Το πρώτο εγχώριο τουρκικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ενέκρινε σήμερα η Τουρκία. Το Turkovac έλαβε έγκριση για έκτακτη χρήση κατά της πανδημίας και θα ενταχθεί στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κότσα.

Η Τουρκία έχει ήδη χορηγήσει 126 εκατ. δόσεις του κινεζικού Sinovac και του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με περίπου 51 εκατ. Τούρκους να έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και το πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων για τους άνω των 18 ετών.

Ωστόσο, οι αρχές είχαν βάλει σκοπό, από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, τη δημιουργία τουρκικού εμβολίου. Οι κλινικές μελέτες του Turkovac ξεκίνησαν πέρυσι και τελικά κρίθηκε ασφαλές και ικανό κατά του κορωνοϊού, ώστε να συμπεριληφθεί στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, αλλά και για ξεκινήσουν εξαγωγές του κυρίως προς χώρες του τρίτου κόσμου.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία γίνεται η ένατη χώρα παγκοσμίως που δημιουργεί το δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Δημιουργήσαμε ένα εμβόλιο με τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες στον κόσμο» ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός, χωρίς ωστόσο να δώσει παραπάνω στοιχεία για τα ποσοστά αποτελεσματικότητας του εμβολίου ή το αν καλύπτει την επίμαχη παραλλαγή Όμικρον.

Το διάστημα αυτό ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 20.000 ημερησίως και τους 200 νεκρούς, όμως η εμφάνιση της Όμικρον αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα κρούσματα.

Η Τουρκία ανακοίνωσε τον εντοπισμό των πρώτων έξι περιπτώσεων Όμικρον μόλις την περασμένη εβδομάδα, έκτοτε ωστόσο δεν έχει δημοσιοποιήσει περισσότερα στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα