Ανάσα από το ιστορικό ράλι που κατέγραψε αυτή την εβδομάδα πήρε η τουρκική λίρα την Παρασκευή, ενώ τα νομίσματα και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών παρέμειναν σταθερά, σε μια μέρα διαπραγματεύσης με χαμηλό όγκο συναλλαγών και με τις κινεζικές μετοχές να πλήττονται από την εγχώρια αύξηση κρουσμάτων.

Η λίρα υποχώρησε στις 11,7 ανά δολάριο. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχε αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο μηνός, καθώς ενισχύθηκε στις 10,25 λίρες ανά δολάριο, ύστερα από μια σειρά μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα για τη στήριξη της.  

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν στα 12,16 δισ. δολάρια στις 17 Δεκεμβρίου, στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Reuters, αντανακλώντας πρόσφατες παρεμβάσεις στην ανοιχτή αγορά, οι οποίες υπολογίζονται σε 6-10 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα με στόχο τη διαφύλαξη των αποταμιεύσεων σε τοπικό νόμισμα έναντι των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, οδηγώντας σε απότομη ανάκαμψη της λίρας, η οποία είχε κατρακυλήσει τη Δευτέρα στο ιστορικό ρεκόρ των 18,4 ανά δολάριο.

Το νόμισμα βρίσκεται σε τροχιά για να σημειώσει την καλύτερη εβδομαδιαία πορεία του όλων των εποχών, καταγράφοντας κέρδη που αγγίζουν το 40%, αφού υποχώρησε τους τελευταίους μήνες λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και μιας σειράς μειώσεων επιτοκίων.  Η λίρα όπως και οι υπόλοιπες αγορές στην Τουρκία παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα, προειδοποιεί σε σημείωμα του ο Μιν Ντάι, της Morgan Stanley.

Δηλώσεις Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πριν από μια συνάντηση με οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς ότι η κυβέρνηση έσκασε μια φούσκα στην αγορά συναλλάγματος λαμβάνοντας μέτρα αυτή την εβδομάδα για να προστατεύσει τις καταθέσεις σε λίρααπό την αστάθεια.

«Είδαμε τη φούσκα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες να διασκορπίζεται σε μια μέρα με το πακέτο μέτρων μας», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε στο οικονομικό της σχέδιο για χαμηλά επιτόκια παρά την εσωτερική αντίθεση.Τέλος, πρόσθεσε ότι η οικονομία της Τουρκίας θα εισέλθει σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον το καλοκαίρι χάρη στο «νέο οικονομικό μοντέλο».



Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές