Επικριτικός με τα ευρεία προγράμματα ενισχυτικών δόσεων που εφαρμόζουν οι ανεπτυγμένες χώρες εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξηγώντας πως όσο οι φτωχότερες χώρες στερούνται πολύτιμων δόσεων και δεν μπορούν να φτάσουν σε μεγαλύτερα ποσοστά ανοσίας, η πανδημία θα παρατείνεται, όπως και ο κίνδυνος εμφάνισης νέων, ίσως πιο επικίνδυνων, μεταλλάξεων.

«Προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση είναι πιο πιθανό να παρατείνουν την πανδημία, παρά να της βάλουν τέλος, καθώς διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, ο ιός έχει περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί» εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις».

Με τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον να σηματοδοτεί ένα νέο ισχυρό κύμα, η μεγάλη πλειοψηφία στις νοσηλείες και τους θανάτους αφορά σαφώς ανεμβολίαστους. Αυτό σημαίνει πως η άνιση πρόσβαση σε εμβόλια μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου παραμένει κορυφαίο πρόβλημα που συνεχίζει να τροφοδοτεί την συνέχιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον 126 χώρες έχουν δρομολογήσει προγράμματα ή οδηγίες για χορήγηση αναμνηστικής δόσης ή για επιπλέον εμβολιασμό του πληθυσμού. Πρόκειται κυρίως για χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, την ώρα που σε καμία φτωχή χώρα δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων.

Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, δεν πρέπει να υπάρχει η αυταπάτη ότι αρκεί η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για την έξοδο από την πανδημία.

«Καθώς πλησιάζουμε στο νέο έτος, πρέπει όλοι να μάθουμε από τα επώδυνα μαθήματα που μας δίδαξε αυτή η χρονιά, Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας» σχολίασε, υπενθυμίζοντας πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά τόσο έναντι της Δέλτα όσο και έναντι της Όμικρον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, μόλις τα μισά από τα κράτη μέλη του οργανισμού θα έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν πλήρως, έστω το 40% του πληθυσμού τους, μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Όσο ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε εμβόλια, η πανδημία θα συνεχίζεται και θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση νέων, ίσως πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Έρευνες αναφορικά με τη γέννηση της Όμικρον καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το συγκεκριμένο στέλεχος δημιουργήθηκε από έναν ανεμβολίαστο ασθενή, θετικό στον ιό HIV, στη Νότιο Αφρική, όπου μόλις το 26% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τζάρεντ Άιζακμαν: Ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA
Επικαιρότητα |

Αυτός είναι ο δισεκατομμυριούχος πιλότος που θέλει να διευθύνει τη NASA

Επιχειρηματίας και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ο Τζάρεντ Άιζακμαν ετοιμάζεται να διευθύνει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ παρά τις επαγγελματικές του σχέσεις με την SpaceX του Ίλον Μασκ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αναζητά τρόπους να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Διεθνή |

Η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να «βάλει χέρι» στα 280 δισ. παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Η Ένωση διερευνά πιο επιθετικά τρόπους για την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
Επικαιρότητα |

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Όχι σε λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε πως «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο»

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της
Επικαιρότητα |

Γερμανικές εκλογές: Η ΕΕ κρατά την ανάσα της ενώ η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της

Οι εκλογές στη Γερμανία, διεξάγονται σε κλίμα πόλωσης και διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις - Οικονομία και μετανάστευση βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας