Με τρεις συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει στη ζώνη των 890 μονάδων την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, λαμβάνοντας σημαντική στήριξη τόσο από τα ηπιότερα του αναμενομένου μέτρα περιορισμού της πανδημίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όσο και από τις τελευταίες έρευνες που έδειξαν ότι η νέα παράλλαξη της Covid 19 δεν είναι και τόσο επικίνδυνη ώστε να φέρει σκληρά μέτρα στην παγκόσμια κοινότητα.
Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,76% στις 890,73 μονάδες, με την εβδομαδιαία επίδοσή του να είναι θετική κατά 0,36%, παρά την ισχυρή πτώση της Δευτέρας. Μάλιστα, οι αγοραστικές δυνάμεις που απελευθερώθηκαν μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ανέβασαν τον τζίρο στα 37 εκατ. ευρώ, τα οποία για τις χριστουγεννιάτικες ημέρες που διανύουμε ήταν αρκούντως ικανοποιητικός.
Άλλωστε, ούτε και σήμερα η ελληνική οικονομία στερήθηκε κάποια θετική εκτίμηση από ξένο αναλυτή, με την HSBC να προχωρά σε νέα αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη, τοποθετώντας την φέτος στο 8,8% από 7,5%. Η αυξημένη βάση οδήγησε επίσης την HSBC να θέσει λίγο χαμηλότερα τον στόχο για την ανάπτυξη του 2022 και συγκεκριμένα στο 4,5% από το 5%. Για το 2023, ο στόχος παραμένει στο 4%.
Βέβαια οι κίνδυνοι δεν λείπουν, με την επιφυλακτικότητα της αγοράς να παραμένει σαφώς. Η ανησυχία έγκειται στο αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε αυστηρά μέτρα έναντι της πανδημίας, τα οποία θα επηρεάσουν και την οικονομία της χώρας. Ήδη οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αυστηρών μέτρων που θα μπορούσαν να ανακόψουν την ανάκαμψη και η Τράπεζα της Ελλάδος ξορκίζει νέα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με ανάλυση του ΟΤ, ακόμα και οι ανησυχίες για επιβολή μέτρων λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης Όμικρον θα έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογία της αγοράς. Στις προβλέψεις τους οι αναλυτές τοποθετούν την πανδημία ως την νούμερο ένα απειλή του επόμενου έτους καθώς η πανδημία διαρκεί περισσότερο χρόνο από τις προβλέψεις παρά τα εμβόλια.
Σε επίπεδο τίτλων, η είσοδος των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank οδήγησε τη μετοχή στα 0,2290 ευρώ με απώλειες 29,86%. Από την άλλη όμως, η Λάμδα σημείωσε κέρδη 3,53%, με την ΕΥΔΑΠ και την Quest να ενισχύονται κατά 2,6%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Εθνική. Στον αντίποδα, οι Ελλάκτωρ και Aegean σημείωσαν απώλειες 1,08% και 1,11% αντίστοιχα.
Latest News
Στην παγκόσμια «αίθουσα αναμονής» και το ΧΑ
Και το ΧΑ περιμένει την κρίσιμη ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης