«Δεν ξέρω το μέλλον… Δεν ήρθα εδώ για να σας πω πώς αυτό θα τελειώσει, ήρθα εδώ για να σας πω πώς θα ξεκινήσει».

Ο μονόλογος μετά τον οποίο έπεφταν οι τίτλοι τέλους στην περίφημη κινηματογραφική ταινία The Matrix το 1999, είδε τον ηρωικό χαρακτήρα του Κιανού Ριβς, Neo, να προειδοποιεί τις μηχανές ελέγχου του κόσμου, έχοντας ανακαλύψει ότι η ανθρωπότητα είχε παγιδευτεί σε μια προσομοιωμένη πραγματικότητα.

Η ταινία είχε κυκλοφορήσει σε μια εποχή που η ανθρώπινη κοινωνία βρισκόταν στα πρόθυρα της επανάστασης του Διαδικτύου και εκφράζονταν ήδη ανησυχίες για το σφάλμα της δεύτερης χιλιετίας. Στην υπόθεσή της, όχι μόνο έθιγε τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής, αλλά έθετε εκτεταμένα ερωτήματα σχετικά με το διαδίκτυο, τη συνείδηση ​​και τον κοινωνικό έλεγχο που από τότε άρχισαν να διαμορφώνουν την κοινωνία.

Καθώς έρχεται το τέταρτο επεισόδιο, το Matrix Resurrections, το οποίο βγαίνει στους κινηματογράφους – 18 χρόνια μετά το τέλος της αρχικής τριλογίας – εξετάζουμε τη διαρκή και συχνά προφητική κληρονομιά της κινηματογραφικής αυτής δημιουργίας.

«Έρημος του πραγματικού»

Οι αδελφές Λάνα και Λίλι Γουατσόφσκι που είναι συνδημιουργοί του The Matrix στήριξαν χαλαρά το δυστοπικό τους όραμα στο έργο του Γάλλου ακαδημαϊκού φιλοσόφου Jean Baudrillard.

Πολύ πριν ο Ριβς φορέσει την καμπαρντίνα και τις αποχρώσεις του Neo, τού ζήτησαν να διαβάσει το βιβλίο του Baudrillard (1981) Simulacra and Simulation προκειμένου να προετοιμαστεί για τον ρόλο.

Συλλογίστηκε μια «έρημο του πραγματικού» – έναν κόσμο όπου η αληθινή πραγματικότητα είχε αντικατασταθεί από τις ψευδαισθήσεις του καπιταλισμού.

Η ταινία πήρε την ιδέα, με τον ηγέτη των επαναστατών Μορφέα να χρησιμοποιεί την ακριβή φράση όταν εισήγαγε τον Neo στα ερείπια του έξω κόσμου, και τον επανέφερε.

Όπου για τον Baudrillard δεν υπήρχε διαφυγή από την προσομοίωση, οι Γουατσόφσκι πρόσφεραν ελπίδα στην «υπόσχεση ενός αληθινού φυσικού κόσμου «αποσυνδεδεμένου» και διαχωρισμένου από το Matrix», εξηγεί ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σμιθ, εκδότης του The Baudrillard Dictionary.

Ο Baudrillard δεν ήταν οπαδός της συγκεκριμένης αλλαγής. «Το Matrix είναι σίγουρα το είδος της ταινίας για το matrix που το matrix θα μπορούσε να παράγει», είπε.

Παίρνοντας το κόκκινο χάπι

Μία από τις πιο εμβληματικές σκηνές στο The Matrix είναι εκείνη όπου ο Μορφέας προσφέρει στον Νeo (τότε ζούσε ακόμα ως χάκερ Τόμας Άντερσον) μια κεντρική επιλογή ενός μπλε ή ενός κόκκινου χαπιού.

Να πάρει το μπλε χάπι και να επιστρέψει στη ζωή ως κύριος Άντερσον αγνοώντας ευτυχώς τη μήτρα, τον προσομοιωμένο κόσμο που δημιουργήθηκε για να υποδουλώσει κρυφά την ανθρωπότητα.  Ή να καταπιεί το κόκκινο χάπι και να μάθει για την πραγματικότητα και την τυραννία των μηχανών.

Για τον καθηγητή Σμιθ, η μαρξιστική αφήγηση της ταινίας παραπέμπει στην αλληγορία του Πλάτωνα για αλυσοδεμένους κρατούμενους σε μια σπηλιά «που μπερδεύουν τις σκιές στον τοίχο με την πραγματικότητα».

Όπως λέει ο Μορφέας: «Το Matrix είναι ο κόσμος που έχει τραβηχτεί πάνω από τα μάτια σου για να σε τυφλώσει από την αλήθεια». Η σκηνή με τα χάπια «προτρέπει τα ανθρώπινα όντα να απελευθερωθούν από τον εικονικό κόσμο», λέει ο καθηγητής Σμιθ.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η πολιτιστική προβολή της ταινίας είδε τη μεταφορά του κόκκινου χαπιού να επαναδιατυπώνεται στο διαδίκτυο για λόγους που απέχουν πολύ από το αρχικό της νόημα.

Αυτό περιλαμβάνει την υιοθέτησή του από μισογυνικές διαδικτυακές ομάδες, ιδίως το κίνημα incel – νεαροί άνδρες που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «άθελά τους άγαμους» – μέρος μιας αντρικής κουλτούρας στενά συνδεδεμένης με το μίσος των γυναικών.

Το φόρουμ Reddit TheRedPill (TRP) ξεκίνησε το 2012 με στόχο να προσφέρει στους άνδρες μια «σεξουαλική στρατηγική» για να νικήσουν αυτό που περιέγραψε ως χειραγωγική «φεμινιστική κουλτούρα» που ενδυναμώνει αποκλειστικά τις γυναίκες.

Μέχρι τη στιγμή που μπήκε σε «καραντίνα» από το Reddit το 2018 (με προειδοποίηση περιεχομένου και έγινε προσβάσιμο μόνο μέσω απευθείας συνδέσμων), σε μια καμπάνια της ευρύτερης κοινότητας της Reddit για ξεκαθάρισμα, και τελικά έκλεισε τελείως, το φόρουμ incel r/braincels είχε περισσότερους από 400.000 ακόλουθους .

Μια έρευνα για τα αποτελέσματα αυτού του μέτρου από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας έδειξε ότι αντί να περιορίσει τη ρητορική μίσους, είχε απλώς ωθήσει πολλούς χρήστες εκτός ιστότοπου σε πλατφόρμες που εποπτεύονται μόνο από τον εαυτό τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η φιλοσοφία έχει μετακινηθεί εκτός δικτύου με θανατηφόρες συνέπειες. Ο δολοφόνος του Πλύμουθ, Τζέικ Ντέιβισον, μίλησε για «κατανάλωση υπερβολικής δόσης μαύρου χαπιού» σε βίντεο του YouTube πριν από τη δολοφονική του επίθεση τον Αύγουστο – ο όρος της ίδιας της κοινότητας incel για τον μηδενιστικό εξτρεμισμό των κόκκινων χαπιών.

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και δημιουργός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Σοφία Σμιθ Γκάλερ  λέει ότι η μετάβαση εκτός σύνδεσης αντικατοπτρίζει πώς στην πιο βασική της, η θεωρία του κόκκινου χαπιού είναι μια εύκολα προσβάσιμη απάντηση και άστοχη διέξοδος για τις απογοητεύσεις της ζωής.

«Το επίκεντρο των προβλημάτων τους γίνονται συχνά οι γυναίκες, παρά οι πραγματικές, συστημικές αποτυχίες ή στερεότυπα στην κοινωνία που πληγώνουν όλους μας – και στη συνέχεια πολλοί μοιράζονται ιδέες μισογυνισμού, βίας ή αυτοτραυματισμού για το πώς να βελτιώσουν τη ζωή τους», είπε στο BBC.

«Ελευθέρωσε το μυαλό σου»

H κουλτούρα του «ελευθέρωσε το μυαλό σου» που εκμεταλλεύεται η θεωρία των κόκκινων χαπιών έχει επίσης τροφοδοτήσει την πολιτική που έγινε σύνθημα για τη σύγχρονη εποχή του ακροδεξιού λαϊκισμού και η οποία παρουσιάζεται ως αντισυστημική.

Ως προϊόν της alt-right, τα μέλη της οποίας εκδηλώνουν με ωμό τρόπο τις επιθέσεις τους κατά της πολυπολιτισμικότητας, της παγκοσμιοποίησης και της μετανάστευσης, το κόκκινο χάπι γίνεται «ρήμα», όπως έγραψε ο σχολιαστής Ντάνι Λέι.

Άνοιξε «τα μάτια των νεοσύλλεκτων στους μισητούς καταπιεστές τους – φεμινίστριες, έγχρωμους και προοδευτικούς», είπε. «Ο Μορφέας έγινε το πρόσωπο των μιμιδίων που ρωτούσαν: «Κι αν σου έλεγα ότι ο Χίτλερ ήταν σοσιαλιστής;».

Τροφοδοτημένη από τη δυσπιστία προς την κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης και το status quo, η alt-right δεξιά εισήχθη κατά τον πλέον προφανή τρόπο στην κυρίαρχη δυτική πολιτική από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τους υποστηρικτές του.

Η κόρη του, η Ιβάνκα, τότε ανώτερη σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ανέφερε περήφανα τα λόγια του δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ στο Twitter λέγοντας ότι η ίδια «πήρε» το κόκκινο χάπι.

Το tweet αντιπροσώπευε μια πλήρη ανατροπή της πραγματικότητας του κόκκινου χαπιού του Μορφέα, λέει ο συγγραφέας Τζέιμς Μπολ. «Στην ταινία, η λήψη του κόκκινου χαπιού είναι να αποδεχτείς μια ξένη και τρομακτική αλήθεια παρά να μείνεις σε μια άνετη αυταπάτη», είπε.

«Και όμως, το red-pilling, όπως το αποκαλούν οι ακροδεξιές διαδικτυακές ομάδες, είναι να αποδέχεσαι την αχρεία αλλά βολική ομαδική σκέψη, να ταιριάζει στις δικές σου προκαταλήψεις και να βλέπεις τον κόσμο σε ένα πλαίσιο που ταιριάζει στον εαυτό σου».

Η Λίλι Γουατσόφκσι απάντησε απότομα, με μια ωμή καταδίκη δύο λέξεων. Ο ηθοποιός Χιούγκο Γουίβινγκ, ο οποίος έπαιξε τον πράκτορα Σμιθ στην αρχική τριλογία του Matrix, είπε επίσης ότι είναι «μπερδεμένος» από την πειρατεία του μηνύματος της ταινίας. «Απλώς δείχνει πως οι άνθρωποι δεν διαβάζουν κάτω από το επιφανειακό», είπε στο The Daily Beast.

Μετα-αλήθεια;

Το γεγονός ότι είναι πλέον τόσο εύκολο να οχυρωθείς σε έναν διαδικτυακό αντίλαλο, έναν χώρο χωρίς ισορροπημένη γνώμη- έχει οδηγήσει σε ισχυρισμούς ότι ζούμε σε μια εποχή «μετα-αλήθειας».

Ο όρος μάλιστα ανακηρύχθηκε λέξη της χρονιάς από τα Λεξικά της Οξφόρδης μετά την εκστρατεία για το Brexit και τις προεδρικές εκστρατείες των ΗΠΑ το 2016.

Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν βοηθήσει αυτό το κλίμα να ανθίσει, με την προώθηση ψευδών ειδήσεων και με τη χρήση αλγορίθμων που δημιουργούν μια έκδοση της πραγματικότητας προσαρμοσμένης στα γούστα μας – επιβραβεύοντας ένα μεροληπτικό περιεχόμενο ειδήσεων.

Η φετινή Έκθεση Ψηφιακών Ειδήσεων του Ινστιτούτου Reuters διαπίστωσε ότι ενώ το κοινό εκτιμά όλο και περισσότερο την αλήθεια, μόνο το 44% πιστεύει τις ειδήσεις που διαβάζει.

Πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok συνέχισαν να προσελκύουν περισσότερους νέους, αλλά συχνά προσφέρουν περιεχόμενο προσωπικότητας και γνώνης χωρίς ελέγχους δεδομένων, πρόσθεσε η μελέτη.

Όλο αυτό μπορεί να προσφέρει γόνιμο έδαφος σε πρακτικές παραπληροφόρησης και θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση για το κόκκινο/μπλε χάπι είναι θολή και σήμερα απειλεί να μετατραπεί σε ένα ομοιόμορφο μωβ χάπι μεροληψίας και δυσπιστίας.

Ο Κιάραν Ο’  Κόνορ, του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου, λέει ότι αυτό υποστηρίζεται από την προκατάληψη επιβεβαίωσης, την τάση μας να δίνουμε προτεραιότητα ή να θυμόμαστε νέες πληροφορίες που υποστηρίζουν τις προϋπάρχουσες απόψεις μας.

«Οι πλατφόρμες όπως το Facebook έχουν σχεδιαστεί για να επωφελούνται από την αφοσίωση και τον χρόνο που αφιερώνουν στις πλατφόρμες τους – και ένας τρόπος που οι πλατφόρμες το κατασκευάζουν αυτό είναι μέσω αλγορίθμων. Αλλά έχουμε δει πώς οι αλγόριθμοι μπορούν να κατευθύνουν ακούσια τους ανθρώπους σε χώρους όπου εκτίθενται και τους δίνουν κίνητρα να συμμετάσχουν σε περιεχόμενο συνωμοσίας», είπε.

Επισημαίνει την εξέλιξη της συνωμοσίας QAnon ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτού στην πράξη.

Η ορμητική του ανάπτυξη πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας στις ταραχές του Καπιτωλίου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, που τροφοδοτήθηκαν εν μέρει από τους ψευδείς ισχυρισμούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για εκτεταμένη παρέμβαση στις εκλογές.

Παρά τις εντατικές προσπάθειες για την απαγόρευση του περιεχομένου QAnon στο YouTube, το Facebook και αλλού, η άλλοτε εξειδικευμένη διαδικτυακή συνωμοσία είχε ήδη «παγκοσμιοποιηθεί», λέει ο κ. Ο’ Κόνορ.

Η ειρωνεία είναι ότι παρόλο που οι οπαδοί της θεωρίας συνωμοσίας πιστεύουν ότι μιμούνται τον Neo ακολουθώντας το λευκό κουνέλι, όπως έπραξε και η Αλίκη στη «Χώρα των Θαυμάτων», και «αποσυνδέονται» αναζητώντας την αλήθεια, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο – αποσπώνται από το ίδιο το σύστημα που νομίζουν ότι εκθέτουν.

Ζώντας στο Matrix;

Πέρα από τις μεταβαλλόμενες αντιλήψεις για την αλήθεια, η ολοένα και πιο διασυνδεδεμένη διαδικτυακή μας παρουσία, γνωστή ως ψηφιακό αποτύπωμα, υλοποιεί στοιχεία της αρχικής ταινίας Matrix.

Η προθυμία μας, σιωπηρά ή μη, να κοινοποιήσουμε προσωπικές πληροφορίες και να συμφωνήσουμε στην παρακολούθησή μας μέσω τεχνολογίας, από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα έως εργαλεία μηχανικής εκμάθησης όπως έξυπνα ηχεία, επέτρεψε τη δημιουργία μιας πολύ λεπτομερούς εικόνας της προσωπικής μας ζωής και των συνηθειών μας.

Το σκάνδαλο δεδομένων της Cambridge Analytica έδειξε πώς αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση, την επιρροή και ενδεχομένως την ταλάντευση των ψηφοφόρων στα πολιτικά συστήματα.

Αλλού, η επικάλυψη μεταξύ των ψηφιακών και πραγματικών προφίλ μας έχει αυξηθεί από την επαυξημένη πραγματικότητα και την εικονική πραγματικότητα, που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επαναστάτες στην αρχική ταινία συνδέουν και αποσυνδέουν την προσομοίωση.

Το Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα μακροπρόθεσμα σχέδια για τη δημιουργία ενός εικονικού μετασύμπαντος – επιτρέποντας ακόμα περισσότερο χρόνο της ζωή μας να  τον βιώνουμε καθηλωμένοι στο διαδίκτυο.

Με την ίδια λογική, ο τρόπος με τον οποίο οι μαχητές της ελευθερίας του Μορφέα χακάρουν το σύστημα matrix για να εγκαταστήσουν προγράμματα, σενάρια ή διαφορετικές εμφανίσεις, αντικατοπτρίζει τη σημερινή άνοδο των deepfake βίντεο στον πραγματικό κόσμο – ένα αντίγραφο που δημιουργείται από υπολογιστή που στοχεύει να υποδυθεί κάποιον.

Ο μετανθρωπισμός, η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι μπορούν να βελτιωθούν πέρα ​​από τους σωματικούς και πνευματικούς περιορισμούς τους και να «αναβαθμίσουν» το σώμα τους ενσωματώνοντας τεχνολογία, ταιριάζει επίσης με τον τρόπο που οι χαρακτήρες της ταινίας μπορούν να «κατεβάσουν» σύνολα δεξιοτήτων και να μάθουν να χειρίζονται τους νόμους της φυσικής μέσα στην προσομοίωση.

Το νεύμα της ταινίας για την ταυτότητα και το σώμα ως εύπλαστο ενισχύθηκε από τη Λίλι Γουατσόφσκι, η οποία την περιέγραψε αναδρομικά ως μια τρανς αλληγορία μιλώντας στο Netflix πέρυσι.

«Αυτή ήταν η αρχική πρόθεση, αλλά ο συνεργατικός κόσμος δεν ήταν αρκετά έτοιμος», είπε η κινηματογραφίστρια, η οποία εμφανίστηκε ως τρανς μαζί με την αδελφή της Λάνα μετά την κυκλοφορία της αρχικής τριλογίας.

Πηγή BBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ