
Η συζήτηση παραμένει ανοιχτή στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας ιδιαίτερα μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ: εξακολουθεί να υφίσταται η διαίρεση αριστεράς-δεξιάς;
Ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε πριν αναλογισθούμε ποια είναι η πλέον διακριτή σημερινή διαίρεση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Και δεν είναι άλλη από εκείνη μεταξύ των πολιτών που αποδέχονται την πολιτική των κυβερνήσεών τους για την πανδημία και των αρνητών των μέτρων, των αντι-εμβολιαστών κλπ.
Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο, έχει εμφανισθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία για να αναφέρουμε μόνο μερικές. Σε κάποιες υποκινείται από λαϊκιστικά κινήματα με ακροδεξιό πρόσημο αλλά όχι αποκλειστικά. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, μια χώρα με όχι τόσο συχνές λαϊκές κινητοποιήσεις, το κίνημα κατά των περιοριστικών μέτρων συγκέντρωσε πριν ένα μήνα 30000 άτομα. Το πλήθος αυτό είχε απ’ όλα – ακροδεξιούς, απλούς συντηρητικούς πολίτες, αριστερούς, αναρχικούς, αντι-εξουσιαστές.
Αυτά τα μορφώματα μπορεί να είναι απλώς έκφραση της συγκυρίας και να εξαφανισθούν όταν αυτή παρέλθει αλλά ενδεχομένως να είναι και έκφραση μιας νέας διαίρεσης στην πολιτική μεταξύ ενός λαϊκισμού με δεξιά και αριστερά χαρακτηριστικά και της ολοένα μεγαλύτερης επιρροής των τεχνοκρατών στην πολιτική ακριβώς λόγω της φύσης των προβλημάτων που απαιτούν ειδικές γνώσεις, όπως για παράδειγμα οι λοιμωξιολόγοι.
Το φαινόμενο πρέπει να θυμίσουμε εμφανίσθηκε στην Αμερική με τον Τραμπ και η απόπειρα εισβολής στο Καπιτώλιο ήταν μια ακραία του έκφραση αλλά δυστυχώς όχι το κύκνειο άσμα του. Η διαίρεση αυτή στις ΗΠΑ έχει βαθειές ρίζες και αν ο Μπάιντεν δεν πετύχει να αποκαταστήσει σε κάποιο βαθμό τις κοινωνικές ανισότητες θα βρεθεί πολιτικός αντίπαλος, αν όχι ο ίδιος ο Τραμπ, να την εκφράσει.
Στην Ευρώπη, όπου οι πολιτικές οικογένειες της χριστιανοδημοκρατίας και σοσιαλδημοκρατίας δεν έχουν εκλείψει, παρατηρούμε ότι οι συστημικές δυνάμεις προσφεύγουν όλο και συχνότερα σε τεχνοκράτες, όπως ο Μακρόν και ο Ντράγκι, καθώς οι παραδοσιακοί πολιτικοί αδυνατούν να προσφέρουν λύσεις.
Είναι λοιπόν κρίσιμο για την Ευρώπη ποιος θα είναι ο νικητής των επόμενων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ο Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει δύο ακροδεξιούς αντιπάλους – Λε Πεν και Ζεμούρ- και μια υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς, την Πεκρές. Η τεχνοκρατία την οποία εκφράζει ο Γάλλος πρόεδρος δεν αποκλείεται να ηττηθεί και τυχόν επικράτηση των λαϊκιστών θα αλλάξει ασφαλώς πολλά όχι μόνο στην Γαλλία αλλά και στην ΕΕ.
Μια αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στην Ιταλία. Ο Ντράγκι, μη εκλεγμένος να υπογραμμίσουμε, είναι πρωθυπουργός έκτακτης ανάγκης και κυβερνά με μια αλλοπρόσαλλη συμμαχία που περιλαμβάνει το κίνημα των Πέντε Αστέρων, για παράδειγμα. Επιθυμία του είναι να αναλάβει Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας το 2022 όταν η θητεία του σημερινού προέδρου ολοκληρωθεί. Ποιος συνασπισμός θα κυβερνήσει την Ιταλία σε μια τέτοια περίπτωση είναι ο άγνωστος Χ καθώς τα παραδοσιακά κόμματα πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσουν πλειοψηφία.
Δεν βρισκόμαστε μακριά στην Ελλάδα από τέτοια φαινόμενα ακόμη και αν το παραδοσιακά κόμματα δείχνουν μεγαλύτερες αντοχές.
Στην καρδιά της νέας αυτής διαίρεσης είναι η αδυναμία της παραδοσιακής πολιτικής να δώσει λύσεις σε προβλήματα που την υπερβαίνουν, όπως π.χ, η πανδημία, με αποτέλεσμα να καταφεύγει όλο και περισσότερο σε ειδικούς, σε τεχνοκράτες που ωστόσο δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι να βρίσκει έδαφος ο λαϊκισμός σε μια περίοδο όπου η αβεβαιότητα, ο φόβος και η ανασφάλεια δημιουργούν πρόσφορο έδαφος σε κοινωνικά στρώματα που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στα κελεύσματά του. H τάση αυτή δεν θα είχε πάρει διαστάσεις χωρίς τη δυνατότητα πολλαπλασιαστικής επικοινωνίας που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ίσως μια από τις σοβαρότερες συνέπειες της παντοδυναμίας και της αποφασιστικής τους επιρροής στη δημόσια σφαίρα (βλ. σχετικά “Techno–Populism. The New Logic of Democratic Politics,” Carlo Invernizzi Accetti & Chris Bickerton, Oxford University Press).


Latest News

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής

Πρώτα οι επιχειρήσεις
Η συζήτηση γύρω από την οικονομία έχει αλλάξει μέσα σε λίγες μέρες