Η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα πρέπει να λήξει το επόμενο έτος, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας COVID-19», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας την Τετάρτη στην τελευταία για φέτος προγραμματισμένη ενημέρωση του Οργανισμού για τον κοροναϊό.
Εξηγώντας το λόγο για τον οποίο πιστεύει ότι η πανδημία οδεύει προς το τέλος της, ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ότι η πανδημία θα τελειώσει τον επόμενο χρόνο επειδή, δύο χρόνια μετά την κατάσταση, «γνωρίζουμε τον ιό πολύ καλά και έχουμε όλα τα εργαλεία για να τον καταπολεμήσουμε».
Προσέθεσε ότι οι προβλέψεις του ΠΟΥ δείχνουν ότι οι προμήθειες σε εμβόλια θα πρέπει να επαρκούν για τον εμβολιασμό ολόκληρου του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού και για να δώσουν ενισχυτικές δόσεις σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, «καμία χώρα δεν θα μπορέσει να βγει από την πανδημία με ενισχυτικές δόσεις και οι αναμνηστικές δεν είναι πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως είχαμε σχεδιάσει».
Όπως είπε, μάλιστα, «είναι αυταπάτη ότι θα ήταν αρκετό να χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις για να βγει η ανθρωπότητα από την πανδημία του Covid-19».
Τα μεγάλα ζητήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν είναι «η αποτελεσματική εφαρμογή όλων των εργαλείων» και κυρίως η «φροντίδα της ισότητας», προσέθεσε καταλήγοντας πως αν δεν εμβολιάσουμε ολόκληρο τον κόσμο, δεν πιστεύει ότι μπορούμε να τερματίσουμε αυτή την πανδημία.
«Η ανησυχία μου είναι αν έχουμε την αντοχή να την τερματίσουμε», είπε η τεχνική επικεφαλής του COVID-19, στο Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κερκάβε, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι μπορούμε».
Στο μικροσκόπιο η Όμικρον
Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να εξετάζει εάν η νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον είναι τόσο σοβαρή όσο αυτή που προκαλούν άλλες μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα.
Αυτά τα δεδομένα είναι ακόμη «ασαφή», δήλωσε η Βαν Κερκάβε.
Και ενώ ορισμένες φαρμακοβιομηχανείες ήδη ετοιμάζουν εμβόλια ειδικά κατά της Όμικρον, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι ενδέχεται να μην είναι τόσο αποτελεσματικά απέναντι σε άλλα στελέχη του ιού.
Latest News
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.
Μητσοτάκης: Στη Σαουδική Αραβία συνοδεία έξι υπουργών – Αναβάθμιση των σχέσεων
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο στόχος της συνάντησης με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman
Ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων στο deiktesOTA.gov.gr
Η ψηφιακή πλατφόρμα συγκεντρώνει ανωνυμοποιημένα δεδομένα για 770 στοιχεία και 167 δείκτες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ