Όταν μαθαίνεις από δημοσιεύματα του Τύπου πως o κολοσσός της Amazon προσπαθεί να σε… αντιγράψει προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες ανάλογες με την εταιρεία σου, τότε… μάλλον κάτι έχεις κάνει (πολύ) καλά. Κάπως έτσι πρέπει σίγουρα να αισθάνεται ο 39χρονος γερμανικής καταγωγής Τόμπι Λύτκε, ο οποίος πριν 15 χρόνια αποφάσισε να εγκαταλείψει το ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης snowboard που είχε δημιουργήσει με τους γονείς του και να στήσει μια πλατφόρμα e-commerce υπό την ονομασία Shopify.
Η πλατφόρμα είχε σταθερά ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια, όμως η εκτίναξη του ηλεκτρικού εμπορίου με την έναρξη της πανδημίας κατέστησε την καναδική εταιρεία και την μετοχή της σε ένα από τα πιο «hot» ονόματα της νέας εποχής που διαμόρφωσε η κρίση του κορωνοϊού. Εξάλλου, το σύνολο των αναλυτών διεθνώς συμφωνεί πως η στροφή στο e-commerce… ήρθε για να μείνει ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας αλλάζοντας συνολικά τα δεδομένα για το λιανεμπόριο παγκοσμίως.
Τι είναι το Shopify
Το Shopify είναι μια πλατφόρμα που πουλά software που βοηθά τους χρήστες να δημιουργήσουν τα δικά τους, ανεξάρτητα, online καταστήματα. Ουσιαστικά προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς παρέχει έτοιμα templates για ηλεκτρονικά καταστήματα, τα οποία είναι πλήρως προσαρμοσμένα στα γούστα του πελάτη, τον βοηθά να οργανώσει τα προϊόντα, να κάνει όλες τις πληρωμές και συναλλαγές, να παρακολουθεί και να απαντά σε παραγγελίες. Η μηνιαία χρέωση θεωρείται αρκετά χαμηλή καθώς ξεκινά από τα 30 δολάρια (αν και μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 δολάρια, αναλόγως με το πλήθος των προσφερόμενων υπηρεσιών), ενώ η πλατφόρμα φημίζεται για το πόσο εύκολη είναι στη χρήση του.
Με τις συνθήκες της πανδημίας να στρέφει εμπόρους και καταναλωτές στον χώρο του e-commerce η δραστηριότητα του Shopify εκτινάχθηκε με αποτέλεσμα η αξία της εταιρείας να εκτοξευτεί στα 178 δισ. δολάρια και πλήθος δημοσιευμάτων να αρχίσουν να υμνούν την… νέα Amazon. Μόνο που ο ίδιος ο Λύτκε δεν συμφωνεί, προσδιορίζοντας την εταιρεία που διοικεί ως την… αντί-Amazon, ακριβώς δίνει τη δύναμη στους ίδιους τους χρήστες και αγοραστές, ώστε να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους.
«H Amazon προσπαθεί να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία και η Shopify προσπαθεί να οπλίσει τους αντάρτες» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του, σε συνέντευξη στο Businessweek.
Στέγη για τους μικρομεσαίους
Όπως σχολιάζει το Bloomberg σε δημοσίευμα του, ότι ήταν το Zoom για την επιχειρηματική Αμερική στις αρχές της πανδημίας, έγινε το Shopify για τους μικρομεσαίους εμπόρους και καταστηματάρχες, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ποτέ άλλοτε πουλήσει προϊόντα μέσω Διαδικτύου και χρειάστηκαν… ταχύρρυθμα μαθήματα προκειμένου να μείνουν επιχειρηματικά ζωντανοί. Την εποχή εκείνη η Shopify ήταν ελάχιστα γνωστή, με μόλις ένα εκατομμύριο χρήστες και το όνομα της να συγχέεται συχνά με αυτό της μουσικής υπηρεσίας Spotify. Όμως, η φήμη της εξαπλώθηκε γρήγορα, ειδικά σε αντιδιαστολή με την Amazon και τις επιθετικές τακτικές που έχει καταγγελθεί ότι εφαρμόζει στους πωλητές της.
Μέσα σε δύο χρόνια, η εταιρεία που έχει έδρα την Οτάβα του Καναδά είδε την κεφαλαιοποίηση της να εκτινάσσεται από τα 46 στα 177 δισ. δολάρια και τις πωλήσεις της να αυξάνονται πέρυσι στα 2,9 δισ. δολάρια, ήτοι αύξηση ύψους 86% σε σχέση με το 2019. Μόνο δε, κατά το πρόσφατο εμπορικό Σαββατοκύριακο της Black Friday και Cyber Monday, οι πωλήσεις των συνεργατών του Shopify αποκόμισαν 6,3 δισ. δολάρια σε πωλήσεις, ήτοι άνοδο ύψους 23% σε σχέση με πέρυσι.
Δεν είναι τυχαίο πως η Shopify εξελίσσεται στην μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία του Καναδά (με τον ίδιο τον Λύτκε να είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος πολίτης του Καναδά) και αν και παραμένει ακόμη αρκετά πίσω από έτερους κολοσσούς του e-commerce, όπως η Amazon και η Ebay κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Νιώθει την πίεση η Amazon
Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος αποφάσισε να ασχοληθεί με το ανερχόμενο εταιρικό… φαινόμενο του Τόμπι Λύτκε και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να εμφανίζεται να μελετά το ενδεχόμενο να στήσει ένα ανάλογο μηχανισμό που θα επιτρέπει στους λιανεμπόρους να στήσουν τα δικά τους ανεξάρτητα, online καταστήματα. Πάντως, η προοπτική αυτή δεν μοιάζει να ανησυχεί τον Λύτκε, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει την νέα πρόκληση που θα τον φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση και ανταγωνισμό με τον αμερικανικό κολοσσό.
Latest News
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων