Όπως αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό, οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου στην Λιβύη δεν πρόκειται να διεξαχθούν. Το επιβεβαίωσε και επισήμως η ανώτατη εκλογική επιτροπή, επικαλούμενη τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και το χάος αναφορικά με τις υποψηφιότητες – ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και εκείνη του γιου του πρώην μονάρχη, Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι.

Αν και η επιτροπή πρότεινε ως νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την 24η Ιανουαρίου, η επόμενη ημέρα είναι ουσιαστικά άδηλη. Ο δε κίνδυνος αναζωπύρωσης των συγκρούσεων και του εμφυλίου πολέμου μοιάζει μεγαλύτερος παρά ποτέ άλλοτε μετά την εκεχειρία, ειδικά καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα μεταξύ των ένοπλων ομάδων, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Τρίπολη.

Θεωρητικά, ο πρόεδρος της βουλής, Ακίλα Σάλεχ, είναι αυτός ο οποίος έχει αναλάβει να καταστρώσει και να παρουσιάσει ένα νέο πολιτικό «οδικό χάρτη», σε συνεννόηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Στην πράξη, όμως, αποτελεί και αυτός μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του, καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους που έχουν θέσει υποψηφιότητα για να διεκδικήσουν την προεδρία.

Η αιτία είναι ότι ο Σάλεχ συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Κάτι που σημαίνει, πολύ απλά, ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικός στις κρίσεις και τις ενέργειές του, ενώ ανά πάσα στιγμή είναι ευάλωτος στην κριτική των αντιπάλων του.

Έντονο παρασκήνιο

Το σίγουρο είναι ότι το παρασκήνιο αναφορικά με τις εκλογές είναι ιδιαιτέρως έντονο εδώ και μήνες, με συμμετοχή όλων όσοι έχουν εμπλακεί στην εμφύλια διαμάχη. Τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων – Αιγύπτου και ΗΑΕ, Ρωσίας και Τουρκίας, Γαλλίας και ΗΠΑ.

Φαίνεται, μάλιστα, πως η αναβολή ήταν προαποφασισμένη και έχει στόχο να δώσει μια ευκαιρία για την επίτευξη ευρύτερης συμφωνίας – η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στον ΟΗΕ να ισχυριστεί ότι οι εκλογές θα είναι «ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες». Αυτό, ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρμοδιότητες της μεταβατικής κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά (επίσης υποψήφιος για την προεδρία, παρά τις δεσμεύσεις του) εκπνέουν τυπικά στο τέλος του έτους. Μάλιστα, η βουλή, η οποία έχει την έδρα της στο ανατολικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τον Χαλίφα Χαφτάρ (κι αυτός υποψήφιος) έχει άρει την εμπιστοσύνη της προς τη μεταβατική κυβέρνηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΟΗΕ: Προειδοποίηση για εξοπλιστική κούρσα στα πυρηνικά όπλα
Επικαιρότητα |

Μεγαλώνει η εξοπλιστική κούρσα για πυρηνικά όπλα προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη

Το παγκόσμιο σύστημα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση από κάθε άλλη φορά μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, καθώς «σημαντικές» χώρες συζητούν ανοιχτά αν θα αναπτύξουν πυρηνικά όπλα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του παρατηρητηρίου του ΟΗΕ. Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε στους Financial Times ότι οι […]

Horasis India Meeting 2024: Μια επιχειρηματική συνάντηση διεθνούς ακτινοβολίας το Σεπτέμβριο στην Αθήνα
Επικαιρότητα |

Horasis India Meeting 2024: Μια επιχειρηματική συνάντηση διεθνούς ακτινοβολίας το Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Σκοπός του επιχειρηματικού συνεδρίου είναι η εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ινδία, καθώς και η επιτάχυνση των ενεργειών για τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών

Μητσοτάκης: Μέχρι τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν 950 λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας
Green |

Μέχρι τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν 950 λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας

«Πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες οι συμπολίτες μας στην Αττική θα αρχίσουν να βλέπουν μια αισθητή διαφορά στην ποιότητα των παρεχόμενων μεταφορικών υπηρεσιών», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης