Ο αριθμός των ερευνητών πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το 2020, 1,89 εκατομμύρια ερευνητές εργάζονταν στα κράτη μέλη, 546 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με το 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, στην ΕΕ, οι περισσότεροι ερευνητές εργάστηκαν στον τομέα των επιχειρήσεων (55%) και στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (33%), ακολουθούμενοι από τον δημόσιο τομέα (11%).
Ο αριθμός των ερευνητών σχεδόν διπλασιάστηκε στην Ελλάδα, παρά το μνημονιακό brain drain , και την Ουγγαρία μεταξύ 2010 και 2020, φτάνοντας συνολικά σε 41.800 και 42.000 αντίστοιχα πέρυσι. Το ίδιο συνέβη στην Πολωνία, όπου υπήρχαν 124.400 από αυτούς τους επαγγελματίες το 2020, 59.900 περισσότερο από ό,τι το 2010.
Σχετικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφηκαν επίσης στην Ολλανδία (89%), στη Μάλτα (69%), στην Κύπρο (67%) και στην Ιρλανδία (66%). Το μόνο κράτος μέλος που κατέγραψε την αντίθετη τάση ήταν η Ρουμανία, όπου ο αριθμός των ερευνητών μειώθηκε κατά 7%.
Κοιτάζοντας τον υπόλοιπο κόσμο, ο αριθμός των ερευνητών στην Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ) έφτασε τα 2,11 εκατομμύρια το 2019, ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεύτερη θέση με 1,55 εκατομμύρια ερευνητές (στοιχεία 2018).
Κατά την περίοδο 2010-2019, ο αριθμός των ερευνητών στην Τουρκία υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας συνολικά τους 135.500. Η Νότια Κορέα κατέγραψε επίσης ταχεία αύξηση στον αριθμό των ερευνητών, αυξημένο κατά 63% σε 430.700. Αυτή η ταχεία αύξηση καταγράφηκε και στην Κίνα, αυξημένη συνολικά κατά σχεδόν τρία τέταρτα (74%, στοιχεία 2019). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 30% (στοιχεία 2018). Ωστόσο, ήταν χαμηλότερο από ό,τι στην ΕΕ, όπου ο αριθμός των ερευνητών αυξήθηκε κατά 41%.
Ο αριθμός των ερευνητών μειώθηκε κατά 9% στη Ρωσία και αυξήθηκε κατά 4% στην Ιαπωνία μεταξύ 2010 και 2019.
Κίνητρα για να επιστρέψουν οι επιστήμονες από το εξωτερικό
Η χώρα μας ανοίγει διάπλατα την ακαδημαϊκή της πόρτα στους επιστήμονες που έχασε τα τελευταία 10 χρόνια (αλλά και παλαιότερα) και ειδικά αυτούς που βρίσκονται εντός των ευρωπαϊκών συνόρων καθώς, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, περίπου 420.000 έλληνες επιστήμονες μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Συνολικά την τελευταία δεκαετία έχουν φύγει περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ελληνες, η πλειονότητα των οποίων είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου ή επιστήμονες. Οι αιτίες της φυγής τους βέβαια δεν ήταν μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και η αναξιοκρατία, ο νεποτισμός, η βαθιά διαφθορά που συναντούσαν στα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα ή το άσχημο εργασιακό περιβάλλον σε εγχώριες επιχειρήσεις.
Latest News
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της
Η θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, λανσάρει πιστωτικές κάρτες στην Βρετανία
Η αποκλειστικά ψηφιακή θυγατρική της JPMorgan, Chase UK, κάνει την πρώτη της κίνηση στις πιστώσεις, αφού συγκέντρωσε καταθέσεις άνω των 20 δισ. λιρών