
Η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος μπορεί να επηρεαστεί για λίγους μήνες μετά την ανάρρωση από λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με μια μικρή βελγική επιστημονική μελέτη. Το ίδιο το σπέρμα δεν φάνηκε να περιέχει και άρα να μεταδίδει τον κορωνοϊό, όμως τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί, σύμφωνα με την έρευνα, πιθανώς θα αντιμετωπίσουν – μάλλον πρόσκαιρες – δυσκολίες, λόγω του μικρότερου αριθμού σπερματοζωαρίων και της μικρότερης κινητικότητάς τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Γκίλμπερ Ντόντερς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αμβέρσας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας «Fertility & Sterility», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πήραν δείγματα σπέρματος από 120 άνδρες με μέση ηλικία 35 ετών, κατά μέσο όρο 52 μέρες αφότου δεν είχαν πια συμπτώματα μετά από λοίμωξη Covid-19.
Διαπιστώθηκε ότι από τους άνδρες που έδωσαν δείγμα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάρρωσή τους από συμπτωματική λοίμωξη Covid-19, το 60% είχαν μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και το 37% μειωμένη ποσότητα. Από τους άνδρες που είχαν δώσει δείγμα σπέρματος έναν έως δύο μήνες μετά την ανάρρωσή τους, το 37% είχαν μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και το 29% μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Από τους άνδρες που έδωσαν δείγμα αφότου είχαν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την ανάρρωση τους, το 28% είχαν μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων και το 6% μειωμένο αριθμό τους.
Δεν ανιχνεύτηκε κορωνοϊός στο σπέρμα
Η σοβαρότητα της προηγηθείσας λοίμωξης Covid-19 δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τον βαθμό της μείωσης της ποιότητας του σπέρματος. Ο κορωνοϊός δεν ανιχνεύθηκε στο σπέρμα κανενός άνδρα της μελέτης ούτε λίγο μετά ούτε αρκετά μετά την ανάρρωση.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «τα ζευγάρια με επιθυμία για εγκυμοσύνη πρέπει να προειδοποιηθούν ότι η ποιότητα του σπέρματος μετά από λοίμωξη Covid-19 μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή». Εκτίμησαν ότι στους περισσότερους άνδρες η ποιότητα του σπέρματος θα έχει αποκατασταθεί περίπου τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους, όμως ανέφεραν ότι περαιτέρω μελέτες πρέπει να το επιβεβαιώσουν αυτό, καθώς επίσης να προσδιορίσουν κατά πόσο το σπέρμα μπορεί να υποστεί πιο μόνιμη βλάβη σε μια μειονότητα ανδρών.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0015028221021567


Latest News

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Ράιαν Γκόσλινγκ: Από το οσκαρικό La La Land στο Star Wars
Μετά από μήνες συζητήσεων, ο σταρ του Χόλιγουντ Ράιαν Γκόσλινγκ συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στην επερχόμενη ταινία του franchise Star Wars.

Τι είναι Skinnytok και γιατί προσφεύγει το Παρίσι στην Κομισιόν
Το Skinnytok είναι μία νέα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία τάση που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

ΕΕ: Με δύο ογκολογικά φάρμακα ξεκίνησε η πρώτη κοινή αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας
Η κοινή αξιολόγηση θα είναι έτοιμη σε 30 μέρες από την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων από την Επιτροπή