Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό που πέτυχε στις προεδρικές εκλογές ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο νέος πρόεδρος της χώρας, που κέρδισε καθαρά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Είναι νέος, δεν προέρχεται από κάποιο από τα μεγάλα κόμματα, αλλά οι ψηφοφόροι ενός μεγάλου αριστερού συνασπισμού τον προτίμησαν στις προκριματικές εκλογές, έχει περάσει από μεγάλα κινήματα και μπορεί να μιλήσει στη νεολαία.
Κυρίως έρχεται να εκπροσωπήσει μια κοινωνία που ζητά δικαιοσύνη και θέλει να απαλλαγεί από την κληρονομιά της δικτατορίας του Πινοσέτ, είτε πρόκειται για το Σύνταγμα είτε για μια αντίληψη της οικονομίας που γεννά διαρκώς ανισότητες.
Το κατάφερε αυτό ο Μπόριτς πατώντας πάνω σε ένα μεγάλο κίνημα, αυτό του 2019, μια πραγματική λαϊκή εξέγερση που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα μέσα μεταφοράς για να καταφέρει στο τέλος να ξεκινήσει διαδικασία για διαμόρφωση νέου συντάγματος στη χώρα.
Οι συμβολισμοί προφανώς περισσεύουν, εάν αναλογιστούμε τι σημαίνει το γεγονός ότι σε μια χώρα με την ιστορία της Χιλής εκλέγεται ένας αριστερός πρόεδρος.
Η σκέψη πηγαίνει στον Σαλβαδόρ Αλιέντε που επέλεξε να μείνει μέχρι τέλους στο προεδρικό μέγαρο που δεχόταν βομβαρδισμό εκείνη τη μαύρη μέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 και όλους εκείνους που βασανίστηκαν ή εκτελέστηκαν από τη δικτατορία του Πινοσέτ και αισθάνεται κανείς ότι μέσα από μια νέα γενιά η ελπίδα μπορεί να πάρει εκδίκηση.
Προφανώς και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον νέο πρόεδρο, παρότι έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας και επιπλέον παράλληλα προχωράει η διαδικασία για τη διαμόρφωση του νέου Συντάγματος της Χιλής.
Τα τελευταία χρόνια η εμπειρία από διάφορα πειράματα «αριστερής διακυβέρνησης» είναι από αντιφατική έως και τραγική (ιδίως εάν συνυπολογίσουμε την ελληνική περίπτωση).
Όμως, φαίνεται σαφώς πώς οι κοινωνίες αναζητούν πολιτικές λύσεις που να εκπροσωπούν τη δημοκρατία, την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, την αναδιανομή και την αλληλεγγύη και κοιτάζουν με ολοένα και μεγαλύτερη δυσπιστία όσους πιστεύουν ότι η αγορά είναι η λύση για όλα τα προβλήματα.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.