Μία ελαφρά αύξηση της τάξης του 3,5% ετησίως αναμένεται να σημειώσει η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος στο σύνολο της ΕΕ για την δεκαετία 2021-2031 , φτάνοντας έως και τους 660.000 τόνους.

Σε αυτό θα συμβάλλει η εφαρμογή εθελοντικής συνδεδεμένης υποστήριξης, όπως και η περιορισμένη παγκόσμια προσφορά, αλλά και η βελτίωσης στις τιμές για τους παραγωγούς.

Η παραγωγή θα παραμείνει συγκεντρωμένη σε λίγες χώρες της ΕΕ, με σφαγές σε Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία και Ιρλανδία, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση πρόβειου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς έως το 2031 και να φθάσει τα 1,4 κιλά κατά κεφαλήν, χάρη στη διαφοροποίηση των προτύπων διατροφής και των νέων καταναλωτικών προτύπων (θρησκευτική παράδοση και μετανάστευση).

Γενικά, η κατανάλωση πρόβειου κρέατος είναι λιγότερο ευαίσθητη στις μεταβολές των τιμών, αλλά επηρεάζεται περισσότερο από την εποχική ζήτηση που σχετίζεται με θρησκευτικές γιορτές.

Το εμπόριο της ΕΕ μειώθηκε από τον ασιατικό ανταγωνισμό

Οι εξαγωγές ζώντων ζώων στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν έως το 2031 σε 38.000 τόνους -33% σε σύγκριση με το 2021).

Αυτό σχετίζεται κυρίως με τις ανησυχίες για την ευημερία των ζώων και τις μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά και στους οικονομικούς κινδύνους ορισμένων εμπορικών προορισμών.

Οι τιμές ακολουθούν ανοδική πορεία

Μετά την κορύφωση το 2021, οι τιμές της ΕΕ θα ακολουθήσουν ανοδική τάση, ακολουθώντας τις εξελίξεις στις τιμές της παγκόσμιας αγοράς. Το σημαντικό χάσμα στις τιμές ανάμεσα σε ΕΕ και Νέα Ζηλανδία – Αυστραλία θα παραμείνει, αντανακλώντας τη χαμηλότερη παραγωγή και το εργασιακό κόστος αυτών των δύο χωρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους