Η ανάκαμψη προοδεύει, αλλά παραμένει άνιση, και η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι που σχετίζονται ιδίως με νέα κύματα λοιμώξεων και νέες παραλλαγές παραμένουν, δηλώνει ο Ματίας Κόρμαν, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», με αφορμή την 9η Σύνοδο της Ομάδας Παγκόσμιας Στρατηγικής (GSG) του ΟΟΣΑ, η οποία είχε έντονη ελληνική σφραγίδα, αφού στο τιμόνι της Ομάδας βρίσκεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι πολιτικές στήριξης θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες αλλά στοχευμένες, ενώ στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ τονίζει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί να αναγκαστούν οι χώρες σε ταχεία δημοσιονομική εξυγίανση καθώς αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική τους ανάκαμψη.
Για την Ελλάδα σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται, αναμφίβολα βάζουν τη χώρα σε μια ισχυρότερη τροχιά για το μέλλον, ενώ για το ζήτημα της ανόδου του πληθωρισμού ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας προβλέπει ότι θα αμβλυνθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου 2022-2023.
Τι σας ανησυχεί περισσότερο για την προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η Ομικρον προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο, και σε ποιες πολιτικές πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, με δεδομένες επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις;
Η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζει να προοδεύει. Η ανάκαμψη ήταν ισχυρή και σχετικά γρήγορη. Βοήθησαν οι σημαντικές πολιτικές στήριξης, η σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και διάθεση εμβολίων, ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός. Ωστόσο, η ανάκαμψη παραμένει άνιση και η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι που σχετίζονται ιδίως με νέα κύματα λοιμώξεων και νέες παραλλαγές παραμένουν. Τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού, συνολικά, έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει πολύ άνιση ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και ανάμεσα σε διάφορες περιοχές στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια συνολική προσπάθεια για να προσεγγίσουμε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό με εμβόλια όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Καμία χώρα δεν προστατεύεται σωστά έως ότου κάθε χώρα προστατεύεται καλύτερα. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί απότομα σε πολλές οικονομίες και η αύξηση ήταν μεγαλύτερη και μακρύτερη σε διάρκεια από ό,τι περιμέναμε νωρίτερα στις περισσότερες δυτικές χώρες. Βλέπουμε ότι πολλές από τις πληθωριστικές πιέσεις προέκυψαν λόγω των επίμονων σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό, εξαιτίας ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό, περιοδικών αναστολών λειτουργίας σε εργοστάσια, καθυστερήσεων στις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και διαταραχών στις αγορές ενέργειας.
Ωστόσο, καθώς η υγειονομική κατάσταση βελτιώνεται, η ζήτηση σταθεροποιείται και οι άνθρωποι επιστρέφουν στο εργατικό δυναμικό, αναμένουμε ότι τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό θα εξασθενήσουν και οι πληθωριστικές πιέσεις θα αμβλυνθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου 2022-2023. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές στήριξης θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες, προσαρμοσμένες στην εξελισσόμενη υγειονομική και οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, η σύνθεση των πολιτικών στήριξης πρέπει να είναι καλύτερα στοχευμένη σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη και σε επενδύσεις με προσανατολισμό προς το μέλλον για τη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Οι ανοιχτές αγορές, ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλαίσιο, ένα σύστημα που ανταμείβει τις πιο παραγωγικές και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και ενθαρρύνει τις επενδύσεις στη μελλοντική ανάπτυξη και επιτυχία, θα οδηγήσουν σε δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Πρέπει επίσης να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την προώθηση της ισότητας ευκαιριών και της κοινωνικής κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένων της αποκατάστασης και της ενίσχυσης ευκαιριών για τις γυναίκες και τους νέους, για τους ανθρώπους χαμηλών δεξιοτήτων, για όσους φροντίζουν παιδιά ή ηλικιωμένους και για αυτούς που είναι άρρωστοι.
Ο ΟΟΣΑ έχει δώσει συμβουλές προς την Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις, και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα την τρέχουσα κρίση;
Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς προτεραιότητας. Η ατζέντα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης, η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού σας συστήματος, η φορολογική μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, είναι όλα σημαντικά και αναμφίβολα βάζουν την Ελλάδα σε μια ισχυρότερη τροχιά για το μέλλον.
Η κρίση του COVID-19 ώθησε επίσης την Ελλάδα να ενισχύσει την ικανότητα σε όλους τους τομείς του συστήματος υγείας, που είχαν λάβει ελάχιστες επενδύσεις την προηγούμενη δεκαετία. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας στοχεύει σε πολλούς από τους βασικούς περιορισμούς της προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα μέτρα του Σχεδίου για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Καθώς έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τι θα προτείνατε;
Τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι έχει προκύψει συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων υπέρ της μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ προς έναν κανόνα δαπανών που εδράζεται σε έναν στόχο αναλογίας χρέους αντί του σημερινού περίπλοκου συνόλου κανόνων.
Ο ΟΟΣΑ υποστήριξε μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Χαίρομαι που βλέπω ότι η συζήτηση προχωρά. Απαιτούνται προφανώς περαιτέρω συζητήσεις και οποιαδήποτε μεταρρύθμιση αυτών των κανόνων θα πάρει χρόνο και θα πρέπει να αποφευχθεί να αναγκαστούν οι χώρες σε ταχεία δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική τους ανάκαμψη από την πανδημία.
Οταν επισκεφθήκατε την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός πρότεινε ένα κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, που θα ειδικεύεται σε πρωτοποριακές μελέτες για τις οικονομικές και δημογραφικές προκλήσεις. Πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το ότι «γερνάμε»;
Ναι, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα. Το θέμα που έθεσε είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας και ο έλληνας πρεσβευτής στον ΟΟΣΑ συνεχίζει να προωθεί αυτή την ιδέα μέσα από τις εσωτερικές μας διαδικασίες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης και της γήρανσης του εργατικού δυναμικού στην οικονομική δυναμική και στη βιωσιμότητα της χρηματοδότησης συντάξεων, υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βελτιώσουν τα κίνητρα για να συνεχίσουν να εργάζονται οι άνθρωποι σε μεγαλύτερη ηλικία, αφαιρώντας τις ποινές που υπάρχουν για όσους παίρνουν αργά σύνταξη και παρέχοντας πιο ευέλικτες επιλογές συνταξιοδότησης. Οι ευκαιρίες εργασίας μπορούν να βελτιωθούν αν αρθούν τα αντικίνητρα και τα εμπόδια που έχουν οι εργοδότες για να προσλάβουν και να διατηρήσουν ηλικιωμένους εργαζομένους.
Latest News
O Όμιλος AKTOR επεκτείνει την συνεργασία του με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός
O Όμιλος AKTOR συντόνισε τις μελέτες και την ανακατασκευή του γηπέδου
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Joris (Frigoglass) στον ΟΤ: «Ο κύκλος των περικοπών έκλεισε, η σκυτάλη στην ανάπτυξη»
Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αναλύει στον ΟΤ ο νέος CEO του ομίλου Frigoglass, Serge Joris – Πού μπαίνει ο πήχης των πωλήσεων – Με ποιες κατηγορίες «φλερτάρει»
VERGOS Auctions: 35 χρόνια δημοπρασίες - Το προφίλ του Έλληνα συλλέκτη
Στον ΟΤ μιλά ο managing director της VERGOS Auctions - Αποκαλύπτει τα «μυστικά» μίας δημοπρασίας, τη ελληνική αγορά και την τέχνη
Μια άγνωστη ιστορία για την Μέριλιν Μονρόε
«Είδα τις φωτογραφίες της Ντίτριχ. Εφόσον μπόρεσες να δημιουργήσεις αυτό το αποτέλεσμα με εκείνη, φαντάσου τι θα μπορούσες να κάνεις με μένα» φέρεται να είπε η Μέριλιν Μονρόε στην φωτογράφο.
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα.
Τρέλα για την Εθνική: Sold out ο αγώνας με την Αγγλία
Ο κόσμος αγκαλιάζει όσο ποτέ την προσπάθεια της Εθνικής Ελλάδας, αφού εξαντλήθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο τα 60.000 εισιτήρια για το μεγάλο ματς με την Αγγλία στο ΟΑΚΑ (14/11)!
Τι είναι το «brat» που «στέφθηκε» η λέξη της χρονιάς
Βrat εναντίον delulu σημειώσατε 1! - Πώς το λεξικό Κόλινς δικαίωσε την Charli XCX
Χρηστίδης (Volkswagen) στον ΟΤ: Οι κρίσιμες συνομιλίες, οι κόκκινες γραμμές και το μέλλον της βιομηχανίας
Tι αποκαλύπτει στον ΟΤ ο εκπροσώπος των εργαζομένων της Volkswagen στο IG Metall για την κρίση στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους