Μέχρι πριν από δύο χρόνια οι περίπου 220.000 κάτοικοι του Μάιντς, που είναι η πρωτεύουσα του γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτο, δεν γνώριζαν καν πως ανάμεσα στις επιχειρήσεις που φιλοξενεί η πόλη ήταν μια ανερχόμενη βιοτεχνολογική εταιρεία ονόματι BioNTech.

Σήμερα, η πόλη που υπερηφανεύεται πως είναι η γενέτειρα του Γουτεμβέργιου, διαθέτοντας μάλιστα και ένα από τα παλαιότερα μουσεία τυπογραφίας, έχει… «ξαναμπεί» στο χάρτη χάρη στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που δημιούργησε η BioNTech σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν της χάρισε μόνο φήμη, αλλά και τεράστια έσοδα, καθώς – όπως εξηγούν σε δημοσίευμα τους οι «Financial Times»- τα ταμεία της γέμισαν από τους φόρους που έχει αποφέρει η τεράστια επιτυχία του εμβολίου και η εκτίναξη της κερδοφορίας της BioNTech.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Μάιντς έγινε το παγκόσμιο φαρμακείο» επεσήμανε περήφανος ο δήμαρχος της πόλης, Μίκαελ Έμπλινγκ, ο οποίος φαίνεται πως έχει σημαντικά σχέδια για την αξιοποίηση των χρημάτων που διασφάλισε απρόοπτα η πόλη, μεταξύ άλλων με την αποπληρωμή όλων των χρεών της.

Εταιρικοί φόροι 

Στη Γερμανία, κάποιοι από τους εταιρικούς φόρους ορίζονται και εισπράττονται από τις τοπικές κυβερνήσεις και όχι μόνο από το ομοσπονδιακό κράτος. Και αν και οι αρχές του Μάιντς αρνούνται να δημοσιοποιήσουν πόσα χρήματα εισέπραξαν συγκεκριμένα από την BioNTech είναι βέβαιο πως το ποσό είναι σημαντικό.

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως μόνο τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, η εταιρεία που έχει μονάδες στη Γερμανία αλλά και στις ΗΠΑ, κατέβαλε συνολικά φόρους άνω των 3 δισ. δολαρίων. Επίσης τα στοιχεία του Μάιντς δείχνουν πως τα έσοδα του από εταιρικούς φόρους ανέβηκαν από μόλις 173 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ φέτος, ένα άλμα που μόνο στη ροή φόρων από την BioNTech μπορεί να αποδοθεί. Μάλιστα, εκτιμάται πως την επόμενη χρονιά το πλεόνασμα θα διευρυνθεί κατά τουλάχιστον 490 εκατ. ευρώ.

«Η κυριότερη προτεραιότητα μας είναι να καθαρίσουμε από τα χρέη, που μέχρι τα τέλη του 2022 θα έχουν ανέλθει σε 634 εκατ. ευρώ» δήλωσε στους FT, ο οικονομικός διευθυντής των τοπικών αρχών Γκιούντερ Μπεκ, εξηγώντας πως υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση από τους τοπικούς παράγοντες πως αν δεν αποπληρωθούν τα χρέη, δεν θα υπάρξει ελευθερία κινήσεων για έτερες δαπάνες.

Φιλόδοξα σχέδια 

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ιδέες πάνω στο τραπέζι όπως η δημιουργία ενός μεγάλου, παγκόσμιου κέντρου επιστήμης και βιοτεχνολογίας, το οποίο μάλιστα θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 12 στρεμμάτων πολύ κοντά στην έδρα της BioNTech.

Παράλληλα για την εκμετάλλευση της φήμης που έχει ήδη αποκτήσει η πόλη μεταξύ των εταιρειών του επιστημονικού κλάδου και να προσελκύσει και άλλες εταιρείες στην περιοχή, σκοπεύει να περικόψει τον τοπικό εταιρικό φόρο σχεδόν κατά το ένα τρίτο από το 2022-23. Άλλωστε και η ίδια η BioNTech, όχι μόνο δεν έχει διάθεση να αλλάξει έδρα, αλλά πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση της να ξοδέψει πάνω από ένα δισ. ευρώ για την επέκταση των κεντρικών της γραφείων, αλλά και να δημιουργήσει κι άλλα γραφεία σε άλλες περιοχές του Μάιντς.

Είναι… πολλά τα λεφτά 

Θυμίζουμε πως οι BioNTech/Pfizer έχουν πουλήσει μέχρι τώρα πάνω από δύο δισ. δόσεις του εμβολίου τους, ενώ έχουν σημαντικές παραγγελίες ακόμη για τουλάχιστον την επόμενη διετία. Όσον αφορά στην ίδια την BioNTech, τα καθαρά κέρδη της μόνο για τη φετινή χρονιά εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια.

Δεν είναι τυχαίο πως σε εκτιμήσεις του ο έγκριτος οικονομολόγος Σεμπάστιαν Ντούλιεν είχε εκτιμήσει πως η εταιρεία από μόνη της θα ενισχύσει το ΑΕΠ της γερμανικής οικονομίας κατά έως 0,5% τη χρονιά. Ο θετικός λοιπόν αντίκτυπος θα ξεκινήσει από την τοπική κοινωνία του Μάιντς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή