Στη δημιουργία ενός κολοσσιαίου κρατικού ομίλου που θα αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο παραγωγό σπάνιων γαιών στον κόσμο προχώρησε η Κίνα, μέσα από τη συγχώνευση των μέχρι τώρα τριών κυριότερων κινεζικών εταιρειών του κλάδου.
Η Κίνα αποτελούσε ήδη τη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή και εξαγωγές σπάνιων γαιών, που αποτελούν ένα σύνολο 17 μετάλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι έξυπνες τηλεοράσεις, οι ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όμως, η κυβέρνηση θέλησε να έχει στα χέρια της τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς, αλλά και των τιμών, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού κολοσσού.
Έτσι, μέσα από τη συγχώνευση της China Minemetals Corp με την Chinalco Rare Earth και την Ganzhou Rare Earth Group θα δημιουργηθεί η China Rare Earth Group.
Πρόκειται για μια τακτική που το κινεζικό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει και σε άλλους κλάδους, όπως η ναυσιπλοΐα και οι σιδηρόδρομοι, προκειμένου να αποτρέψει τις ανταγωνιστικές εταιρείες να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ τους για σημαντικά συμβόλαια κυρίως στο εξωτερικό.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις δυνάμεις της αγοράς να καθορίζουν το κόστος των σπάνιων γαιών δεδομένης της στρατηγικής σημασίας τους. Χρειάζεται να κρατήσουμε τις τιμές σταθερές, ώστε και οι χρήστες να μπορούν να ελέγξουν το κόστος που μετακυλίεται στην εφοδιαστική αλυσίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της Ganzhou, μιλώντας στους Financial Times. Αν και προφανώς στην όλη διαδικασία τον έλεγχο θα έχει προφανώς το ίδιο το κινεζικό κράτος.
Σημειώνεται πως κατά την κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου πολλοί αναλυτές είχαν επισημάνει πως το Πεκίνο μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες ως όπλο κατά των ΗΠΑ. Το 80% των εισαγωγών των ΗΠΑ σε σπάνιες γαίες προέρχεται από την Κίνα, όπως βέβαια και πάνω από το 90% των εισαγωγών που καλύπτουν τις ανάγκες της Ευρώπης. Όμως, μια τέτοια κίνηση που θα προκαλούσε παγκόσμιο κραχ στον τεχνολογικό κλάδο θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις και για την ίδια την Κίνα και την παραγωγική της μηχανή, κάτι που το Πεκίνο «μέτρησε» αποφεύγοντας μια τέτοια κίνηση.
Latest News
UBS για Ευρώπη: Δεν κινδυνεύει από νέα κρίση χρέους - Τι λέει για τις μετοχές [γραφήματα]
Η UBS εμφανίζεται καθησυχαστική για τα επίπεδα χρέους της Ευρώπης στο άμεσο μέλλον - Τι συστήνει σύσταση για τις μετοχές
H «ατμομηχανή» της Ευρώπης αγκομαχά - Σε ύφεση για δεύτερη χρονιά η Γερμανία
Η οικονομία στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το προηγούμενο έτος
O νέος «πονοκέφαλος» της Λαγκάρντ - Γιατί η ΕΚΤ «κλείνει τα αυτιά» στους traders
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στο τέλος του μήνα - Τι προβλέπουν οι αγορές για τα επιτόκια
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.