχρόνιων ομολόγων, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η πρώτη έκδοση «πράσινου» ομολόγου το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Η χώρα φέτος εξέδωσε 5ετούς, 10ετούς και 30ετούς διάρκειας κρατικά ομόλογα, αντλώντας συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ, έχοντας ως βασικό «στήριγμα», για τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, το έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρεμιέρα θα γίνει με ένα νέο 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας με ένα νέο 5ετές τον Μάρτιο για την άντληση 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο θα ολοκληρωθεί με το re-opening του 30ετούς ομολόγου για την άντληση 1 δισ. ευρώ.
Latest News
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
Η Ελλάδα κλείνει την ψαλίδα με την Ευρώπη
Κομισιόν για Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμός 3% το 2024 – Πόσο θα μειωθεί το χρέος έως το 2026
Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο κοντά στο 9% το 2025, κατά την Κομισιόν