Τέταρτη δόση εμβολίων έναντι της Ομικρον, αντιιικά φάρμακα και μέτρα: αυτά είναι τα «υπερόπλα» με τα οποία πρόκειται να… εξοπλιστεί και η χώρα μας ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του νέου έτους.
Αλλωστε, η απειλητική μετάλλαξη που αναδύθηκε στα τέλη Νοεμβρίου προλόγισε τις δυσκολίες του 2022, ενεργοποιώντας την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως για την ενίσχυση της γραμμής άμυνας σε όλα τα πανδημικά μέτωπα. Ηδη, άλλωστε, το Ισραήλ έδωσε το παράδειγμα, σπεύδοντας να ανακοινώσει την Τρίτη τη χορήγηση τέταρτης εμβολιαστικής δόσης στους πολίτες άνω των 60 ετών και στο νοσηλευτικό προσωπικό, με τα υπάρχοντα όμως σκευάσματα.
Υπό τις εξελίξεις αυτές, η Moderna ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες για την παρασκευή ενός νέου εμβολίου που θα στοχεύει στην παραλλαγή Ομικρον.
Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκτελεστικό διευθυντή της φαρμακοβιομηχανίας Στεφάν Μπανσέλ, είναι σχετικά εύκολη η τροποποίηση στο υπάρχον σκεύασμα για μεγαλύτερη προστασία έναντι του «εχθρού» που εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο με ταχύτατους ρυθμούς. Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της εταιρείας Pfizer, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή ενισχυμένων εμβολίων που θα είναι έτοιμα τον Μάρτιο.
Συναγερμός
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ταχεία εξάπλωση του μολυσματικότερου μέχρι σήμερα πανδημικού στελέχους συρρικνώνει ραγδαία το χρονικό παράθυρο αντίδρασης μέσω της εμβολιαστικής κάλυψης, παρότι οι τρίτες και τέταρτες δόσεις φαίνεται να ισχυροποιούν το «τείχος ανοσίας». Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ενεργοποίηση του συναγερμού προέβλεψε την επικράτηση της μετάλλαξης που πρωτοεμφανίστηκε στην Μποτσουάνα ακόμη και από τον πρώτο μήνα του 2022, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων (πλην των εμβολίων).
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής της Ομάδας Ανθρώπινων Ρετροϊών του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ Γεώργιος Παυλάκης, στο περιθώριο webinar που διοργάνωσε το ΕΚΠΑ, εμφανίστηκε εξίσου ανήσυχος. Και τόνισε πως το πέμπτο κύμα που θα σηκώσει η Ομικρον μπορεί να ελεγχθεί μόνο με τον περιορισμό των ανθρώπινων επαφών. Υπογραμμίζεται, εντούτοις, πως ο παγκοσμίου φήμης έλληνας επιστήμονας επέμεινε πως σε βάθος χρόνου η μόνη ριζική λύση για την εξάλειψη του SARS-CoV-2 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα εμβόλια, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν υποχρεωτικά διότι είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής.
Ολα τα σενάρια ανοιχτά
Η κυβέρνηση, παρακολουθώντας στενά τις αγωνίες, τα δεδομένα και τις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας, αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης «ασφαλείς γιορτές».
Αλλωστε, ο Πρωθυπουργός έδειξε την πρόθεση λήψης μέτρων μετά την Πρωτοχρονιά, εστιάζοντας σε πρώτη φάση στις δοκιμασμένες λύσεις της τηλεργασίας και στις ρυθμίσεις που αφορούν το ωράριο εστίασης και διασκέδασης. «Εχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όχι πάντως αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, και όλα θα κριθούν από τα τότε δεδομένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της Τρίτης.
Αλλωστε, δεν έχουν αποκλειστεί τα σενάρια για αναβολή της επαναλειτουργίας των σχολείων αλλά και για αυστηροποίηση των μέτρων που αφορούν την κινητικότητα των πολιτών, ιδίως τις νυχτερινές ώρες. Υπενθυμίζεται, δε, πως στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε άλλους νευραλγικούς τομείς του δημοσίου τομέα (π.χ. Eνοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας), όπως επεσήμανε ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος, μιλώντας την Τρίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Αντιιικά φάρμακα
Εν τω μεταξύ, οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης έναντι του πανδημικού ιού επενδύουν στα νέα φάρμακα, τα οποία υπόσχονται να μετριάσουν την ένταση του κύματος που θα… σκάσει στα νοσοκομεία. Μάλιστα, και όπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας, στο πλαίσιο του ίδιου webinar, η πορεία ανάπτυξης φαρμάκων έναντι του SARS-CoV-2 έχει σημαντικές ομοιότητες με εκείνη των αντιιικών φαρμάκων έναντι του ιού HIV.
Και αυτό διότι στόχος τους είναι να αναστείλουν τη διαδικασία εισόδου του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα και της αναπαραγωγής του εντός των κυττάρων. Επεσήμανε, μάλιστα, πως η αποτελεσματικότητα των νέων, πολλά υποσχόμενων θεραπειών δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις. Εχουν, όμως, και περιορισμούς, καθώς το «κλειδί» είναι να χορηγηθούν στα πρώτα στάδια της νόσου.
Αντιθέτως, τα μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται να παροπλίζονται εξαιτίας της Ομικρον. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στα χέρια του ο καθηγητής, από τα επτά μονοκλωνικά αντισώματα που κυκλοφορούν σήμερα, μόνο ένα φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα στη λοίμωξη που προκαλεί το νέο στέλεχος (σοτροβιμάμπη).
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ