![Υπογραφή σύμβασης εκσυγχρονισμού του Κρατικού Αερολιμένα Χίου «ΟΜΗΡΟΣ»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/CHIOS-b-F1.jpg)
Αρχές του 2022 θα ξεκινήσουν οι εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του αεροδρομίου της Χίου, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση που υπεγράφη σήμερα Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με αρμοδιότητα τις Υποδομές Γιώργου Καραγιάννη.
Το έργο προβλέπει επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης, αναβάθμιση του υφιστάμενου και όλες τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες, ώστε το αεροδρόμιο «Όμηρος» να αποτελέσει στολίδι για το νησί και να ενισχύσει τον τουρισμό και την οικονομία.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 24,7 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά θα ολοκληρωθεί σε 32 μήνες.
Στοιχεία του έργου:
· Επέκταση του διαδρόμου προς Βορρά σε απαλλοτριωμένη περιοχή
· Αναβάθμιση της αντοχής του υφιστάμενου τμήματος διαδρόμου
· Επέκταση της υφιστάμενης εσωτερικής υπηρεσιακής οδού του αεροδρομίου στα νέα όρια της απαλλοτριωμένης περιοχής
· Εκτέλεση των απαραίτητων υδραυλικών έργων εντός του αεροδρομίου για την αποστράγγιση της περιοχής.
· Εκτέλεση των απαραίτητων τεχνικών έργων (τοίχων αντιστήριξης κ.α)
· Η απαραίτητη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση στο πεδίο ελιγμών στα οδικά δίκτυα, που θίγονται από τα έργα του διαδρόμου
· Επέκταση και αντικατάσταση περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ όπου απαιτείται
· Εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων πεδίου ελιγμών και τοποθέτηση αντίστοιχων στην επέκταση
· Κατασκευή νέου μονώροφου οικίσκου σταθμού φωτοσήμανσης και υποσταθμού αεροδρομίου
· Μετατόπιση του ραδιοβοηθήματος VOR
· Μετατόπιση του υφιστάμενου πολυβολείου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) και κατασκευή νέου σκέπαστρου προσωπικού ομάδας Ε.Σ.
Δήλωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή
«Το έργο επέκτασης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του αεροδρομίου της Χίου, του οποίου η σύμβαση υπεγράφη σήμερα, είναι άλλο ένα από τα έργα που έχουμε βάλει μπρος σε όλη τη χώρα, για να λύσουν τοπικά προβλήματα και όλα μαζί να δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη.
Δουλεύοντας μεθοδικά, ξεπεράσαμε όποια δυσκολία αντιμετώπιζε το έργο, το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και πλέον αρχές του 2022 ξεκινάμε την υλοποίησή του, ώστε να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας, σε 32 μήνες. Είναι ένα έργο που, με την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να ενισχύσει τον τουρισμό της Χίου και να στηρίξει την τοπική οικονομία.
Αλλά και πέρα από αυτό, αποτελεί άλλο ένα βήμα για την υλοποίηση του συνολικού μας σχεδίου για αναβάθμιση αεροδρομίων και λιμανιών σε όλη τη χώρα κι ενίσχυση των συνδυασμένων μεταφορών. Βήμα-βήμα, στηρίζουμε τον τουρισμό μας, ενισχύουμε την οικονομία μας και μετατρέπουμε την πατρίδα μας σε έναν σύγχρονο κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής».
Δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη
«Η επέκταση του αεροδρομίου Χίου γίνεται πράξη! Η υπογραφή σήμερα, της σύμβασης για την επέκταση του διαδρόμου και η ολοκλήρωση των μελετών για την ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων προδιαγράφει το 2022 να είναι χρονιά έργων στο νησί μας. Ευχαριστώ τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο. Καραγιάννη για την αποτελεσματικότητα τους».
Δήλωση του υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη
«Το αεροδρόμιο της Χίου αλλάζει εικόνα, εκσυγχρονίζεται και πλέον θα μπορεί να εξυπηρετεί με αναβαθμισμένες υπηρεσίες τις ανάγκες των κατοίκων και των χιλιάδων τουριστών.
Με το έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης, προϋπολογισμού 24,7 εκατομμυρίων ευρώ, δείχνουμε στην πράξη ότι βρισκόμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και απαντάμε στα αιτήματά τους για σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές, για καλύτερη διασύνδεση και για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουν.
Δίνουμε, έτσι, στο νησί προστιθέμενη αξία, την ευκαιρία να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, ενώ ενισχύουμε την τοπική οικονομία καθώς είναι γνωστό ότι τα έργα υποδομών δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Το αεροδρόμιο Όμηρος με την αναβάθμισή του, θα αποτελεί «στολίδι» για το νησί, όπως, άλλωστε, αξίζει στη Χίο».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Από το Σαρακήνικο μέχρι τη Σαντορίνη: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/sarakiniko05-600x400.jpg)
Σαρακήνικο, Σαντορίνη, Μύκονος: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες
Οι χρόνιες πολεοδομικές ασθένειες αναδεικνύονται από τις υποθέσεις δόμησης στο Σαρακήνικο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο - Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου εντός της εβδομάδας
![Μετρό: Τέλη του 2025 θα φτάσει στον Ευαγγελισμό ο μετροπόντικας της νέας γραμμής](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/metropontikas2_grammi4_avax-600x400.jpeg)
Πώς προχωράει η γραμμή 4 του Μετρό - Πότε φτάνει στον Ευαγγελισμό ο μετροπόντικας
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της νέας γραμμής του Μετρό της Αθήνας, η οποία πρόκειται να καλύψει μία μεγάλη έκταση περιοχών
![ΣΔΙΤ: Έγκριση υλοποίησης μονάδων ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων σε Κω και Κάλυμνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/recycle-600x450.jpg)
«Πράσινο φως» μονάδων ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων σε Κω και Κάλυμνο
Τι αποφάσισε η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ
![Αλέξανδρος Εξάρχου: Στο ραντάρ της Aktor εξαγορές – Ενδιαφέρον από funds για το επενδυτικό πρόγραμμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Alexandros_Exarchou_aktor-600x400.jpg)
Εξάρχου: Στο ραντάρ της Aktor εξαγορές – Ενδιαφέρον από funds για τις επενδύσεις του ομίλου
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου πρόεδρος και CEO της Aktor τόνισε το ενδιαφέρον του ομίλου για εξαγορές στον τομέα των παραχωρήσεων
![Υπουργείο Υποδομών: Τέλη Νοεμβρίου παραδίδεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος – Οι συμπληρωματικές εργασίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/patra-pyrgos-dromos-1-600x369.jpg)
Υπουργείο Υποδομών: Τέλη Νοεμβρίου παραδίδεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος
Οι συμπληρωματικές εργασίες κοστολογούνται στα 72,5 εκατ. ευρώ
![ΕΥΔΑΠ – Δήμος Σπάτων: Επεσαν οι υπογραφές για το Δίκτυο Αποχέτευσης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-35-600x400.jpg)
Αποκτά δίκτυο αποχέτευσης ο Δήμος Σπάτων - Επεσαν οι υπογραφές
H κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος από την ΕΥΔΑΠ έχει συμβατικό προϋπολογισμό 55,3 εκατ. ευρώ
![ΑLUMIL: Εκτίμηση για τζίρο 450 εκατ. ευρώ, πάνω από τις αρχικές προβλέψεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Δελτίο-Τύπου_ALUMIL_Κεντρική-Φωτογραφία-600x414.jpg)
ΑLUMIL: Εκτίμηση για τζίρο 450 εκατ. ευρώ, πάνω από τις αρχικές προβλέψεις
Η ALUMIL εγκαινίασε το νέο της βαφείο ενισχύοντας τη συνολική παραγωγική της ικανότητα και επιταχύνει τους χρόνους εξυπηρέτησης πελατών
![Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Αττικής: Πώς θα αναπτυχθεί η πρωτεύουσα έως το 2035](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/Hellinikon-1024x401-1-600x235.jpg)
Η Αθήνα την επόμενη 10ετία – Η νέα πόλη των 30.000 κατοίκων και η επέκταση του Μετρό στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού
Με επίκεντρο τον πόλο του Ελληνικού το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής
![Daniel και Elias: Προχωράνε τα έργα αποκατάστασης 1,25 δισ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/kakokairia-karditsa-2-1-600x400.jpg)
Daniel και Elias: Προχωράνε τα έργα αποκατάστασης 1,25 δισ. ευρώ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα
Τις αποφάσεις για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών σε οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias υπέγραψε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών