
Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom δεν θεωρεί «λογική» την μεταπώληση φυσικού αερίου από την Γερμανία στην Πολωνία, εν μέσω εκτόξευσης των τιμών, απορρίπτοντας τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα περιορίζει σκοπίμως τις αποστολές προς την Ευρώπη.
«Παρατηρούμε την αντιστροφή των ροών του φυσικού αερίου από την Γερμανία προς την Πολωνία όπως φαίνεται επίσης προς την Ουκρανία, της τάξεως των 3-5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ σε βίντεο που μεταδόθηκε σήμερα.
«Αυτό το φυσικό αέριο προέρχεται από τις υπόγειες δεξαμενές της Γερμανίας, δεξαμενές το φυσικό αέριο των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί κατά 47%. Και ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε…δεν είναι και η πλέον λογική απόφαση».
Ο εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι οι αποστολές αυτές είναι «σαφώς υψηλότερες από τον όγκο που παραδίδει η Gazprom».
Την Τετάρτη, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση κατηγόρησε την Μόσχα ότι διέκοψε τις αποστολές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Γιαμάλ-Ευρώπη, ανάμεσα στην Ρωσία τη Πολωνία και την Γερμανία, κατηγορώντας την Gazprom για «χειραγώγηση».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε την Πέμπτη ότι η Gazprom δεν εκτελεί νέες εξαγωγές μέσω του αγωγού αυτού, ελλείψει ευρωπαϊκών παραγγελιών.
Η δυτική Ευρώπη βρίσκεται εδώ και μήνες αντιμέτωπη με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: πολύ ψυχρός χειμώνας 2020-2021, οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και μειωμένη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι τιμές έφθασαν σε ύψος ρεκόρ την Τρίτη, με την πτώση των θερμοκρασιών. Σε αυτό προστίθενται οι γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Μόσχα, η οποία διασφαλίζει το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου.
Οι Δυτικοί υποψιάζονται ότι η Ρωσία περιορίζει τις εξαγωγές για να ασκήσει πίεση επί των Ευρωπαίων σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της πιστοποίησης για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2.
«Οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας και της Gazprom σύμφωνα με τις οποίες στέλνουμε μικρή ποσότητα αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά στερείται απολύτως βάσης», δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Κουπριάνοφ.
«Αυτήν την χρονιά, η Gazprom έστειλε στην Γερμανία 50,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, είναι 5,3 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι. Η Gazprom έχει ήδη στείλει περισσότερο αέριο σε σχέση με τον περασμένο χρόνο στις εξής χώρες: Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Δανία, Φινλανδία και Πολωνία», είπε.
Η Ρωσία κατηγορείται επίσης ότι δεν στέλνει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, εξαιτίας της ισχυρής έντασης ανάμεσα στο Μόσχα και το Κίεβο. Η Μόσχα απορρίπτει και αυτές τις κατηγορίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση

Η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση - Τα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της πολεοδομίας
Τι σηματοδοτεί το εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκρατικό δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης