
Υπάρχουν πλανήτες που δεν έχουν σπίτι –είτε εκδιώχθηκαν από τα μητρικά τους άστρα, είτε σχηματίστηκαν μόνοι τους στη μέση του πουθενά.
Το πρόβλημα των κοσμικών ορφανών μάλλον είναι μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύαμε: διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε 70 έως 170 νέους ορφανούς πλανήτες στον Γαλαξία, διπλασιάζοντας τον αριθμό που έχει ανακαλυφθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Εξ ορισμού, οι ορφανοί πλανήτες βρίσκονται μακριά από οποιαδήποτε πηγή φωτός και κανονικά θα ήταν αδύνατο να ανακαλυφθούν μέσα στο βαθύ σκοτάδι. Όμως, ακόμα και εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό τους, όλοι οι πλανήτες διαθέτουν αρκετή θερμότητα ώστε να εκπέμπουν θερμική, υπέρυθρη ακτινοβολία, την οποία μπορούν να ανιχνεύσουν ορισμένα εξαιρετικά ευαίσθητα τηλεσκόπια.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Astronomy αναλύει δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία 20 χρόνια από μια ποικιλία επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων. Η ανάλυση εστιάστηκε σε ένα τμήμα του ουρανού ανάμεσα στους αστερισμούς του Σκορπιού και του Οπιούχου, μια δραστήρια περιοχή του Γαλαξία όπου γεννιούνται συνεχώς νέα άστρα.
«Μετρήσαμε τις ανεπαίσθητες κινήσεις, τα χρώματα και τις φωτεινότητες δεκάδων εκατομμυρίων πηγών φωτός σε μια μεγάλη περιοχή του ουρανού» λέει η Νουριά Μιρέ-Ρουάγκ του Πανεπιστημίου του Μπορντό, επικεφαλής της μελέτης.
«Οι μετρήσεις αυτές μας επέτρεψαν να αναγνωρίσουμε με βεβαιότητα τα πιο αμυδρά αντικείμενα σε αυτή την περιοχή, τους αδέσποτους πλανήτες» εξηγεί.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι, για να υπάρχουν τουλάχιστον 70 με 170 ορφανοί πλανήτες στη συγκεκριμένη περιοχή, ο συνολικός τους πληθυσμός σε ολόκληρο τον Γαλαξία πρέπει να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια.
Περαιτέρω μελέτες, λέει η ερευνητική ομάδα, θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση στο μεγάλο μυστήριο της προέλευσης των αδέσποτων πλανητών.
Άλλοι πιστεύουν ότι τα σώματα αυτά σχηματίστηκαν γύρω από άστρα, αλλά αργότερα εκτινάχθηκαν στο Διάστημα λόγω της βαρυτικής αλληλεπίδρασης με άλλα σώματα, ενώ άλλοι υποψιάζονται ότι οι ορφανοί πλανήτες σχηματίζονται μόνοι τους από τη συμπύκνωση αερίου και σκόνης, όπως συμβαίνει με τον σχηματισμό των πλανητών.
Το τι από τα δύο ισχύει παραμένει ακόμα άγνωστο.


Latest News

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Σημεία ζωής σε άλλο πλανήτη; Πολλοί αστρονόμοι αμφιβάλλουν
Αέρια που υποτίθεται ότι παράγονται αποκλειστικά από ζωντανούς οργανισμούς ανιχνεύτηκαν στιν πλανήτη K2-18b. Ή μήπως όχι;

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Στο στόχαστρο ξανά η Google - Η νέα δίκη για μονοπωλιακές πρακτικές
Η απόφαση επιτρέπει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν ότι η Google πρέπει να πουλήσει διαφημιστικά εργαλεία

Η SpaceX του Μασκ κοντά στο να αναλάβει την κατασκευή της πυραυλικής ασπίδας Golden Dome του Τραμπ
Η SpaceX έχει προτείνει να καθιερώσει τον ρόλο της στο «Golden Dome» ως «συνδρομητική υπηρεσία»

Τέλος στις κριτικές και βαθμολογήσεις για σχολεία στο Google maps
Η Google διευκρινίζει ότι αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε «σχολεία γενικής εκπαίδευσης» παγκοσμίως

Η Nvidia κράτησε στο... σκοτάδι τους Κινέζους πελάτες της - Τι αποκαλύπτει το Reuters
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η Nvidia ενώ γνώριζε τους νέους περιορισμούς εξαγωγών της Ουάσιγκτον δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους Κινέζους πελάτες της

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις