Σε αύξηση, τουλάχιστον 2% συν 6%, στον κατώτατο μισθό εντός του 2022, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας να λύσει την «εξίσωση» των αυξήσεων στις αμοιβές για το επόμενο έτος, χωρίς να δυσαρεστήσει καμία πλευρά της αγοράς.
Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση καταλήγει στην χορήγηση – επιπλέον – αύξησης ισόποσης με το ΑΕΠ μείον το 2% που θα δοθεί – ούτως ή άλλως – την 1η Ιανουαρίου 2022. Έτσι με την αύξηση του ΑΕΠ να «κινείται» γύρω στο 8% η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ξεκινήσει με το 2% την 1η Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί με επιπλέον 6% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Στο σενάριο αυτό – που συγκεντρώνει σήμερα τις περισσότερες πιθανότητες – ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στα 663 ευρώ και τον Ιούλιο στα 703 ευρώ.
«Η αύξηση στον κατώτατο μισθό εντός του 2022 θα είναι σημαντική», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια και στην ενίσχυση των εισοδημάτων.
Την κατεύθυνση, έδωσε προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι «ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί, εντός του πρώτου εξαμήνου 2022, χωρίς να πλήττεται η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και με τρόπο που θα δώσει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα βάρη».
Η αναφορά του πρωθυπουργού στη «βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αποτελεί την «φράση κλειδί» για την τελική κυβερνητική απόφαση. Κι αυτό γιατί ενδεχόμενη υψηλότερη αύξηση του κατώτατου μισθού συναντά την αντίδραση των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να «σηκώσουν» το αυξημένο εργατικό κόστος, καθώς ακόμη δεν έχουν συνέλθει από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Πάντως η συζήτηση γύρω από τον κατώτατο μισθό έχει ανοίξει και οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές του επομένου έτους. Τι θα ακολουθήσει, το περιγράφει ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης «στις αρχές του 2022, θα εκκινήσει – εκ νέου – η διαδικασία διαβούλευσης όπως προβλέπεται θεσμικά, προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, να θεσπιστεί ο νέος κατώτατος μισθός». Η αύξηση που θα δοθεί θα συνιστά το «μέρισμα των εργαζόμενων από την ανάπτυξη της οικονομίας».
Latest News
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη
Νωρίτερα οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
e-ΕΦΚΑ: Η «Θάλεια» απαντά στα ερωτήματα των ασφαλισμένων
Η «Θάλεια», η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι ένα ψηφιακό avatar, που δημιούργησε ο e-ΕΦΚΑ
Προκήρυξη για 2.213 θέσεις μόνιμου προσωπικού: Ποιους αφορά - Πότε είναι οι αιτήσεις
Ζητούνται δεκάδες ειδικότητες αποκλειστικά για προσωπικό ΔΕ που κατανέμονται σε φορείς του Δημοσίου ανά την Ελλάδα
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου