
Η λίρα ανέκαμψε απότομα, από το ιστορικό χαμηλό που κατέγραφε νωρίτερα, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πάντως επέμεινε ότι θα συνεχίσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.
Η λίρα, που είχε καταγράψει βουτιά κατά άνω του 10% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου είχε φτάσει νωρίτερα τα 18,4, ενισχύθηκε στη συνέχεια κατά 10,8%. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 12 λίρες ανά δολάριο και κατόπιν ανέβηκε στις 13,4 ανά δολάριο.
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ερντογάν είπε ότι τα νέα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ οι καταθέσεις τους θα είναι εγγυημένες. «Παρουσιάζουμε μια νέα οικονομική εναλλακτική στους πολίτες που θέλουν να ελαφρύνουν τις ανησυχίες τους για τις αποταμιεύσεις τους από την αύξηση της ισοτιμίας» είπε, υποστηρίζοντας ότι «με τη μείωση των επιτοκίων, όλοι θα δούμε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει σε μερικούς μήνες».
«Αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον ο παράδεισος εκείνων που θέλουν να αυξήσουν τα λεφτά τους με υψηλά επιτόκια, δεν θα είναι καταφύγιο για τις εισαγωγές», πρόσθεσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε όσους «έχουν χρήματα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση» να συμβάλουν στις επενδύσεις και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους εξαγωγείς και τους συνταξιούχους.
«Η σημερινή κίνηση βασίζεται αποκλειστικά στην ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα προστατεύσει (τους πολίτες) απέναντι στις διακυμάνσεις» της ισοτιμίας, σχολίασε ο Τζον Ντόιλ, ο αντιπρόεδρος του τμήματος συναλλαγών και επενδύσεων στην εταιρεία Tempus Inc. «Το σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση λέει ότι θα αποζημιώσει για τις απώλειες στις καταθέσεις σε λίρες εάν η πτώση της λίρας ξεπεράσει τα τραπεζικά επιτόκια. Η κυβέρνηση δεν μας είπε πώς ακριβώς θα εφαρμόσει αυτό το σχέδιο», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Βλέπει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να κυμαίνεται γύρω στο στόχο του 2%
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πάντως ότι η υψηλή αβεβαιότητα καθιστά αδύνατο να δοθούν σαφή μηνύματα για τα επιτόκια

Οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο, η ΕΕ κάνει συμφωνίες - Ποιες προχωρούν και ποιες «κολλάνε»
Απέναντι στην επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η ΕΕ αντιπαραθέτει τη σύναψη συμμαχιών σχεδόν με όλους όσους ο Τραμπ βρίσκεται σε πόλεμο

Μεγάλο deal ετοιμάζει η Toyota - Πρόταση εξαγοράς της Toyota Industries έναντι 42 δισ.
Η Toyota Industries, η οποία κατασκευάζει ανταλλακτικά για την αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μίλησε με τον Σι αλλά το Πεκίνο διαψεύδει - «Κλείσαμε 200 εμπορικές συμφωνίες»
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν πολλές εμπορικές συμφωνίες

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες