
Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από το πρωί, σήμερα, παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται στην χώρα με γρήγορους ρυθμούς, ενώ οι προβλέψεις για την επικείμενη αύξηση αύξηση κρουσμάτων, τρομάζουν.
Το πρώτο πλέγμα μέτρων που ανακοινώθηκε χθες, θα ισχύει μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου. Μάλιστα, πρόκειται για το πρώτο πλέγμα μέτρων καθώς νέοι περιορισμοί, αναμένεται να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου όπως, άλλωστε, έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε. Ήδη όμως έχει εισηγηθεί τη λήψη κι άλλων περιορισμών που θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.
Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα
Από σήμερα, 24 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου:
- όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως εμβολιαστικής κατάστασης υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων γυμναστηρίων, εστιατορίων και μπαρ, στα οποία θα επιτρέπεται να την αφαιρέσουν μόνο κατά την κατανάλωση τροφής ή ποτού
- γίνεται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας (ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)
- απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και ακυρώνονται όσες έχουν προγραμματιστεί, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα
- οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, πέρα από το μοριακό test 72 ωρών ή το Rapid 24 ωρών, συστήνεται να επαναλαμβάνουν το τεστ τη 2η και την 4η ημέρα από την είσοδο τους στη χώρα.
Παράλληλα παραμένει ισχυρή η σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, ιδίως για τους νέους, καθώς είναι αυξημένα τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες.
Σαρωτικοί έλεγχοι
Αναφορικά με τα μέτρα σημειώνεται ότι η μη τήρησή τους θα επισύρει αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο ως 150 ευρώ.
Σαρωτικοί εξάλλου θα είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, με περίπου 10.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός.
Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί σε κεντρικές αγορές, στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και στα ΚΤΕΛ.
Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας σε νυχτερινά κέντρα και γυμναστήρια
Ένα ερώτημα που προέκυψε, πάντως μετά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων, είναι το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας σε νυχτερινά κέντρα και γυμναστήρια.
Σύμφωνα με τον Σκάι, σε αυτούς τους χώρους η μάσκα θα χρησιμοποιείται όπου είναι εφικτό. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό να φορούν οι πολίτες μάσκα την ώρα που βρίσκεται σε κατάστημα εστίασης και τρώνε ή πίνουν το ποτό τους ή όταν γυμνάζονται, αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση την ώρα που εισέρχονται να τη φορούν ή όταν κινούνται μέσα στο χώρο.
Σε ότι αφορά τα σενάρια για αγώνες δίχως θεατές, η εισήγηση έχει κατατεθεί. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα υιοθετηθεί ή θα αποφασιστεί ένα ηπιότερο μέτρο. Γι’ αυτό θα εξεταστεί η αυστηροποίηση των ελέγχων για πιστοποιητικά εμβολιασμού και μάσκες, αλλά και η μείωση της πληρότητας στο 40%.
Πρόβλεψη σοκ για 10.000 κρούσματα τη μέρα
Πολύ περισσότερα από 130 είναι τα κρούσματα της «Όμικρον» στη χώρα μας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε λόγο για 5 κρούσματα, τα οποία είναι επιβεβαιωμένα με ειδικό PCR τεστ για την «Όμικρον».
Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι από ταξίδια, εξήγησε και πρότεινε όσοι έρχονται από το εξωτερικό να μένουν λίγες μέρες καραντίνα. «Αν έχουμε πολλές εισαγωγές στη χώρα, θα έχουμε και πολλά κρούσματα».
Ερωτηθείς για την πορεία της παραλλαγής Όμικρον, εκτίμησε ότι θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Για τα κρούσματα είπε ότι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6.000 και να φτάσουν περί τα 10.000.
«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα» τόνισε. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, ανέφερε.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε, επίσης, ότι «όλοι θα έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι, όμως, θα προστατευθούν από νοσηλεία».
Για τη νοσηρότητα της «Όμικρον»
Σχετικά με τη σοβαρότητα του στελέχους της Όμικρον, είπε: «Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι έχει μειωμένη νοσηρότητα και μειωμένη σοβαρότητα νόσου. Κυμαίνεται από 50% και πάνω, αλλά αυτό το 50% εξουδετερώνεται με την αυξημένη μεταδοτικότητα. Δηλαδή, αν έχω διπλάσια μεταδοτικότητα, το τελικό αποτέλεσμα στις νοσηλείες θα είναι το ίδιο».
Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας. Σχετικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ανέφερε ότι τα κέντρα διασκέδασης είναι τα πρώτα στα οποία θα ληφθούν μέτρα. Μπορεί να περιοριστεί το ωράριο, αλλά μπορεί να κλείσουν και τελείως, αν τα πράγματα πάνε πραγματικά άσχημα.
Όσον αφορά τα σχολεία, είπε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επανεξετάσει η Επιτροπή το πρωτόκολλο. Τέλος, αναφερόμενος στο μέτρο του lockdown, είπε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε συνέχεια. «Δεν είναι σωστή λύση το lockdown», επεσήμανε.
Όσο για το πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, είπε ότι «δεν θα έρθει το τέλος της πανδημίας, θα έρθει η μεταπανδημική περίοδος. Δεν θα απαλλαγούμε από τους εμβολιασμούς. Η φυσική ανοσία δεν έχει την ίδια ποιότητα με τα εμβόλια. Μελλοντικά, θα γίνει ό,τι γίνεται και με τη γρίπη».


Latest News

Καταδικάστηκε για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος η Λεπέν
Η πρόταση της εισαγγελίας για τη Μαρίν Λεπέν περιλαμβάνει τη στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για πέντε χρόνια – Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου

Πυρά από την Ενωση Δικαστών - Εισαγγελέων για 13ο και 14ο μισθό
Με μία αιχμηρή ανακοίνωση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για πρωτοφανή δείγμα έλλειψης σεβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης που αρνείται ακόμα και τον διάλογο

Με άδεια επί πληρωμή η επίσκεψη Ευρωπαίων στη Βρετανία - Οι νέοι κανόνες
Το ταξίδι προς τη Βρετανία αλλάζει για τους Ευρωπαίους, καθώς από την Τετάρτη θα απαιτείται η έκδοση ειδικής ηλεκτρονικής άδειας - Οι εξαιρέσεις σε Χίθροου και Μάντσεστερ

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Ψηφιακά όπλα για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο φέρνει η συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών

Greece Launches New Unemployment Benefit
This system calculates the benefit amount under both the current and new frameworks, ensuring recipients receive either the same or a higher amount under the pilot scheme.

Τι θα ισχύει για τις ώρες κοινής ησυχίας από την 1η Απριλίου
Οι νέες ώρες κοινής ησυχίας που τίθενται σε ισχύ εν όψει του καλοκαιριού θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου – Τα έξι σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Σε υψηλό έτους η μεταποίηση στην Κίνα τον Μάρτιο
Ο επίσημος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 50,5 τον Μάρτιο στην Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα

Ρωσία: Κατέρριψε 66 ουκρανικά drones τη νύχτα
Τα 41 από τα ουκρανικά drones καταστράφηκαν στους αιθέρες της παραμεθόριας ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ

Ξεκινά η τριήμερη κακοκαιρία – Πού αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα σήμερα
Η ΕΜΥ εξέδωσε κόκκινη προειδοποίηση για την κακοκαιρία – Αναλυτικά ο καιρός ανά περιοχή