
Στη δημιουργία ενός κολοσσιαίου κρατικού ομίλου που θα αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο παραγωγό σπάνιων γαιών στον κόσμο προχώρησε η Κίνα, μέσα από τη συγχώνευση των μέχρι τώρα τριών κυριότερων κινεζικών εταιρειών του κλάδου.
Η Κίνα αποτελούσε ήδη τη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή και εξαγωγές σπάνιων γαιών, που αποτελούν ένα σύνολο 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι έξυπνες τηλεοράσεις, οι ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όμως, η κυβέρνηση θέλησε να έχει στα χέρια της τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς, αλλά και των τιμών, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού κολοσσού.
Έτσι, μέσα από τη συγχώνευση της China Minemetals Corp με την Chinalco Rare Earth και την Ganzhou Rare Earth Group θα δημιουργηθεί η China Rare Earth Group.
Πρόκειται για μια τακτική που το κινεζικό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει και σε άλλους κλάδους, όπως η ναυσιπλοΐα και οι σιδηρόδρομοι, προκειμένου να αποτρέψει τις ανταγωνιστικές εταιρείες να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ τους για σημαντικά συμβόλαια κυρίως στο εξωτερικό.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις δυνάμεις της αγοράς να καθορίζουν το κόστος των σπάνιων γαιών δεδομένης της στρατηγικής σημασίας τους. Χρειάζεται να κρατήσουμε τις τιμές σταθερές, ώστε και οι χρήστες να μπορούν να ελέγξουν το κόστος που μετακυλίεται στην εφοδιαστική αλυσίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της Ganzhou, μιλώντας στους Financial Times. Αν και προφανώς στην όλη διαδικασία τον έλεγχο θα έχει προφανώς το ίδιο το κινεζικό κράτος.
Σημειώνεται πως κατά την κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου πολλοί αναλυτές είχαν επισημάνει πως το Πεκίνο μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες ως όπλο κατά των ΗΠΑ. Το 80% των εισαγωγών των ΗΠΑ σε σπάνιες γαίες προέρχεται από την Κίνα, όπως βέβαια και πάνω από το 90% των εισαγωγών που καλύπτουν τις ανάγκες της Ευρώπης. Όμως, μια τέτοια κίνηση που θα προκαλούσε παγκόσμιο κραχ στον τεχνολογικό κλάδο θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις και για την ίδια την Κίνα και την παραγωγική της μηχανή, κάτι που το Πεκίνο «μέτρησε» αποφεύγοντας μια τέτοια κίνηση.


Latest News

Αμερικανικό σκάκι στην Ουκρανία: Ποιες επαρχίες «περνούν» στη Ρωσία - Χαλάρωση των κυρώσεων
Τι ειπώθηκε στο Παρίσι και πώς αντιδρούν Κίεβο και Μόσχα

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Ο χρυσός παίρνει τον δρόμο της... επιστροφής - Γιατί «εγκαταλείπει» τη Νέα Υόρκη
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Μείωση 1,1% στα δημοσιονομικά έσοδα της Κίνας το α΄ τρίμηνο 2025
Τα δημοσιονομικά έσοδα για την Κίνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθαν συνολικά σε 821,54 δισ. δολάρια

Moody’s: Αυξάνει τις προβλέψεις για αθετήσεις πληρωμών
Κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώθηκαν 27 αθετήσεις πληρωμών, έναντι 38 την ίδια περίοδο πέρυσι

Ο Τραμπ δηλώνει απρόθυμος να συνεχίσει να αυξάνει τους δασμούς στην Κίνα - Τι είπε για TikTok
Ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους υπαινίχθηκε ότι έχουν γίνει προσπάθειες προσέγγισης της Κίνας για συνομιλίες

Το εγκώμιο Πάουελ «έπλεξε» ο Βιλεροούα - «Ένας υποδειγματικός κεντρικός τραπεζίτης»
«Ένας κεντρικός τραπεζίτης πρέπει να λέει την αλήθεια ανεξάρτητα και αυτό έκανε ... Χαιρετίζω τον επαγγελματισμό και το θάρρος του.» είπε ο Βιλερουά

O Τραμπ «απασφάλισε» - Αυξάνει τα τέλη για πλοία κατασκευασμένα στην Κίνα
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος σχεδιάζει να χρεώνει τα πλοία για κάθε ταξίδι, όχι για κάθε λιμάνι των ΗΠΑ, μετά από αντίδραση της βιομηχανίας

Έσοδα πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για το Netflix
Μεγάλες βοήθειες έλαβε το Netflix από τις φθηνές συνδρομές με προβολή διαφημίσεων, όπου αυτές είναι διαθέσιμες -

Κίνηση έκπληξη της Τουρκίας - Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων
Η απροσδόκητη κίνηση έρχεται καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τους δασμούς Τραμπ και αναταραχή από την σύλληψη Ιμάμογλου