Δυναμική ικανή να φέρει στην εθνική οικονομία προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ έως το 2024, δημιουργώντας, παράλληλα, έως τότε, 500.000 νέες θέσεις εργασίας έχει η αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα. Το τρέχον έτος, η αγορά ΤΠΕ θα διαμορφωθεί – σε αξία – στην χώρα μας στα 6,548 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3,5%, ενώ για το 2022 η αξία της εν λόγω αγοράς αναμένεται να κυμανθεί στα 7,8 δισ. ευρώ.
Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η στρατηγική μελέτη, που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ. Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρουσιάστηκε χθες στο ετήσιο θεσμικό συνέδριο του ΣΕΠΕ «Digitalisation, no longer a choice, but a necessity», η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση της οικονομίας, οδηγεί σε αναθεώρηση επί τα βελτίω των εκτιμήσεων για την πορεία της αγοράς ΤΠΕ το επόμενο έτος.
Έτσι, η αξία της τοποθετείται πλέον στα 7,8 δισ. ευρώ το 2022 , έναντι 6,8 δισ. ευρώ (που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη της Deloitte στην αντίστοιχη μελέτη το 2019). Για το 2023, η πρόβλεψη της εταιρείας ανεβάζει την αξία της αγοράς ΤΠΕ στα σε 9,1 δισ. ευρώ.
Η μελέτη προβλέπει ότι η αγορά θα διαμορφωθεί το 2024 στα 10,1 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους ότι το 80% των κονδυλίων ύψους 4,7 δισ. ευρώ (2,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις συν 2,5 δισ. ευρώ δάνεια – άνευ μόχλευσης), θα έχει απορροφηθεί έως το 2024. Όπως επίσης εκτιμάται, το 85% των κονδυλίων θα απορροφήσουν εταιρείες του κλάδου ΤΠΕ, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων πολυεθνικών εταιρειών).
Η πορεία της αγοράς το 2021
Για το τρέχον έτος, η αγορά Πληροφορικής εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 2,209 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,1%. Η δε αξία της εγχώριας αγοράς Τηλεπικοινωνιών υπολογίζεται ότι θα διευρυνθεί φέτος κατά 3,6%, διαμορφούμενη στα 4,339 δισ. ευρώ.
Το 2021, σύμφωνα με τη μελέτη, η αξία της αγοράς θα αυξηθεί λόγω και των επενδύσεων σε δράσεις καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αγορά παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανάπτυξη εν μέσω της πανδημίας.
Όπως επισημαίνει η μελέτη, ο Δημόσιος Τομέας και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες αναμένεται να υποστούν τον πλέον ριζικό ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ επενδύσεις για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων κλάδων συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ελληνικών εταιριών ΤΠΕ.
Το Χονδρικό & Λιανικό Εμπόριο, η Εκπαίδευση, ο Τουρισμός, οι Υπηρεσίες Υγείας, Εφοδιαστική Αλυσίδα και η Ενέργεια ανήκουν, επίσης, στους κλάδους που αναμένονται να υποστούν έντονη ψηφιακή διατάραξη και προσελκύουν, επίσης, ενδιαφέρον των εταιριών ΤΠΕ
Αντίθετα, ο Κατασκευαστικός Κλάδος, ο Τομέας Ακινήτων και ο Αγροτικός Τομέας αναμένεται να υποστούν έναν ηπιότερο ψηφιακό μετασχηματισμό, με τις εταιρίες να εκφράζουν χαμηλότερες προθέσεις να επενδύσουν για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εν λόγω κλάδων.
Η παγκόσμια αγορά
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά ΤΠΕ θα κινηθεί φέτος στα 3,648 τρισ. ευρώ, αυξημένη σε αξία κατά 2,3% έναντι του 2020. Ο τομέας της Πληροφορικής, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να διαμορφωθεί σε αξία στο 1,923 τρισ. ευρώ, με το πρόσημο να είναι θετικό κατά 3,6%.
Πιο υποτονική υπολογίζεται ότι θα είναι η ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά Τηλεπικοινωνιών, η οποία θα κλείσει στο 1,725 τρισ. ευρώ, επίδοση αυξημένη κατά 0,8% σε σχέση με το 2020.
Latest News
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX
Αντίστροφη μέτρηση για το TikTok στις ΗΠΑ - Ο «τελικός» στο Ανώτατο Δικαστήριο
TikTok και ByteDance αμφισβητούν τον νόμο που υποχρεώνει την πώληση της πλατφόρμας έως τις 19 Ιανουαρίου ή το «λουκέτο»
Τα μεγαλύτερα έσοδα από το 1994 κατέγραψε το 2024 η TSMC
Οι μετοχές της TSMC που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν έχουν αυξηθεί κατά 88% τους τελευταίους 12 μήνες
Οι ΗΠΑ ξεκινούν έρευνα για την τεχνολογία «έξυπνης κλήσης» χωρίς οδηγό της Tesla
Οι αρχές θεωρούν ότι τα αυτοκίνητα της Tesla εξοπλισμένα με αυτό το λογισμικό έχουν προβλήματα αναγώρισης αντικειμένων και σταθμευμένων οχημάτων
Μια ακόμη από τις Big Tech, η Microsoft προσφέρει ενα εκατ. δολ. για την ορκωμοσία Τράμπ
Microsoft, Google, Meta και Amazon έχουν δώσει ή πρόκειται να συμβάλλουν. με ένα εκατ. δολ η κάθε μια, στο ταμείο για την ορκωμοσία Τράμπ