Υπάρχουν πλανήτες που δεν έχουν σπίτι –είτε εκδιώχθηκαν από τα μητρικά τους άστρα, είτε σχηματίστηκαν μόνοι τους στη μέση του πουθενά.
Το πρόβλημα των κοσμικών ορφανών μάλλον είναι μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύαμε: διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε 70 έως 170 νέους ορφανούς πλανήτες στον Γαλαξία, διπλασιάζοντας τον αριθμό που έχει ανακαλυφθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Εξ ορισμού, οι ορφανοί πλανήτες βρίσκονται μακριά από οποιαδήποτε πηγή φωτός και κανονικά θα ήταν αδύνατο να ανακαλυφθούν μέσα στο βαθύ σκοτάδι. Όμως, ακόμα και εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό τους, όλοι οι πλανήτες διαθέτουν αρκετή θερμότητα ώστε να εκπέμπουν θερμική, υπέρυθρη ακτινοβολία, την οποία μπορούν να ανιχνεύσουν ορισμένα εξαιρετικά ευαίσθητα τηλεσκόπια.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Astronomy αναλύει δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία 20 χρόνια από μια ποικιλία επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων. Η ανάλυση εστιάστηκε σε ένα τμήμα του ουρανού ανάμεσα στους αστερισμούς του Σκορπιού και του Οπιούχου, μια δραστήρια περιοχή του Γαλαξία όπου γεννιούνται συνεχώς νέα άστρα.
«Μετρήσαμε τις ανεπαίσθητες κινήσεις, τα χρώματα και τις φωτεινότητες δεκάδων εκατομμυρίων πηγών φωτός σε μια μεγάλη περιοχή του ουρανού» λέει η Νουριά Μιρέ-Ρουάγκ του Πανεπιστημίου του Μπορντό, επικεφαλής της μελέτης.
«Οι μετρήσεις αυτές μας επέτρεψαν να αναγνωρίσουμε με βεβαιότητα τα πιο αμυδρά αντικείμενα σε αυτή την περιοχή, τους αδέσποτους πλανήτες» εξηγεί.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι, για να υπάρχουν τουλάχιστον 70 με 170 ορφανοί πλανήτες στη συγκεκριμένη περιοχή, ο συνολικός τους πληθυσμός σε ολόκληρο τον Γαλαξία πρέπει να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια.
Περαιτέρω μελέτες, λέει η ερευνητική ομάδα, θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση στο μεγάλο μυστήριο της προέλευσης των αδέσποτων πλανητών.
Άλλοι πιστεύουν ότι τα σώματα αυτά σχηματίστηκαν γύρω από άστρα, αλλά αργότερα εκτινάχθηκαν στο Διάστημα λόγω της βαρυτικής αλληλεπίδρασης με άλλα σώματα, ενώ άλλοι υποψιάζονται ότι οι ορφανοί πλανήτες σχηματίζονται μόνοι τους από τη συμπύκνωση αερίου και σκόνης, όπως συμβαίνει με τον σχηματισμό των πλανητών.
Το τι από τα δύο ισχύει παραμένει ακόμα άγνωστο.
Latest News
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX