Το υπουργικό συμβούλιο στην Ιαπωνία ενέκρινε την Παρασκευή έναν προϋπολογισμό-ρεκόρ ύψους 940 δισ. δολαρίων για το επόμενο οικονομικό έτος, καθώς οι εξελίξεις με την COVID-19 δημιουργούν νέες προκλησεις στον στόχο του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα για ανάπτυξη και διανομή πλούτου στο πλαίσιο της νέας ατζέντας του για τον καπιταλισμό.

Ο προϋπολογισμός των 107,6 τρισεκατομμυρίων γιεν (941,55 δισ. δολαρίων) για το οικονομικό έτος 2022-2023, που ξεκινά τον Απρίλιο, είναι το μεγαλύτερο αρχικό σχέδιο δαπανών της Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητά της για την αναζωογόνηση της πληγείσας από την πανδημία οικονομίας έναντι της αποκατάστασης της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας.

Ήταν η δέκατη συνεχόμενη χρονιά που ο ετήσιος προϋπολογισμός της Ιαπωνίας σημειώνει ρεκόρ. Ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους τον Μάρτιο.

Αύξηση δαπανών και στο τρέχον έτος

Ο πρώτος ετήσιος προϋπολογισμός στο πλαίσιο της πρωθυπουργίας του Κισίντα έρχεται λίγες μέρες αφότου το κοινοβούλιο ενέκρινε 36 τρισεκατομμύρια γιεν (315 δις. δολάρια) επιπλέον δαπανών για την τόνωση της οικονομίας λόγω της Covid-19 στο τρέχον οικονομικό έτος.

Οι μεγαλύτερες δαπάνες σηματοδοτούν τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη χώρα, που βασίζονται στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) για να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

«Οι πολιτικοί δεν δείχνουν σημάδια ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους», σημείωσε ο Yasunari Ueno, επικεφαλής οικονομολόγος της αγοράς στη Mizuho Securities. «Η έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι η μεγαλύτερη παρενέργεια της μαζικής νομισματικής χαλάρωσης της BOJ».

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει 43,7 δισεκατομμύρια δολάρια που διατίθενται για την κάλυψη του κόστους έκτακτης ανάγκης της COVID-19, για αμυντικές δαπάνες που σπάνε κάθε ρεκόρ με 47 δισεκατομμύρια δολάρια, για την κοινωνική πρόνοια 317 δισεκατομμύρια δολάρια και 212,7 δισ. δολάρια για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, είναι περισσότερο από το διπλάσιο της οικονομίας της, των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (43,7 δισεκατομμύρια δολάρια), το μεγαλύτερο μεταξύ των βιομηχανικών χωρών.

Υψηλότερα φορολογικά έσοδα

Ο Κισίντα έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της Ιαπωνίας μακροπρόθεσμα και ο προϋπολογισμός προβλέπει νέο δανεισμό το επόμενο οικονομικό έτος ύψους 36,9 τρισεκατομμυρίων γιεν (323 δισ. δολάρια), λιγότερο από τα 43,6 τρισεκατομμύρια γιεν (381,6 δισ. δολάρια) που είχε αρχικά προγραμματιστεί για φέτος.

Ο χαμηλότερος δανεισμός θα αντικατασταθεί με υψηλότερα φορολογικά έσοδα, τα οποία φαίνεται να αυξάνονται για πρώτη φορά σε δύο χρόνια στα 65,2 τρισεκατομμύρια γιεν (570,6 δισ. δολάρια) καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του COVID-19.

Η κυβέρνηση εκτιμά την πραγματική οικονομική ανάπτυξη 3,2 % για το οικονομικό έτος 2022-2023, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 2,2 τοις εκατό, η οποία παρείχε τη βάση για το σχέδιο προϋπολογισμού.

Όμως, καθώς το χρέος εξακολουθεί να αντιστοιχεί στο 34,3 % του προϋπολογισμού, θα παραμείνει δύσκολο να επιτευχθεί πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα μέχρι το οικονομικό έτος 2025-2026, όπως σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ένας δημιουργικός και ρηξικέλευθος επιχειρηματίας
Επικαιρότητα |

Ανδρουλάκης: Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν ένας ρηξικέλευθος επιχειρηματίας

«Μαζί με τη συνοδοιπόρο της ζωής του, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, προσέφεραν σπουδαίο κοινωνικό έργο με κορωνίδα τη δημιουργία της πρώτης Ογκολογικής Μονάδας Παίδων στην πατρίδα μας»