Σε πολύτιμα εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων μπορούν να εξελιχθούν οι δράσεις του ΕΣΠΑ (2021-2027) και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των εταιρειών με έδρα την Ελλάδα, ώστε να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις. Στη διαπίστωση αυτή συμφώνησαν οι ομιλητές του πάνελ «Επιχειρήσεις 2.0 – αναβαθμίζοντας την ανταγωνιστικότητα».
Κατά την τοποθέτησή του o Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι το ζητούμενο σήμερα είναι εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποτελέσει μέρος του νέου ψηφιακού κόσμου: «Η πολιτική μας βούληση είναι η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή αλλαγή. Δεν θα είμαστε τελευταίοι. Θα είμαστε στις πρώτες θέσεις. Ο συνδυασμός εργαλείων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας θα είναι καταιγιστικός το επόμενο διάστημα».
Κατά την παρέμβασή του, ο κύριος Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Θα αλλάξουμε παντελώς τον χάρτη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας τα επόμενα χρόνια μέσα από τα προγράμματα και τη στρατηγική που χαράσσουμε αυτή την περίοδο όσον αφορά το ψηφιακό πεδίο». Απευθυνόμενος δε προς τη διοίκηση σου ΣΕΠΕ, δεσμεύτηκε: «Έχουμε ανοιχτά αυτιά, ανοιχτές πόρτες και κινούμαστε εξαιρετικά γρήγορα».
Ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας ότι η πανδημία βοήθησε στην επιτάχυνση της ψηφιακής αλλαγής της Ελλάδας, έφερε ως παράδειγμα το gov.gr, ενώ δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα μέσω του Elevate Greece, χαράσσει για πρώτη φορά κλαδική πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες των startup επιχειρήσεων.
Κατά την ομιλία του στο ίδιο πάνελ ο Βουλευτής Μεσσηνίας, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΣΥΡΙΖΑ, κύριος Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας, με δεδομένο ότι τόσο η ψηφιακή οικονομία όσο και η πράσινη μετάβαση αποτελούν προτεραιότητα του Σχεδίου. Ο κύριος Χαρίτσης σημείωσε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι τάση που ήρθε για να μείνει στην εγχώρια αγορά, ενώ αναφέρθηκε σε τομείς όπως το κτηματολόγιο, ο ΕΦΚΑ και οι συντάξεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για πεδία, όπου είναι σημαντικές οι ψηφιακές υποδομές.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Εμπορικoύ και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κύριος Γιάννης Μπρατάκος, υπογράμμισε την ανάγκη να κατευθυνθούν κονδύλια για τη χρηματοδότηση των ψηφιακών υποδομών, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να ψηφιοποιηθούν τομείς όπως αυτός της Δικαιοσύνης, ενώ το τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ανοίξουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία στις τράπεζες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
O Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κύριος Γιώργος Πιτσιλής, σημείωσε ότι σήμερα 550.000 επιχειρήσεις συνδέονται αυτόματα μέσω application στην εφαρμογή Μy Data, ενώ 100.000 μικρότερες εταιρείες χρησιμοποιούν την εφαρμογή my timologio. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος, σήμερα υπάρχουν ήδη 12 πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης από 5-6 που υπήρχαν όταν ξεκίνησε το όλο εγχείρημα. «Είναι η πιο επιδραστική μεταρρύθμιση στις σχέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με το Δημόσιο» τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Country Manager της Dell Technologies, Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, κύριος Aleksandar Preradovic, υπογράμμισε ότι την τελευταία διετία έχει συντελεστεί στην Ελλάδα μια σημαντική αλλαγή επιχειρηματικής κουλτούρας, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα είναι να σχεδιαστεί ένα πιο ευέλικτο ψηφιακό μοντέλο για τις επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Business Systems, κύριος Δημήτρης Δάφνης, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις απέδειξαν στη διάρκεια της πανδημίας ότι οι ψηφιακές επενδύσεις, που έγιναν την προηγούμενη 20ετία, έπιασαν τόπο, αφού οι εταιρείες μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος της ψηφιακής έντασης που δημιουργήθηκε.
Ο Chief Commercial Officer της ATCOM, κύριος Ιάσων Καταρόπουλος, διατύπωσε ότι τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού είναι πιο σύνθετα, καθώς περιλαμβάνουν απαιτητικά έργα μικρότερης ή μεγαλύτερης εμβέλειας και η σύνθεσή τους είναι πάντα ένα δύσκολο παζλ για να λυθεί. Είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί η σχέση προμηθευτή-πελάτη και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
«Δημιουργώντας ένα διεθνές Hub ψηφιακής τεχνολογίας – Επενδύσεις και εξωστρέφεια»
Την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα διεθνές hub ψηφιακής τεχνολογίας εξέφρασαν οι ομιλητές, που συμμετείχαν στο πάνελ «Δημιουργώντας ένα διεθνές Hub ψηφιακής τεχνολογίας – Επενδύσεις και εξωστρέφεια». Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν διεξοδικά στις ευκαιρίες ανάπτυξης, που προσφέρει η ελληνική αγορά, ώστε να εξελιχθεί σε διεθνές hub καινοτομίας. Ευκαιρίες οι οποίες προκύπτουν αφενός από την καίρια γεωγραφική της θέση, αλλά κυρίως από το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
Μιλώντας στο συγκεκριμένο πάνελ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριος Νίκος Παπαθανάσης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η επενδυτική εικόνα της χώρας αλλάζει: «Δημιουργούμε τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να φέρουμε ακόμη περισσότερες τεχνολογικές επενδύσεις στη χώρα, αλλά και να εμβαθύνουμε το πλαίσιο της επιχειρηματικότητας για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα». Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα από όλες τις πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί σε θεσμικό επίπεδο, έχουν ξεμπλοκάρει σημαντικές τεχνολογικές επενδύσεις και πλέον ως χώρα βρισκόμαστε στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης στο θέμα των επενδύσεων: «Θέλουμε τους τεχνολογικούς πρωταθλητές να έρχονται στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είδαμε και τη Phizer, τη Microsoft, τη Cisco, την Team Viewer να έρχονται στην Ελλάδα. Γι’ αυτό παρατηρούμε ότι τώρα ενδιαφέρεται και η Amazon. Γιατί βλέπουν ότι η κυβέρνηση είναι θετική προς τις επενδύσεις». Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη γρήγορης απορρόφησης των κονδυλιών, ενώ εκτίμησε ότι το 2022 και τα χρόνια που θα έρθουν θα είναι πολύ θετικά για την ελληνική οικονομία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, κύριος Γεώργιος Φιλιόπουλος, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σαφώς και μπορεί να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό τεχνολογικό hub, με το εξειδικευμένο και άρτιο ανθρώπινο δυναμικό να αποτελεί το βασικό της ανταγωνιστικό πλεονέκτημα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Profile Software, κύριος Ευάγγελος Ι. Αγγελίδης, σημείωσε ότι η Ελλάδα προφανώς και μπορεί να γίνει διεθνές hub ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς διαθέτει πολιτική σταθερότητα, ταλαντούχους επαγγελματίες και καλή ποιότητα ζωής. «Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό branding και να εξάγουμε επιχειρηματικά success stories» τόνισε ο ίδιος.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Greece, κύριος Δημήτρης Κουτσόπουλος, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να διεκδικήσει το ρόλο ενός ισχυρού τεχνολογικού hub, αφού διαθέτει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, την ποιότητα ζωής και την πολιτική σταθερότητα. Πρόσθεσε δε ότι προκειμένου να υποστηρίξει αυτό τον ρόλο μακροπρόθεσμα είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και στις ψηφιακές υποδομές.
Ο Διευθυντής Τομέα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΙΒΜ Ελλάδος & Κύπρου, κύριος Δημήτρης Πρίμπας, συμφώνησε και ο ίδιος ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαραίτητη δυναμική, ταυτόχρονα όμως απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της διασύνδεσης των πανεπιστήμιων με την αγορά καθώς επίσης χρειαζόμαστε ένα συνολικότερο rebranding ως χώρα.
Το μέλλον της εργασίας – Αναζητώντας το ταλέντο
Σε μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις των επιχειρήσεων της ψηφιακής τεχνολογίας, την εξεύρεση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων στη χώρα, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ «Το μέλλον της εργασίας – Αναζητώντας το ταλέντο».
Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου διεξοδικά στην Ψηφιακή Πυξίδα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ακίδα αυτής της πυξίδας δεν μπορεί παρά να στρέφεται αποφασιστικά προς την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων. Όπως είπε, στόχος της Ψηφιακής Πυξίδας είναι το 70% των ενηλίκων να έχουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2025. Το ποσοστό αυτό είναι 58% σήμερα στην ΕΕ και 51% στην Ελλάδα. «Έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα 1 στους 4 Ευρωπαίους, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ανησυχεί σοβαρά για τις ψηφιακές τους δεξιότητες» σημείωσε κατά την παρέμβασή της η κυρία Ασημακοπούλου.
Στην έλλειψη στελεχών με τις κατάλληλες δεξιότητες, αλλά και στην ευθύνη των ίδιων των εταιρειών να βοηθήσουν στην κάλυψη αυτού του κενού, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πλαίσιο Computers, κύριος Κώστας Γεράρδος. «Οφείλουμε ως επιχειρήσεις να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς, ώστε να απορροφούμε την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση και να τη μεταφέρουμε στη συνέχεια στους ανθρώπους μας. Ως επιχειρήσεις έχουμε την ευθύνη να στήνουμε τέτοιους μηχανισμούς» σημείωσε ο κύριος Γεράρδος.
Η Marketing & Operations Director της Microsoft Greece, Cyprus, Malta, κυρία Χριστίνα Λεϊμονή, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και κουλτούρας στο εργασιακό επίπεδο. Όπως, είπε σήμερα μόνο 1 στους 3 Ευρωπαίους νιώθει ότι μπορεί να είναι ο εαυτός του όταν βρίσκεται στον χώρο εργασίας. Η ίδια τόνισε ότι οι μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτές της Microsoft στην Ελλάδα, δεν εξαντλούνται σε επίπεδο υποδομών, αλλά αφορούν στενά το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό. Η ίδια τόνισε ότι «τα digital skills δεν είναι κάτι εφήμερο. Είναι μια διαδικασία διαρκείας. Πρέπει να δίνουμε χρόνο στους υπαλλήλους μας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Επικεφαλής Τμήματος Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας, Ελλάδος & Κύπρου της Samsung Electronics Hellas, κύριος Άρης Παρασκευόπουλος, σχολίασε, από την πλευρά του, ότι η Ελλάδα κινείται σε καλό δρόμο προς την κατεύθυνση του brain regain, ωστόσο, όπως είπε, είναι σημαντικό να κάνουμε πιο γρήγορο τον βηματισμό μας. Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα, όπως για παράδειγμα, φορολογικά ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να επαναπατρίσει το ταλαντούχο εργατικό δυναμικό.
Η Senior Public Relations Manager της Huawei, κυρία Τόνια Πέτροβιτς, αναφέρθηκε στην ανάγκη reskilling του εργατικού δυναμικού, τονίζοντας, ότι η ηλικία δεν θα έπρεπε να είναι απαγορευτικός παράγοντας για τα συγκεκριμένα προγράμματα, αφού το skilling είναι μια διαχρονική διαδικασία καθώς θα πρέπει να επενδυθούν και πόροι για την αναβάθμιση των υποδομών.
Κατά την ομιλία του στο ίδιο πάνελ, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε τη μεγάλη πρόοδο, που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Ελλάδα προκειμένου να απαντήσει με επιτυχία στις σύγχρονες ψηφιακές προκλήσεις στην αγορά εργασίας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι υπάρχει ακόμη μεγάλος δρόμος που πρέπει να διανύσουμε. «Είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που εφαρμόζουμε την ψηφιακή κάρτα. Στόχος μας είναι προχωρήσουμε στο θέμα της ψηφιακής κάρτας και στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς εκεί εντοπίζεται κυρίως η μαύρη και αδήλωτη ή υπο-δηλωμένη εργασία» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. «Το οξύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η μη διασύνδεση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστήμια» τόνισε κατά την ομιλία του, ενώ, όπως πρόσθεσε: «Έχουμε μια νέα φιλοσοφία για την ψηφιακή κατάρτιση. Θέλουμε να είναι όπλο των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων». Σήμερα δεν αρκούν τα προγράμματα κατάρτισης, ούτε η τυπική αξιολόγηση. Χρειάζεται να είμαστε χρήσιμοι στους ανέργους, στους νέους και στις επιχειρήσεις. Θέλουμε η κατάρτιση να είναι εφόδιο για τον εργαζόμενο και τον άνεργο. Γι’ αυτό μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται κονδύλια 1 δισ. για τον τομέα της κατάρτισης».
Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και ψηφιακές τεχνολογίες
Τα πρώτα έργα και οι δράσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενότητας «Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και ψηφιακές τεχνολογίες». Όπως συμφώνησαν οι συμμετέχοντες, το Ταμείο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες των τελευταίων ετών για την Ελλάδα, καθώς δίνει μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, προκειμένου να φθάσουμε στην Ελλάδα 2.0.
Ο Υπουργός Επικρατείας και Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογράμμισε ότι το 2021 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους, γεγονός που αντανακλάται πλέον στα νούμερα, αφού μέχρι τα τέλη του 2021 ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ενώ, ο αριθμός των ψηφιακών υπηρεσιών ήδη υπερβαίνει τις 1.300. «Η αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο θα συνεχίσει να είναι εκθετική» τόνισε ο κύριος Πιερρακάκης. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι το 2022 θα είναι έτος δημοπρασιών για τη χώρα, αφού το 90% των έργων του Ταμείου θα πρέπει να έχουν δημοπρατηθεί μέσα στην επόμενη χρονιά. «Βλέπουμε έργα, που συζητιούνται εδώ και χρόνια να ξεκινούν. Μέχρι το 2025 η εκθετική καμπύλη αυτών των έργων θα διευρύνεται» είπε ο ίδιος, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε: «Καλή η στρατηγική, αλλά ακόμη καλύτερη η εκτέλεση», προσθέτοντας ότι «ο χώρος του ψηφιακού μετασχηματισμού παρέχει συναινέσεις, γιατί είναι σημαντικό να γίνουν οι επενδύσεις, που δεν έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια» πρόσθεσε ο ίδιος. Και τόνισε: «Χρόνο με τον χρόνο, μήνα με τον μήνα, ο σκεπτικισμός μειώνεται και γίνονται πράγματα με άλλες ταχύτητες» πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης. Αναφερόμενος στο μείζον έργο του Μητρώου Διαδικασιών, ο κύριος Πιερρακάκης το χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό έργο του 2022, αφού μέσω αυτού το ελληνικό Δημόσιο θα καταγράψει για πρώτη φορά τις διαδικασίες του, γεγονός που αποτελεί πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς τους πολιτικούς, ως εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, σε φόρουμ όπως το σημερινό, που μας δίνει τη δυνατότητα να συνομιλούμε με ανθρώπους της αγοράς και του επιχειρείν, να αναπτύσσουμε τις θέσεις μας και να ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις, με τον κλάδο της πληροφορικής και των επικοινωνιών που εκπροσωπείτε, για να καταφέρει η χώρα να μη χάσει την ευκαιρία της ψηφιακής μετάβασης. Και σε αυτόν τον κοινό στόχο, η συνδρομή και ο ρόλος του ΣΕΠΕ είναι καταλυτικός, επεσήμανε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κύριος Μάριος Κάτσης.
Τη δέσμευση ότι η Ελλάδα θα προκηρύξει εντός του 2022 το 90% των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης ανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Κοινωνία Της Πληροφορίας ΑΕ», κύριος Σταύρος Ασθενίδης. «Τα δείγματα γραφής μας, μέχρι τώρα είναι καλά. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στον σχεδιασμό των έργων γιατί οποιοδήποτε λάθος μεταφέρεται πολλαπλασιαστικά στην ωρίμανση και άρα στην εκτέλεσή των έργων». Ο ίδιος επεσήμανε ότι πρέπει να επανεξετασθεί εκ νέου το θέμα των αμοιβών των επιτροπών αξιολόγησης των έργων.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της UNI Systems, κύριος Γιάννης Λουμάκης, αφού χαρακτήρισε «Σχέδιο Μάρσαλ» στον χώρο της Πληροφορικής το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση σήμερα είναι να επιταχυνθούν ή να αλλάξουν πλήρως οι διαδικασίες με τις οποίες γίνονται σήμερα τα έργα». «Υπάρχουν έργα που δεν είναι επιχειρησιακά ώριμα, ενώ δεν υπάρχει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό τόσο από πλευράς Δημοσίου όσο και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα» τόνισε ο ίδιος, ενώ κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου «σε αυτοδέσμευση δεν θα κάνουμε τον γνωστό πόλεμο ενστάσεων και θα βοηθήσουμε ώστε να επιταχυνθούν τα έργα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrasoft International, κύριος Αλέξανδρος Μάνος, σημείωσε ότι σήμερα βρισκόμαστε στο μέσον της προσπάθειας ψηφιοποίησης της χώρας. «Βλέπω ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια να προκηρυχθούν τα σημαντικά έργα και περιμένουμε με αγωνία την προκήρυξή τους το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο ίδιος. Επεσήμανε δε τον κρίσιμο ρόλο που θα παίξει στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος η ύπαρξη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Space Hellas, κύριος Ιωάννης Μερτζάνης, τόνισε ότι σήμερα οι εταιρείες Πληροφορικής καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, αφού πρέπει να κινούνται ταυτόχρονα σε τρεις άξονες. Αφενός, εστιάζουν στην υλοποίηση σύνθετων έργων, που είναι ήδη σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα το ΣΥΖΕΥΞΙΣ. Αφετέρου, προετοιμάζονται για τον καταιγισμό των νέων έργων, που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, όπως είπε, οι εταιρείες του κλάδου καλούνται να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο πεδίο της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της επόμενης ημέρας. Σύμφωνα με τον κύριο Μερτζάνη, προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτή την τριπλή πρόκληση, μονόδρομο για τις επιχειρήσεις είναι η συνεργασία.
Latest News
Πώς θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες τα υψηλά «μαξιλάρια» ρευστότητας
Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες για να αυξήσουν το αποτύπωμά τους - Έρχονται κινήσεις επέκτασης εντός και εκτός συνόρων
Ποιες εταιρείες επενδύουν στην απολιγνιτοποίηση - Τα 6 μεγάλα projects
Έργα συνολικού προϋπολογισμού 141,558 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται από 6 μεγάλες εταιρείες στις περιοχές όπου συνέβη η απολιγνιτοποίηση
Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ - Τα χαμηλά κέρδη και τα μέτρα για τις τιμές
Τι «βλέπει» ο Αριστοτέλης Παντελιάδης για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ - Γιατί δεν θα επιστρέψουν ποτέ εκεί που ήταν στα προ τριετίας
Restart για την Electrolux με νέα δομή και νέα προϊόντα – Οι στόχοι
Η... 105 ετών Electrolux τον τελευταίο χρόνο ολοκλήρωσε την αναδόμηση και τον προσανατολισμό της - Οι αλλαγές που έγιναν σε επίπεδο ελληνικής αγοράς
Τζαννετάκης (Motor Oil): Μηνύματα για μέρισμα αλλά και για το πλαφόν στα καύσιμα
Τι είπε ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil στους αναλυτές για τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά στο διυλιστήριο
Στις 12 Δεκεμβρίου η ΓΣ της Μπλε Κέδρος για την ακύρωση 700.000 ιδίων μετοχών
Ποια θέματα θα συζητηθούν
Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): «Χτίζουμε» στην επιτυχία του Τζόκερ – Έφθασαν τις 12.000 τα VTLs
Ο ΟΠΑΠ παρουσίασε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2024 - Στα 352 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
Αντιδρά η εστίαση στην αύξηση των δημοτικών τελών - Επιστολή ΠΟΕΣΕ στον Δούκα
Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι πρόταση για αύξηση 10% των δημοτικών τελών γίνεται αιφνιδιαστικά χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση
Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε
Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο