Ένα ακόμη μεγάλο αποφασιστικό βήμα για την επίτευξη του τελικού στόχου δηλαδή την επιστροφή μιας ανταγωνιστικής τράπεζας στην αγορά ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου η διοίκηση της Attica Bank με ανακοίνωση της έκανε γνωστό ότι υπήρξε πλήρης κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, γεγονός που είχε ως συνέπεια η τράπεζα να ενισχυθεί περαιτέρω με νέα κεφάλαια 240 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση της τράπεζας συνδυάζεται και με την εφαρμογή μιας εξελισσόμενης συμφωνίας ανάμεσα σε δύο μετόχους της με καθορισμένους ρόλους – ένα στρατηγικό εταίρο (Ellington) αλλά και ένα θεσμικό επενδυτή αξιολογημένο από τις εποπτικές αρχές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι στη βάση της «καταγωγής» και της «προέλευσης» του (ΤΜΕΔΕ). Επιπλέον, η συμφωνία τους κατοχυρώνει μια βάση ασφάλειας για τα συμφέροντα όλων ανεξαιρέτως των μετόχων.
Όσον αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που ολοκληρώθηκε με επιτυχία πρέπει να επισημανθούν τα εξής: α)Ποσοστό 89,77% της αύξησης καλύφθηκε μέσω εγγραφών από ασκήσαντες δικαιώματα προτίμησης. Και αυτό απέφερε ποσό 215,45 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ποσό των 240 εκατομμυρίων ευρώ. β) Μεταξύ όλων όσοι άσκησαν το δικαίωμα προτίμησης ήταν οι μέτοχοι της τράπεζας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέα Κοινωνικής Ασφάλιση (e-ΕΦΚΑ). γ) Από τις αδιάθετες νέες μετοχές, το μεγαλύτερο μέρος (120.861.838 Νέες Μετοχές που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό 24,2 εκατομμύρια ευρώ) διατέθηκαν στην εταιρία RINOA LΤD, στο πλαίσιο της από 09-12-2021 δεσμευτικής συμφωνίας βασικών όρων συναλλαγής μεταξύ ΤΜΕΔΕ, Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της εταιρίας Ellington Solutions S.A. και ES GINI Investments Limited.
Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η μετοχική σύνθεση της τράπεζας έχει ως εξής: ποσοστό του ΤΧΣ διαμορφώνεται σε 62,9%. Το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ διατήρησαν τα ποσοστά τους που κατείχαν μέχρι τώρα (14,7% και 10,3% αντίστοιχα). Η εταιρεία Rinoa (Ellingkton-Es Gini Investments) κατέχει το 9,87% των μετοχών. Έτσι, μαζι με το ΤΜΕΔΕ – με το οποίο ενεργούν συντονισμένα και θα αναλάβουν από κοινού τον έλεγχο της τράπεζας – συγκεντρώνουν 24,57% των μετοχών.
Άρα, από την μία πλευρά έχουμε την ουσιαστική κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και από την άλλη πλευρά, την επιβεβαίωση μιας εν ισχύ συμφωνίας μετόχων.
Στη βάση αυτής της συμφωνίας, με την νέα χρονιά θα υπάρξουν και περαιτέρω ενέργειες στην κατεύθυνση της πλήρους εξυγίανσης, της περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά και της συγκρότησης μιας τράπεζας ανταγωνιστικών προδιαγραφών για την ελληνική αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι της συμφωνίας (Ellington και ΤΜΕΔΕ) θα εξασφαλίσουν ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στη διενέργεια άσκησης δέουσας επιμέλειας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2022. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εύλογη εξασφάλιση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2022 ότι θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η προ-αξιολόγηση (prerating) της πιστοληπτικής διαβάθμισης των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (Senior Notes) των εκκρεμών τιτλοποιήσεων της τράπεζας από εξωτερικό οργανισμό πιστοληπτικής αξιολόγησης, θα διοριστεί εξειδικευμένη εταιρεία σε συναλλαγές τιτλοποιήσεων προκειμένου να εκτιμήσει τις τυχόν ζημίες που θα προκύψουν από την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου «Ηρακλής»
Σκοπός της Άσκησης Δέουσας Επιμέλειας και της ενδεχόμενης Αξιολόγησης Προγράμματος «Ηρακλής» είναι να ποσοτικοποιήσουν τυχόν κενά στις προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους και λοιπές απομειώσεις της τράπεζας και να εντοπίσουν ενέργειες προς καταγραφή στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του οικονομικού έτους 2021 για την κάλυψη τυχόν επιπλέον προβλέψεων.
Μετά την ολοκλήρωση αυτών των προβλεπόμενων κινήσεων, οι δύο εταίροι της συμφωνίας δεσμεύονται να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην τράπεζα το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
Αυτή η δεύτερη επένδυση συνίσταται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων είτε χωρίς, και ενδεχομένως σε μια τρίτη εισφορά κεφαλαίου. Η τυχόν τρίτη εισφορά κεφαλαίου θα δομηθεί είτε ως τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε ως έκδοση από την τράπεζα τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο. Σε κάθε περίπτωση η απαιτητική αυτή διαδικασία ουσιαστικής κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας με κατοχυρωμένα τα συμφέροντα όλων των μετόχων της ξεκίνησε από μια κίνηση της διοίκησης της τράπεζας τον Αύγουστο του 2021. Βεβαίως, η ανακοίνωση της 27/8/2021 απλώς επισημοποιεί το αποτέλεσμα πολύμηνων διαβουλεύσεων και διεργασιών.
Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται στη πώληση συμμετοχής στο πλαίσιο τιτλοποίησης «Ωμέγα». Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στη πώληση του 69% των μετοχών της Thea Artemis Financial Solutions (TAFS), εκ των οποίων 49% ιδιοκτησίας της εταιρείας DDM AG και 20% της Attica Bank, σε εταιρεία της Ellington Solutions S.A. που είχε καταστεί προτιμητέος επενδυτής, στο πλαίσιο πραγματοποίησης σχετικής διαδικασίας προσφορών.
Σε αυτή την ανακοίνωση αναφέρονται , μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με την επιτυχή ολοκλήρωση της επωφελούς αυτής συναλλαγής, η Attica Bank προχωρά, πλέον, με απόλυτη προσήλωση στην υλοποίηση της στρατηγικής της για την πλήρη εξυγίανση και θωράκιση του ισολογισμού της και, παράλληλα, επιταχύνει την εφαρμογή του Σχεδίου Μετασχηματισμού της, βάζοντας ισχυρές βάσεις για κερδοφόρο ανάπτυξη».
Με προηγούμενη δημόσια ανακοίνωση της η διοίκηση της Attica Bank είχε κάνει ιδιαίτερη αναλυτική αναφορά στην τιτλοποίηση «Ωμέγα». Η τελευταία περιλάμβανε τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την αρχική ονομασία «Artemis» καθώς και σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας κατά την 31.12.2020.
Με τη συναλλαγή «Ωμέγα», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Attica Bank που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 συνολικού ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, «με την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών «Ωμέγα» και Astir 1 και 2 και μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από την εποπτική αρχή, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα θα ανέρχονται σε μόλις 8 εκατ. ευρώ, ενώ η Attica Bank θα διαθέτει δείκτη ΜΕΑ, σε pro forma επίπεδο, λιγότερο του 1%, ήτοι μικρότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου».
Σε κάθε περίπτωση, η Attica Bank έχει εισέλθει σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση της στρατηγικής της για την πλήρη εξυγίανση και θωράκιση του ισολογισμού της και, παράλληλα, ενισχύονται οι πυλώνες εκείνοι που θα της επιτρέψουν να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για σταθερή αναπτυξιακή πορεία υπέρ των συμφερόντων όλων των μετόχων της και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Latest News
Σουρέτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Ασφάλεια και ποιότητα ζωής πρέπει να είναι προτεραιότητα της πολιτείας
Ο κ. Πέτρος Σουρέτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μίλησε στο Συνέδριο Green Deal του ΤΕΕ
Δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» ο Καραβίας - Ανάγκη για επενδυτικό άλμα
Ως μεγάλη πρόκληση ανέφερε την αλλαγή μεγάλη συσχέτιση του ελληνικού ΑΕΠ με την κατανάλωση (φτάνει το 68,7% και είναι 15 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης)
Αυξημένη κατά 10% η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» τον Οκτώβριο
Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 7,4% και 11,1% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΑΑ
Στο «μικροσκόπιο» του Ε.Β.Ε.Π. η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Αναγκαίες οι προσαρμογές εφαρμογής για επιχειρήσεις με επιχειρησιακές ιδιομορφίες
Ξαναζωντανεύει το Κτήμα Νάσιουτζικ - Το σχέδιο του Μουσείου Μπενάκη
Το υπό μελέτη Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Νάσιουτζικ στοχεύει στην προώθηση ενός προτύπου ήπιας ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Ποιους τομείς επιλέγουν στην Ελλάδα οι ξένες εταιρείες
Μόλις το 0,6% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι συνδεδεμένο με ξένες επιχειρήσεις
Πώς έφθασε στο σημείο «μηδέν» η Επίλεκτος - Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τράπεζες
Σε εξέλιξη οι συζητήσεις της Επίλεκτος με τις τράπεζες – Απειλείται με λουκέτο εάν δεν βρεθεί λύση - Ο έλεγχος του ορκωτού
Ανεβαίνει και χωρίς τη Reebok η Adidas - Με πόσο «έτρεξαν» οι πωλήσεις στην Ελλάδα
Ανθεκτική αποδείχθηκε η Adidas Hellas στην κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας του 2023 - Πού ποντάρει για το μέλλον
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Σε νέα guidance οι τράπεζες για τα έσοδα - Το σκηνικό μετά τη μείωση των επιτοκίων
Οι τράπεζες καλούνται να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση που θα έχει το μειούμενο κόστος χρήματος στα καθαρά έσοδα από τόκους