Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εξαπλώνεται η Όμικρον στη χώρα, φέρνοντας νέα μέτρα: εκ των οποίων κάποια θα ληφθούν άμεσα και κάποια μετά τις γιορτές.

Σήμερα  Πέμπτη, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, καθώς χθες συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία εισηγείται στην κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και, μάλιστα, να κλιμακωθούν μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί  θα τα αναλύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης και εντός της ημέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα ανακοινώσει και επίσημα τα νέα μέτρα.

Στο μικροσκόπιο δε της Επιτροπής θα μπει την επόμενη εβδομάδα και η λειτουργία των σχολείων, προκειμένου οι ειδικοί να καταλήξουν στο πακέτο των μέτρων που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για την περίοδο μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται στην αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ δεν λείπουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι θα ήταν χρήσιμη η αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία, πότε δηλαδή θα πρέπει να κλείνει ένα σχολείο όταν καταγράφονται κρούσματα του κορωνοϊού.

Μέτρα άμεσης εφαρμογής

  • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Οσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 ή διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναφορικά με την αναστολή των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την ευθύνη της απόφασης θα την έχουν οι Δήμοι και όχι η κυβέρνηση.

Ήδη ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε την ακύρωση της εκδήλωσης «Παραμονή Χριστουγέννων – Νύχτα των Ευχών» που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην πλατεία Κοτζιά.

Μέτρα με ισχύ από 3 Ιανουαρίου

Σε ότι αφορά τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα από τις 3 Ιανουαρίου εξετάζονται:

  • Μείωση του ωραρίου καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.
  • Μείωση της πληρότητας σε κλειστούς χώρους
  • Επέκταση της τηλεργασίας
  • Σημειώνεται ότι δεν θα προβλέπεται χρήση SMS

Σχετικά με τα μέτρα μετά τις γιορτές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – μιλώντας στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο –  είπε ότι η λήψη τους θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση.

«Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Τα σενάρια για εστίαση και υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αναφορικά με τις αλλαγές στην εστίαση, δεν αποκλείεται μέτρα να ληφθούν και νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανησυχία για τους εορτασμούς των ρεβεγιόν στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και στα κλαμπ.

Έτσι, εξετάζεται να ληφθούν μέτρα που θα επιτρέπουν στα καταστήματα να λειτουργούν μόνο για καθήμενους πελάτες, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα ζητείται self test 24ωρου για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε όσους είναι άνω των 50 ετών.

Αυτή τη στιγμή, το μέτρο της υποχρεωτικότητας ισχύει για όσους είναι άνω των 60 ετών και για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν το εμβόλιο θα γίνει υποχρεωτικό και για τους 50αρηδες.

Ξορκίζει το lockdown

«Κάποια ήπια μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν και πριν την πρωτοχρονιά. Πρόθεσή μας είναι να μην διαταράξουμε την αγορά πριν την πρωτοχρονιά. Έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα να μείνει η αγορά ανοιχτή και θέλουμε να την κρατήσουμε έτσι», είπε, μιλώντας στο MEGA, o υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας πως δεν τίθεται θέμα γενικού lockdown.

«Η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό είναι γνωστή και έχει εκφραστεί πολλές φορές», είπε, σχολιάζοντας τις σχετικές προτάσεις ειδικών, όπως του κ. Σαρηγιάννη. Η απόφαση του lockdown δεν έχει μόνο υγειονομικά κριτήρια» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και η δική μας κυβέρνηση ανησυχεί για την επέλαση της Όμικρον σε όλη την Ευρώπη. Ακούμε τους επιστήμονες και συζητάμε με βάση την ανησυχία των ειδικών για μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε για προκαλέσουμε ένα φρένο στην πανδημία έτσι ώστε να γίνει πιο διαχειρίσιμη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέτρα είναι στο τραπέζι. Γενικό lockdown δεν θέλει κανείς ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην αντιπολίτευση».

«Η πανδημία είναι πολύ επικίνδυνη και δώσαμε αγώνα για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Και είχαμε και πολλά δράματα. Ο κορωνοϊός σκοτώνει και νέους ανθρώπους. Αλλά δεν δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός επικίνδυνος στην ζωή. Και η ανεργία είναι επικίνδυνη, και η χρεοκοπία η πτώχευση είναι επικίνδυνη. Το αν θα πεθάνεις από κορωνοϊό ή αν θα πεθάνεις σε ένα χρόνο επειδή χρεοκόπησες το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Άρα ψυχραιμία. Υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα και το παρακολουθούμε. Όπως μέχρι σήμερα τα καταφέραμε και σταθήκαμε όρθιοι έτσι θα τα καταφέρουμε» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ