Σε αντιπαράθεση με έναν από τους θεσμικούς της μετόχους έχει έρθει η διοίκηση της Moderna, η οποία καλείται να «ανοίξει» την τεχνολογία του εμβολίου της σε φτωχότερες χώρες, αλλά και να εξηγήσει γιατί οι τιμές παραμένουν υψηλές παρά την σημαντική στήριξη και επιδότηση που έχει λάβει από το αμερικανικό κράτος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η λονδρέζικη επενδυτική Legal & Investment Management υποστηρίζει πως οι μέτοχοι της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας έχουν δικαίωμα να μάθουν πως η χρηματοδότηση του Δημοσίου επηρεάζει την πρόσβαση στα προϊόντα, αλλά και καθορίζει τις τιμές τους.
Η LGIM επισημαίνει πως η Moderna, που έχει λάβει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση, έχει δώσει εμβόλια κυρίως στις πλουσιότερες χώρες, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει μεταφέρει τεχνογνωσία σε κατασκευαστές στις φτωχότερες χώρες.
Το θέμα έχει οδηγηθεί στην αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς της SEC, όπου η Moderna προσπαθεί να απωθήσει την πρόταση από την LGIM.
H περίπτωση της βρετανικής επενδυτικής δεν είναι η μοναδική. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Oxfam μαζί με έτερους επενδυτές έχουν υποβάλει αιτήσεις τόσο προς την Moderna όσο και προς την Pfizer απαιτώντας από τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα προκειμένου να μοιραστούν την τεχνογνωσία των εμβολίων τους. Μάλιστα, για την Moderna οι δύο περιπτώσεις συνιστούν την πρώτη φορά από τη δημόσια εγγραφή της, το 2018, που βρίσκεται αντιμέτωπη με… αντάρτικο από μετόχους.
Το ζήτημα της επιρροής που θα μπορούσε και έπρεπε να ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση, έχει τεθεί και σε επίπεδο Κογκρέσου. Σε δηλώσεις της στους «FT», τον περασμένο μήνα, η Δημοκρατική Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν υποστήριξε πως οι εταιρείες των εμβολίων mRNA θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της άνισης πρόσβασης σε εμβόλια σε παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας σημαντικά και την παραγωγή εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Και είναι κάτι για το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει πιέσει, δεδομένων των κρατικών επιχορηγήσεων που τους προσέφερε.
Ειδικά η Moderna είναι σε δυσχερή θέση για ακόμη ένα λόγο. Το γεγονός πως ανέπτυξε το εμβόλιο της σε συνεργασία με την αμερικανική αρχή του US National Institutes of Health. Αν και η ίδια η εταιρεία έχει απορρίψει τις εκτιμήσεις πως οι επιστήμονες του κρατικού φορέα είχαν συνεισφορά στη δημιουργία και ανάπτυξη του εμβολίου.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...